• Az epilepsziás roham felismerése - Az epilepszia tünetei

    Szerző:
    WEBBeteg

    A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre.

     A téma cikkei
    3/1 Az epilepszia és tünetei
    3/2 Hogyan állapítja meg orvosa az epilepsziát?
    3/3 Az epilepszia kezelése

    Az epilepszia egy olyan krónikus és rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések.

    Bár általánosságban az a kép él bennünk, hogy az epilepszia mindig rángógörccsel és eszméletvesztéssel jár együtt, a betegség tulajdonképpen változatos tünetekkel járhat. A tünetek, amit rohamoknak is nevezünk gyakran nagyon enyhék, különböző érzetet és viselkedést idéz elő. Bizonyos rohamfajtákban a beteg a roham során egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre, míg másoknál teljes testre kifejlődő görcsroham alakul ki.

    Hirdetések

    Egy roham lezajlása nem jelenti azt, hogy Önnek epilepsziája van. Ha azonban Önnek már volt két rohama, drámaian megnő a további rohamok kialakulásának valószínűsége. Legalább két provokáció nélkül kialakuló roham szükséges az epilepszia diagnózisának felállításához.

     Ön tudta?


    Nagyon sok embernél, pl. gyerekeknél magas lázhoz társulhat egy roham, amit aztán soha nem követ egy második. Egy roham önmagában nem jelent epilepsziát.

    Az epilepszia leggyakrabban gyerekkorban, illetve 65 éves kor felett alakul ki, ettől függetlenül azonban bármely korban kialakulhat. Kezelés segítségével elérhető a rohammentesség, illetve csökkenhet a rohamok gyakorisága és intenzitása. Nagyon sok esetben az epilepsziás gyerekek idővel kinövik a betegséget.

    Az epilepszia tünetei

    Mivel az epilepsziát az agysejtek rendellenes tevékenysége okozza, a rohamok bármilyen az agy által szabályozott folyamatot érinthetnek. A roham átmeneti zavartságot, teljes eszméletvesztést, a karok és lábak kontrollálatlan rángatózását hozhatják létre, de előfordulhat, hogy az egyetlen tünet, az hogy a beteg néhány másodpercig csak üresen néz.

      Rizikófaktorok


    • Ha az Ön családjában valakinek már van epilepsziája, akkor Önnél is nagyobb valószínűséggel alakul ki epilepsziás megbetegedés.
    • A fejsérülés nagyon gyakran epilepsziához vezethet. Az ilyen eredetű kockázat csökkenthető, ha az autóban mindig bekapcsolja a biztonsági övet, és biciklizéskor, síeléskor, motorozáskor, bukósisakot visel.
    • A stroke, vagy bármilyen más vaszkuláris betegség olyan agyi károsodáshoz vezethet, ami szintén epilepsziát válthat ki. Sok mindent tehet e betegségek megelőzése érdekében: csökkentheti alkoholfogyasztását, táplálkozhat egészségesebben, mozoghat rendszeresen, megcélozhatja ideális testsúlyát és leszokhat a dohányzásról.
    • Az epilepszia további rizikófaktorai közé tartozik az agy fertőzéses megbetegedése (pl. agyhártyagyulladás), és a gyerekkorban magas láz miatt kialakuló rohamok.

    A tünetek a roham típusától függően is változhatnak. A legtöbb esetben az epilepsziás beteg rohamai minden alkalommal azonos típusúak, éppen ezért a tünetek is nagyon hasonlóak. Ennek ellenére kialakulhatnak különböző típusú rohamok is, eltérő tüneteket előidézve.

    A rohamok kezdetétől függően elkülöníthetünk parciális vagy generalizált rohamokat. Ha úgy tűnik, hogy a roham az agy csak egy bizonyos területének rendellenes működéséből adódik, akkor parciális vagy fokális, míg a teljes agyat érintő rohamok esetén generalizált rohamokról beszélünk. Bizonyos esetekben a roham az agy egy körülhatárolt területéről kiindulva átterjed az agy többi részére.

    Parciális rohamok

    • Egyszerű parciális rohamok. Ez a rohamtípus nem jár eszméletvesztéssel, módosíthatja azonban az észlelést, illetve megváltozhat a roham alatt a dolgok észlelése, szaga, vagy hangzása.
    • Komplex parciális rohamok. A komplex parciális rohamok során tudatzavar (eszméletvesztés) is kialakul, azaz a beteg bizonyos időre elveszti kapcsolatát a külvilággal. A komplex parciális rohamok általában akaratlan mozgásokkal, például a kezek dörzsölésével, csámcsogással, a karok mozgatásával, vagy valamilyen hangadással indulnak.

    Generalizált rohamok

    • Absence rohamok (petit mal rohamok). Erre a rohamfajtára az jellemző, hogy a beteg pár másodpercig nincsen tudatánál, csak révedezik.
    • Mioklónusos rohamok. Ez a rohamtípus a karok, és a lábak hirtelen rángatózásával jár.
    • Atóniás rohamok. Ebben az esetben a beteg hirtelen összeesik, vagy elesik.
    • Tónusos-klónusos rohamok (grand mal). Ez az epilepsziás rosszulléteknek a legintenzívebb formája, mely során először a test megfeszül, majd rázkódni kezd. A beteg a rosszullétek során eszméletét elveszti, a történtekre nem emlékszik. Gyakran a roham alatt nyelvét megharapja, vizeletét maga alá engedi.

    Mikor forduljunk orvoshoz?

    Amennyiben Ön ismert epilepsziás, azaz már felállították az epilepszia diagnózisát, nem szükséges minden egyes roham után orvoshoz fordulnia, ha Ön és családja pontosan ismeri a rohamokkal kapcsolatos teendőket. Ha azonban roham életében először jelentkezik, mindenképp forduljon orvosához! Ha Ön szemtanúja egy rohamnak, szintén hívjon azonnal orvosi segítséget!

    Az epilepszia kialakulásának okai

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Az epilepszia számos formáját hozták már kapcsolatba különböző az agysejtek egymással való kommunikációját szabályozó gének károsodásával, azonban az epilepszia néhány ritka formájának a hátterében van csak specifikus génhiba jelen.

    Összességében úgy tűnik, hogy akár több száz génben is lehet valamilyen rendellenesség, és ezek mind epilepszia kialakulásához vezethetnek. Bár az epilepszia bizonyos formái a családban halmozódnak, az öröklődés csak részleges szerepet játszik a betegség kialakulásában, vélhetőleg az egyént érzékenyebbé teszi az epilepsziát provokáló környezeti tényezők iránt.

    Számos esetben az epilepszia kezdete egy az agyat károsító balesethez, betegséghez, vagy valamilyen traumához, például stroke-hoz köthető. Ritkán agydaganat állhat az epilepszia hátterében. A betegek felénél azonban nincs az epilepsziának azonosítható oka.

    (WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

    Előző oldal | 3/1 | 3/2 Hogyan állapítja meg orvosa az epilepsziát?

     

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Májrák

    A májban kialakuló daganat nehezen észrevehető, mivel nem kíséri fájdalomérzet.

    Vakbélgyulladás

    A műtétet ma már kétféle eljárás keretében tudják elvégezni egyes centrumokban.

    Kerékpározás

    A legfontosabb egészségügyi vonatkozás, hogy kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert.

    Magas rosttartalmú diéta

    A rostdús diéta módosítja a kalcium és a foszfor szintjét a szervezetben.

   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (14)
    Írta: Aliasdj
    2015-01-10 12:06
    Felhívás!Kórházak, neurológusok, epileptológusok jelentkezését várjuk,az ország egész területéről akik EPILEPSZIA feliratú karkötőt adnának/osztanának/ ingyen a betegeiknek.A karkötőt a Magyar Epilepsziával Élők Alapítványa biztosítaná. Jelentkezni Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány /Mészáros László/ 6351 Bátya Kossuth 62 vagy meszaros.laszlo@eboc.hu címen tel 9-től 17 ig 06 78 468 023

    Írta: Aliasdj
    2014-12-18 16:36
    Mint minden évben a Magyar Epilepsziával Élők Alapítványa megszervezi a „Nyújtsd a kezed! „ telefonos segély vonalat. december 24-én, 25-én, 26-án várjuk azok hívását akik néhány jó szóra várnak,magányosak, esetleg örömük van. Nem csak Epilepsziások kereshetnek bennünket. Bárkivel szívesen beszélgetünk. Lehet mobilon, vezetékesen, skypeon, viberen.Akik várják a hívásokat: M.Laci, K.Laci, Kati, Péter, Andi, Sanyi, Ivett, Attila, Dóra, Magdi,Sanyika,Kriszti,24-én 16:00 –tólM.Laci, Andi, Kati, Péter, Sanyi, Attila, Dóra, Sanyika18 órátólM.Laci, Andi, Kati, Péter, Sanyi, Attila, Dóra, Sanyika, Ivett2o:00-tólAndi, Kati, Péter, Sanyi, Attila, Dóra, Sanyika, Ivett22:00 tőlSanyika, Sanyi, Magdi. egésznap ügyel M.Laci25-én10:00 tőlSanyi, Sanyika, Kriszti,Péter,Magdi, Andi12:00-tőlSanyi, Sanyika, Kriszti,Péter,Magdi, Andi, 14:00-tőlSanyi, Sanyika, Kriszti,Péter,Magdi, Ivett,Andi16:00-tólKati, Attila,Dóra Péter,Andi, Kriszti, Magdi, Sanyi, Sanyika18:00-tólKati, Attila,Dóra Péter,Andi, Kriszti, Magdi, Sanyi, Sanyika20:00-tólPéter, Sanyi, Sanyika, Kriszti, 20:30-tól bekapcsolódik a Mária rádió MagdivalNapi ügyelet K.Laci26-án10:00-tólSanyi, Éva, Magdi12-től Andi,Sanyi , Sanyika, Magdi14-tőlAndi,Sanyi , Sanyika, Magdi, Ivett16:00tólAndi,Attila, Dóri, Sanyi , Sanyika, Magdi18:00tól,Sanyi , Sanyika, Magdi20:00-tól,Sanyi , Sanyika, MagdiNapi ügyelet K.Laci, M.laciElérhetőségek :vezetékesM.Laci 0678 468 023Éva06 62 277 414Magdi06 1 239 5660mobilK.Laci +36 20 418 7113Magdi +36 30 637 5847Sanyi: +36 20 964 9672Kriszti: +36 30 605 0807Péter: +36 20 370 5190Andi: +36 30 260 8276Kati: +36 30 372 7344Attila: +36 30 260 8346Dóra: +36 20370 5190Sanyika +36 30 309 2187Skype M.Laci laszlomeszaros11Sanyi sancyfbIvett. nemeth.ivett.eboc@gmail.comviber:Sanyi +36 20 964 9672Andi t-p.andi

    Írta: aliasdj
    2014-10-24 11:40
    2014.10.27 én indul az “EPILEPSZIA” feliratú karkötők osztása. Hétfőn nyilvánosságra hozzuk a kórházak és orvosok nevét akik az első legyártott szállítmányt osztják. Aki nem jár egyik intézménybe sem az a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány székházának címén szerezheti be INGYENESEN a karkötőt.Amint elfogyna az első , máris fogjuk a második szállítmányt rendelni és osztani.. MINDENKINEK JUTNI FOG , !!! Addig gyártatunk amíg mindenkinek nem lesz!Az első szállítmány szponzorai a Magyar Epilepszia Liga és a Magyar Epilepsziával Élők Alapítványa.Részletek a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány facebook oldalán./Aki nem likeolta volna még kérjük tegye meg/Örülünk hogy segíthetünk. M. és K.Laci

    Írta: aliasdj
    2014-02-02 10:15
    Már hagyományosan 2014-ben is, megtartjuk az Epilepszia öntudatosság, és a mellette való kiállás -szolidaritás napját.Az éves programok dátumai:- 2014 március 22. /Purple-day/- 2014 április 19. /Mecsek túra/- 2014 május 17./Kerti parti/- 2014 június 16-20./Cseresznyeszedés, szedd magad akció/- 2014 július 12 Születés napi piknik /Kopaszi gát Budapest ?/- 2014 szeptember halászlé főzés /Szeged ? /- az őszi programok később lesznek kitűzve--előadások, felvilágosító órák folyamatosan.A 2014. március 22 programtervezeteMeghívott vendégek lesznek:Fővédnök : Csizi Péter - Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestereprof Dr. Janszky József - a Magyar Epilepszia Liga elnökeprof Dr. Decsi Tamás - főigazgatóDr. Győrvári Márk - Szentlőrinc polgármestereDr. Gyimesi Csilla - egyetemi adjunktusDr Weisz Mária - belgyógyász szakorvosGötz Attila - a Pécsi Nemzeti Színház színművészeelőzetes program:- Gyülekező: Pécsi Tudományegyetem, Neurológiai Klinika,PTE OEC ÁOK Neurológiai Klinika. Cím: 7623 Pécs, Rét u. 2./megközelítés a hátsó porta felől/moderátor: Mészáros László- ünnepi köszöntő,- ünnepi vers Götz Attila színművész úr előadásában,- ünnepi beszédek- faültetés, a 2014-ben gyógyulókért- ünnepi beszédek- faültetés a 2013 előtt gyógyulókért- levendula tövek ültetése- lila luftballonok eleresztése, hogy hirdessék mindenfelé az epilepszia melletti kiállást- Ünnepi vers /Sándor Tövisi sorstársunk,barátunk, tolmácsolásában/- kinevezések átadása- zárszó- sajtótájékoztató, nyilatkozatok adása- kerekasztal beszélgetés az epilepsziáról- szabadprogramAz ünnepség NYÍLT, BÁRKI RÉSZT VEHET RAJTA!A részvétel egyetlen feltétele, hogy valamilyen lilát / ruha, karkötő stb/viseljen az érdeklődő , ez lehet egy lila szalag is!A Lilanap támogatói:- László Mészáros (http://www.facebook.com/laszlo.meszaros.587),- Kalász László (http://www.facebook.com/laszlo.kalasz),- Melinda Hurton (http://www.facebook.com/hurtonmelinda),- Luna-fee (http://www.facebook.com/groups/150205768488229/),- Életmentő kártya / Epilepszia kártya (http://epilepsziakartya.eletmentokartya.com/)- PTE- marcomp.hu - SzámítástechnikaPurple-dayBővebben : https://www.facebook.com/events/438711786229135/?source=1https://www.facebook.comMagyar-Epilepsziával Élők Alapítványwww.eboc.hu www.epilepszias.hu

    Írta: aliasdj
    2014-02-02 10:06
    Február 14- március 26Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1997-ben világméretű kampányt hirdetett az epilepszia és a körülötte elterjedt előítéletek ellen. A fő cél az, hogy szűnjön meg az epilepszia körüli homály és fogadják el mindenütt.A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997. február 14-ére hirdette meg az epilepsziával élők első világnapját. Azért került e nap Szent Valentin napjára, mert ő nemcsak a szerelmesek mentora, de az epilepsziások védőszentje is.A legendák homályába vész, hogy az 5. századi hittérítő - aki többször is sikertelenül próbálta megtéríteni a mai Bajorországbeli Passau lakosságát, és ezért az Alpokban remeteként fejezte be életét - hogyan került kapcsolatba a szóban forgó betegségben szenvedőkkel, tény, hogy az epilepsziások Közép-Európa-szerte hozzá fohászkodtak. Ennek jeleként a mai Németország, Ausztria, Csehország és Magyarország egyes területein a betegek úgynevezett Bálint-keresztet hordtak a nyakukban.Több korabeli vértanút is így hívtak. Legkorábban, 270 táján, a római Valentinust végeztette ki II. Claudius császár, aki a legenda szerint nem nézte jó szemmel, hogy a hittérítő olyan fiatal férfiak házasságát szentesítette, akiknek ő azt, besorozhatóságuk miatt, megtiltotta. Nagyjából ugyanekkor élt az itáliai Terniben egy másik Bálint is, aki csodálatos gyógyításaival hívta fel magára a figyelmet, és a város kormányzójával való konfliktusa miatt kellett meghalnia.A három - egyaránt február 14-én ünnepelt - szent alakja a középkor évszázadai során eggyé olvadt a köztudatban, sőt a romantikus szerelemmel is ekkor került kapcsolatba a Bálint név.A WHO már nem csak két kormányszintű szervezettel, az IBE és az ILEA val együtt folytatja az epilepsziások orvosi ellátásának és társadalmi befogadásának javítására irányuló küzdelmet.Az epilepszia világnapját a szerelmesek világnapja a piros szívekbe borítja a világot, és ezzel elnyomja az epilepsziások ünnepét.2008 ban Cassidy Megan gyermek létére felvállalta nyíltan a közössége és a világ előtt is hogy ő epilepsziával élő, és nem szégyelli. 2008 március 26 óta, március 26 a világon az epilepszia öntodatosság, az epilepszia melletti kiállás, és az epilepsziával élőkkel szolidaritást vállalók napja.Az Epilepsy Association of Nova Scotia, és a The Anita Kaufmann Foundation, felsorakozott a kislány mögé és, és a kezdeményezést felkariolta. Világméretű kampányuk során ünneplik már a világ több mint 120 országában a Purple day® azaz Lila napot.2010 ben már a WHO is elismerte a kezdeményezést. Sok országban törvény t illetve proklamációt fogadott el az adott ország törvényhozó testülete, országgyűlési képviselői az epilepszia öntudatosságról. Ma már több mint 120 országból csatlakoztak e kezdeményezéshez, és szervezik, valamint ünneplik a Purple Day® /Lila Nap/ ot . Sok közösségben,óvodákban, iskolákban, köztereken alapítványok, egyesületek, segítségével . Magyarországon is két nagykövet van a Purple Day® nek Kalász László elnök úr Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány,és Mészáros László alapító.A Magyar Epilepsziával Élők Alapítványának Tagjai, szimpatizánsai, nem tartanak külön rendezvényt február 14-én, de fakultatív módon mások esetleges rendezvényein résztvesznek.A Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány március 26-át az epilepszia öntudatosság napját ünnepli meg központilag, mert szebbnek, emberibbnek tarja. Ezért egész évben minden rendezvény a Lilanaphoz kötődik.Magyarországon a világ többi országához hasonlóan 1,5% a a lakosságnak epilepsziával élő. A gyermekpopuláció 20 % -a , és életében kb. minden második ember él át valamilyen epilepszia roham fajtát legalább egyszer.A világon számos híres ember élt e betegséggel Pl: Nagy Sándor, Julius Caesar, Napóleon, Van Gogh, Paganini, Csajkovszkij, Händel, Beethoven, Dante, Molier, Poe, Swift, Agatha Christie, Pascal, Nobel, Richard Burton.Külön érdekesség, hogy egyetlen híres magyar közéleti személy, vagy celeb sem vállalja fel e betegséget.

    Lapozzon a hozzászólások között!