A krónikus fáradtságot gyerekkori trauma is okozhatja

Független Hírügynökség
megjelent:

A gyermekkorban elszenvedett lelki és fizikai traumák hatszorosra növelik a felnőttkori krónikus fáradtság valószínűségét - állapította meg egy amerikai tanulmány, amit az Archives of General Psychiatry című amerikai orvosi folyóirat közölt.

A kutatók egy csaknem 20 ezres felnőtt mintából 113 krónikus fáradtságban szenvedőt választottak ki, kontrollcsoportként pedig 124 egészségest. A kísérleti alanyokkal kérdőívet töltettek ki, majd megvizsgálták őket, hogy mutatnak-e depressziós, szorongásos, vagy valamilyen poszttraumás tüneteket, továbbá mérték a nyáluk kortizolhormon-szintjét, ami a stresszreakció egyik mutatója.

A vizsgálatból kiderült, hogy hatszor gyakoribb volt a krónikus fáradtság azoknál, akik a beszámolójuk szerint gyermekkorukban lelki vagy fizikai, esetleg szexuális erőszaknak estek áldozatul, vagy el voltak hanyagolva lelkileg, illetve fizikailag. A fáradtságszindrómában szenvedők körében emellett gyakoribb volt a depresszió, a szorongás, a poszttraumás stresszzavar is, mint a kontrollcsoportban.

A kutatásból az is kiderült: a nyál kortizolszintje alacsony volt azoknál a krónikus fáradtságban szenvedőknél, akik gyerekkorukban traumán estek át, viszont normális azoknál a fáradtságszindrómásoknál, akiknek nem volt ilyen gyermekkori élményük.

Tovább Együttélés a traumával: Hogyan lehet megbirkózni az emlékbetörésekkel?

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.