Parkinson-kór: Két gén és a mangán növeli a kockázatot

MTI
megjelent:

Két hibás génnel együttesen járulhat hozzá a Parkinson-kór kialakulásához a mangán, az emberi szervezet egyik fontos nyomeleme - közölték amerikai kutatók a Nature Genetics szaklap vasárnapi keltezésű számában.

A Parkinson-kór az idegrendszert támadja meg, s az agy egyik nélkülözhetetlen ingerületátvivő anyagát, a dopamint termelő sejtek pusztulását okozza.

A mangán

A mangán kis mennyiségben található a szervezetben (mintegy 10-20 mg), ennek ellenére részt vesz számos enzim felépítésében és működésben. Bővebben a mangánról.

Az úgynevezett alfa-szinuklein fehérje túltermelődését már korábban összekötötték a Parkinson-kór kialakulásával.

A Massachusetts állambeli Cambridge-ben működő Howard Hughes Orvosi Intézet munkatársai élesztősejteken végzett kísérleteikkel bizonyították, hogy a bűnös fehérje káros hatásait jelentősen csökkentheti egy másik (ATP13A2 jelű) fehérje jelenléte.

A jótékony fehérje a nyomelemek, főként a mangán szállításában játszik szerepet, utóbbi a Parkinson-kór ismert kockázati tényezője. A Susan Lindquist vezette csoport úgy találta, hogy azok az élesztősejtek, melyek génmódosítás miatt nem termelték a "jó" fehérjét, érzékenyebbek voltak a mangánnal szemben. Ugyanezt a genetikai kölcsönhatást patkányidegsejtekkel végzett laboratóriumi kísérleteik is igazolták.

A két fehérjét kódoló gének aktivitásának, valamint a mangán hatásának vizsgálata közelebb vihet a Parkinson-kór hátterének megértéséhez.

(MTI)

Cikkajánló

Mi a Parkinson-kór?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Parkinson-kór
A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.