Hol kezdődik a mentális retardáció? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Egy 3,5 éves kisfiúról lenne szó. Megállapították, hogy értelmi fogyatékos, de a fogyatékosság súlyosságát még nem. Sokszor furcsán viselkedik (dührohamai vannak, bántja magát). Mit lehet tenni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovat kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Igaz, hogy a fejlődési szint mértékéből lehet arra következtetni, hogy csökkent intellektusról van-e szó, de a bizonyossághoz IQ-teszt szükséges. Ezt gyermekpszichiátriai szakrendelésen vagy gyermekpszichológusnál el tudják végezni.

Mentális retardáció

A mentális retardáció tulajdonképpen nem klasszikus értelemben vett betegség, hanem inkább egy kóros állapot, amikor a szellemi képességek fejlődése elmarad, megreked egy bizonyos szinten.
A mentális retardációról>>

Ez alapján tudják a megfelelő intézményt és fejlesztést is javasolni. Ha ez még nem történt meg, akkor erre szükség lenne.

Csökkent intellektusú egyénekre jellemző (a mentalis retardatio súlyosságától függő mértékben), hogy nem úgy gondolkoznak mint az átlagos intellektussal rendelkező személyek.

Nem értenek ok-okoztai összefüggéseket, nem tudják helyzetek, cselekvések következményeit felmérni, nem tudják késleltetni szükségleteiket, akaratukat, dühüket.

Dührohamok, csökkent felfogóképesség

Tehát ha frusztráció éri (nem kap meg valamit, nem úgy történnek a dolgok, ahogyan szeretné), akkor dühreakciókat produkál, nem számít az aktuális helyzetben, hogy fájdalmat okoz magának. Más fájdalmát pedig nem érti meg.

Enyhe fogyatékosságnál pedig azt fel tudja mérni, hogy esetleg ilyen viselkedéssel eléri, amit szeretne.

Ha az illető nem tud beszélni, akkor pedig kívánalmait nem is tudja mindig kommunikálni a külvilág felé, igényeit ezáltal nem elégítik ki.

Ezzel a problémával azonban foglalkozni kell. Enyhe mentalis retardatio esetében viselkedésterápiát is meg lehet próbálni, egyébként pedig lehetséges, hogy gyógyszeres kezelésre is szükség van. Érdemes lenne gyermekpszichiátert felkeresni.

Mentális retardáció: terápia és kilátások

A kórlefolyás erősen függ az állapot súlyosságától, illetve a szociális készségek szintjétől. Még súlyosabb fogyatékosok is jól képezhetőek, könnyebben illeszkednek be környezetükbe, vállalhatnak munkát, ha viselkedésük jól irányítható, együttműködőek. Ugyanakkor a nehezen befolyásolható, antiszociális viselkedés a jobb képességek ellenére rosszabb prognózist jelez. Még súlyos mentális retardációban is helye lehet a képzésnek (ürítési funkciók kontrollja, önellátásban segítés, szükségletek jelzése). Közepesen súlyos és enyhe mentális retardáció esetén pedig megfelelő képzéssel jelentős javulást, akár autonómia megszerzését, munkavállalást is el lehet érni.
Mentális retardáció: terápia és kilátások >>

(WEBBeteg/ Dr. Diószegi Judit)

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.