Vizsgálatok, góckutatás a nem sürgősségi operációk előtt

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A koronavírus-világjárvány harmadik hullámának végéig csak egyes magánklinikákon végeztek - önköltséges - nem sürgősségi műtéti beavatkozásokat. A COVID-19 járvány meredeken emelkedő, második hulláma miatt az elmúlt esztendő novemberében lépett életbe az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete, miszerint a halasztható műtéteket átmenetileg felfüggesztették.

Ez további torlódást eredményezett a kórházi várólistákon várakozó betegek életében. Idén május második felétől fokozatosan megnyíltak a társadalombiztosítás által finanszírozott műtétek szerte az országban. Ehhez szükség volt a korábban koronavírusos betegeket ápolt osztályok, kórtermek, műtők, mellékhelyiségek, mosdók, folyosók, ágyak, bútorzatok speciális fertőtlenítésére.

Az alábbiakban sorra vesszük azokat a vizsgálatokat, melyeket minden operációra váró betegnek el kell végeztetnie a beavatkozás előtt legalább három héttel ahhoz, hogy a kijelölt napon elfoglalhassa a kórházi ágyát, illetve megtörténhessen a szükséges beavatkozás. Az elkészült leleteket személyesen vagy e-mailben is el lehet juttatni az adott kórház kijelölt klinikájára.

Számos operációra várakozó beteg egyik legjellemzőbb terhének, a lelki traumának a feloldása, a pszichés ráhangolódás nehéz feladat, amit az egyedül élők sokkal nehezebben és hosszabb idő alatt képesek „elsajátítani”, mint azok, akik családban vagy társsal élnek. Gyakorta előfordul, hogy egy hosszan elhúzódó betegséget kísérő sokadik operáció előtt nagyobb félelmet és kiszolgáltatottságot érez a páciens, mint azt a korábbiak előtt megélte.

A bizonytalanság érzése, a kiszolgáltatottság ritkán képes pozitív erővel feltölteni az addig már sokat szenvedett embert. A családtagok, barátok támogatása sokat segíthet az operációra történő felkészülésben.

Milyen vizsgálatok, előkészületek szükségesek?

Dr. Rácz Anna családorvos érdeklődésünkre elmondta, milyen vizsgálatokon kell megjelenniük a betegeknek, mielőtt a kijelölt időpontban leadják elkészült leleteiket, képalkotó vizsgálatuk – MRI, CT – eredményeit a szakorvos által kért klinikán, illetve bevonulnak az adott egészségügyi intézménybe az elvégzésre váró operációra a precízen bepakolt kórházi felszerelésükkel, saját gyógyszereikkel.

Az adott klinika által kért elővizsgálatokat, góckutatásokat legkésőbb három héttel a műtét előtt el kell végeztetni. Ennek teljes listáját írásban megkapja a páciens, melyekhez beutalókat a szakorvos ad. A szakorvos a vizsgálatokat (a beteg érdekeinek figyelembevételével):

  • vagy a páciens lakóhelye szerint ellátási kötelezettséggel rendelkező járóbeteg-szakellátást végző egészségügyi szolgáltatónál kérheti (a beteget a jogszabályoknak megfelelő beutalóval ellátva),
  • vagy saját intézményén belül végezheti el.

A tájékoztató nyilatkozatot minden vizsgálat megkezdése előtt, még a szakrendelésen elolvashatja a beteg, s azt alá is kell írnia, ha azzal egyetért.

Ha kérdése adódik, akkor ott, a szakorvosától tájékozódhat. A leiratban szerepel az operáció menete, a műtéti szövődmények eshetősége, az egészségügyi intézményben szükséges, olykor speciális kellékek sorának leírása. Tájékoztatják arról is, hogy a műtét elmaradása esetén milyen további egészségkárosodás várható.

Ezek a következők egy nagyobb operáció esetén, egyebek mellett például térd-, csípőprotézis-beépítés előtt, nyaki vagy bármely gerincműtétet megelőzően:

  • Nagylabor vizsgálat, ami az altatóorvos által előírt vérkép eredményeit kéri, vércsoport-meghatározással, továbbá vizeletvizsgálattal.
  • Urológiai ellenőrzés, ami a vesefunkciót is ellenőrzi ultrahanggal. Vizeletminta-vétel itt is történik. Az itt kézhez kapott ambuláns lap egy esztendeig érvényes, ha a szakorvos nem kér kontrollt a műtétig.
  • Mellkas-röntgenfelvétel.
  • Fogászati panorámaröntgen készítése, amit akkor támogat a társadalombiztosító, ha a páciens a saját körzetéhez tartozó fogorvostól kér beutalót, és a felvétel elemzését, a góckeresést is ő végzi. Más esetben 4500 forint a panoráma röntgenfelvétel ára, ha nem kér a fogorvos előhívott felvételt, hanem e-mail továbbításban tart igényt az elkészült fogászati panoráma röntgenképre. Amennyiben kéri a lelet negatív kivonatát, úgy 5500 forint a röntgen ára, és a fogorvos értékelő szakvéleménye további kiadást jelent, ha magánorvoshoz fordulunk. Ha bármely fog környékén gócpont látható, azt az adott operáció előtt rendbe kell hoznia a fogorvosnak, így érdemes a góckutatás sorában ezt a legelső helyre időzíteni.
  • A fül-orr-gégészeti vizsgálaton belül a garatból vett mintavétel azt ellenőrzi, hogy nem áll-e fenn bakteriális fertőzés, ennek eredményére egy hetet kell várni.
  • Fontos, hogy a páciens rendelkezzen két beadott COVID-19 elleni védőoltás dokumentációjával, illetve oltási igazolvánnyal.
  • A kórházban a műtét előtti napon speciális PCR-tesztet is végeznek.
  • A nőgyógyászati vizsgálat eredménye, ha nincs semmilyen eltérés, megbetegedés, akkor egy évig elfogadható.
  • Altató orvosi konzílium, amikor a páciensnek találkoznia kell azzal az aneszteziológus szakorvossal, aki a műtétre kiírt napon rendel, az operáció helyszínéül szolgáló klinikán. Ő kikérdezi a pácienst az addigi betegségeiről, az operációkról, a rendszeres gyógyszerszedésről, bármilyen allergiás reakció esetleges fennálltáról – beleértve a gyógyszerérzékenységeket is –, a korábbi műtét előtti, illetve utáni esetleges altatási komplikációkról, érzékenységekről. Szív- és érrendszeri krónikus betegségekről, ezzel összefüggő operációkról, trombózisra való esetleges hajlamról. Esetleges daganatos betegség fennállásáról.
  • A gyógyszerszedési szokásaink esetében semmiképpen ne hallgassuk el, ha nyugtatót, szorongásoldót, antidepresszánst, vagy altatót szedünk, továbbá, ha vérhígítót szedünk, aminek szedését bizonyos műtétek előtt 3-4 héttel abba kell hagyni. Erről az orvos egyedileg a konzultáció során ad pontos információt. Bővebben Véralvadásgátlás műtét során
  • A belgyógyászati vizsgálaton vérnyomásmérés, EKG-felvétel készítése történik, a szívhang alapos meghallgatása, krónikus belgyógyászati betegségek felmérése történik, úgymint magas vérnyomás vagy magas vércukorszint, szapora szívverés, szívritmuszavar, pajzsmirigybetegség, trombózisra való hajlam, továbbá a páciens testmagassága, testsúlya, dohányzási-, alkoholfogyasztási szokások, pacemaker megléte is napirendre kerül. Mindezekről mindig vigyük magunkkal a meglévő ambuláns lapunkat. Ez vonatkozik bármely más betegségre, vagy a közelmúltban történt operáció zárójelentésére is.
  • A kórházi betegfelvétel során újabb nyilatkozatot kell kitölteni, melyben a fenti vizsgálatokra vonatkozó kérdések szerepelnek elsősorban. Ezt aláírásunkkal hitelesítjük.
  • Készüljünk arra, hogy legalább egy közeli családtag vagy barát nevét és elérhetőségét megadjuk az adatfelvétel során.
  • Ne feledjük, hogy a nagyobb műtétek előtti hetekben bármely vércsoportú, de egészséges hozzátartozónknak, ismerősünknek egy-két „palack” vért kell adnia a lakóhelyünkhöz legközelebbi vérellátó intézményben, pontosan megjelölve, hogy kinek az operációjához történik a véradás. Ez nem jelenti azt, hogy a műtét során esetlegesen szükséges véradást ezzel végzik az orvosok.
  • A kórházba vonulás napján minden addigi ambuláns orvosi lapunk eredeti példánya legyen nálunk, továbbá a mindenkori hivatalos, személyes dokumentumaink.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró
Orvos szakértő: Dr. Rácz Anna, családorvos

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.