• Az epilepsziás roham felismerése - Az epilepszia tünetei

    Szerző:
    WEBBeteg

    A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre. Február 14-én van az Epilepsziával Élők Világnapja.

    A téma cikkei - Epilepszia

    5/1 Az epilepszia és tünetei
    5/2 Hogyan állapítja meg orvosa az epilepsziát?
    5/3 Epilepszia gyermekkorban
    5/4 Az epilepszia kezelése
    5/5 Élet epilepsziával

    Az epilepszia egy olyan krónikus és rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések.

    Bár általánosságban az a kép él bennünk, hogy az epilepszia mindig rángógörccsel és eszméletvesztéssel jár együtt, a betegség tulajdonképpen változatos tünetekkel járhat. A tünetek, amit rohamoknak is nevezünk gyakran nagyon enyhék, különböző érzetet és viselkedést idéz elő. Bizonyos rohamfajtákban a beteg a roham során egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre, míg másoknál teljes testre kifejlődő görcsroham alakul ki.

    Hirdetések

    Egy roham lezajlása nem jelenti azt, hogy Önnek epilepsziája van. Ha azonban Önnek már volt két rohama, drámaian megnő a további rohamok kialakulásának valószínűsége. Legalább két provokáció nélkül kialakuló roham szükséges az epilepszia diagnózisának felállításához.

    Tudta?

    Nagyon sok embernél, pl. gyerekeknél magas lázhoz társulhat egy roham, amit aztán soha nem követ egy második. Egy roham önmagában nem jelent epilepsziát.

    Az epilepszia leggyakrabban gyerekkorban, illetve 65 éves kor felett alakul ki, ettől függetlenül azonban bármely korban kialakulhat. Kezelés segítségével elérhető a rohammentesség, illetve csökkenhet a rohamok gyakorisága és intenzitása. Nagyon sok esetben az epilepsziás gyerekek idővel kinövik a betegséget.

    Az epilepszia tünetei

    Mivel az epilepsziát az agysejtek rendellenes tevékenysége okozza, a rohamok bármilyen az agy által szabályozott folyamatot érinthetnek. A roham átmeneti zavartságot, teljes eszméletvesztést, a karok és lábak kontrollálatlan rángatózását hozhatják létre, de előfordulhat, hogy az egyetlen tünet, az hogy a beteg néhány másodpercig csak üresen néz.

    Rizikófaktorok

    • Ha az Ön családjában valakinek már van epilepsziája, akkor Önnél is nagyobb valószínűséggel alakul ki epilepsziás megbetegedés.
    • A fejsérülés nagyon gyakran epilepsziához vezethet. Az ilyen eredetű kockázat csökkenthető, ha az autóban mindig bekapcsolja a biztonsági övet, és biciklizéskor, síeléskor, motorozáskor, bukósisakot visel.
    • A stroke, vagy bármilyen más vaszkuláris betegség olyan agyi károsodáshoz vezethet, ami szintén epilepsziát válthat ki. Sok mindent tehet e betegségek megelőzése érdekében: csökkentheti alkoholfogyasztását, táplálkozhat egészségesebben, mozoghat rendszeresen, megcélozhatja ideális testsúlyát és leszokhat a dohányzásról.
    • Az epilepszia további rizikófaktorai közé tartozik az agy fertőzéses megbetegedése (pl. agyhártyagyulladás), és a gyerekkorban magas láz miatt kialakuló rohamok.

    A tünetek a roham típusától függően is változhatnak. A legtöbb esetben az epilepsziás beteg rohamai minden alkalommal azonos típusúak, éppen ezért a tünetek is nagyon hasonlóak. Ennek ellenére kialakulhatnak különböző típusú rohamok is, eltérő tüneteket előidézve.

    A rohamok kezdetétől függően elkülöníthetünk parciális vagy generalizált rohamokat. Ha úgy tűnik, hogy a roham az agy csak egy bizonyos területének rendellenes működéséből adódik, akkor parciális vagy fokális, míg a teljes agyat érintő rohamok esetén generalizált rohamokról beszélünk. Bizonyos esetekben a roham az agy egy körülhatárolt területéről kiindulva átterjed az agy többi részére.

    Parciális rohamok

    • Egyszerű parciális rohamok. Ez a rohamtípus nem jár eszméletvesztéssel, módosíthatja azonban az észlelést, illetve megváltozhat a roham alatt a dolgok észlelése, szaga, vagy hangzása.
    • Komplex parciális rohamok. A komplex parciális rohamok során tudatzavar (eszméletvesztés) is kialakul, azaz a beteg bizonyos időre elveszti kapcsolatát a külvilággal. A komplex parciális rohamok általában akaratlan mozgásokkal, például a kezek dörzsölésével, csámcsogással, a karok mozgatásával, vagy valamilyen hangadással indulnak.

    Generalizált rohamok

    • Absence rohamok (petit mal rohamok). Erre a rohamfajtára az jellemző, hogy a beteg pár másodpercig nincsen tudatánál, csak révedezik.
    • Mioklónusos rohamok. Ez a rohamtípus a karok, és a lábak hirtelen rángatózásával jár.
    • Atóniás rohamok. Ebben az esetben a beteg hirtelen összeesik, vagy elesik.
    • Tónusos-klónusos rohamok (grand mal). Ez az epilepsziás rosszulléteknek a legintenzívebb formája, mely során először a test megfeszül, majd rázkódni kezd. A beteg a rosszullétek során eszméletét elveszti, a történtekre nem emlékszik. Gyakran a roham alatt nyelvét megharapja, vizeletét maga alá engedi.

    Tudástár Mit tegyen, ha epilepsziás rohamot lát?

    Mikor forduljunk orvoshoz?

    Amennyiben Ön ismert epilepsziás, azaz már felállították az epilepszia diagnózisát, nem szükséges minden egyes roham után orvoshoz fordulnia, ha Ön és családja pontosan ismeri a rohamokkal kapcsolatos teendőket. Ha azonban roham életében először jelentkezik, mindenképp forduljon orvosához! Ha Ön szemtanúja egy rohamnak, szintén hívjon azonnal orvosi segítséget!

    Az epilepszia kialakulásának okai

    Ezek is érdekelhetik Önt az epilepsziáról

    Az epilepszia számos formáját hozták már kapcsolatba különböző az agysejtek egymással való kommunikációját szabályozó gének károsodásával, azonban az epilepszia néhány ritka formájának a hátterében van csak specifikus génhiba jelen.

    Összességében úgy tűnik, hogy akár több száz génben is lehet valamilyen rendellenesség, és ezek mind epilepszia kialakulásához vezethetnek. Bár az epilepszia bizonyos formái a családban halmozódnak, az öröklődés csak részleges szerepet játszik a betegség kialakulásában, vélhetőleg az egyént érzékenyebbé teszi az epilepsziát provokáló környezeti tényezők iránt.

    Számos esetben az epilepszia kezdete egy az agyat károsító balesethez, betegséghez, vagy valamilyen traumához, például stroke-hoz köthető. Ritkán agydaganat állhat az epilepszia hátterében. A betegek felénél azonban nincs az epilepsziának azonosítható oka.

    WEBBeteg

    Forrás:  WEBBeteg 
    Orvos szerző: Dr. Zsuga Judit neurológus

     

    Lapozzon! Hogyan állapítja meg orvosa az epilepsziát?

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • "Depis vagyok"

    Nem igaz, hogy a magyar depressziós nép, legfeljebb az, hogy rosszul működik az önértékelési képessége.

    Terhességi panaszok

    A várandósságnak kevésbé ismert jele és velejárója is vannak, melyeket megpróbáltunk összeszedni.

    A vérszegénység tünetei

    Milyen tünetek esetén gondoljunk vérszegénységre? Jelek, melyek alapján felmerülhet a betegség gyanúja.

    A lábgomba kialakulása

    A gomba a talp bőrén és a lábujj közötti részek nedves zugaiban telepszik meg. Kik fertőződhetnek meg legkönnyebben?

   •  

    Hozzászólások (16)
    Írta: Aliasdj
    MEGKÉRÜNK MINDENKIT AKI ISMER EPILEPSZIA SZERVEZETET, ÉS RÉSZTVENNÉNEK EGY SZÖVETSÉG MUNKÁJÁBAN , JELEZZÉK RÉSZVÉTELÜKET [email protected] EMAIL CÍMEN. ELSŐSORBAN EGYESÜLETEK, ALAPÍTVÁNYOK, FACEBOOK CSOPORTOK JELENTKEZÉSÉT VÁRJUK. a KI JELENTKEZIK KÉRÜK ADJA MEG A SZERVEZET NEVÉT, CÍMÉT TELEFONSZÁMÁT, EMAIL CÍMÉT! kÖSZÖNETTEL kALÁSZ lÁSZLÓ, MÉSZÁROS LÁSZLÓ

    Írta: Aliasdj
    https://www.facebook.com/events/1386715698293602/2015. október 6.9:30OITIBudapest, Amerikai út, Budapest, 1145Annak ellenére, hogy hazánkban jelenleg több mint 150 ezer ember él epilepsziával, még mindig hatalmas az információhiány, és rengeteg tévhit és előítélet él a magyar társadalomban az epilepsziával kapcsolatban. Sokszor maguk az epilepsziával élők is nehezen jutnak érdemi és hiteles információhoz a mindennapjaikat érintő legalapvetőbb kérdéseket illetően.A mostani találkozó azért jött létre, hogy az érintettek és érdeklődők közvetlenül a téma szakértőivel vitathassák meg azokat a mindennapjaikat érintő lényegi kérdéseket, melyek tisztázása alapvetően járulhat hozzá az előítéletek ledöntéséhez, és segítheti az epilepsziával élőket abban, hogy nyíltan tudják vállalni betegségüket a különböző közösségekben.Gyere el, ha• szeretnél többet tudni a gyermekkori epilepsziáról?• kíváncsi vagy arra, hogyan vállalhat epilepsziás nő gyermeket?• érdekel, hogy milyen lelki problémákkal küzdenek az epilepsziával élők?• foglalkoztat a memória és epilepszia kapcsolata?• meg akarod ismerni az epilepszia műtéti kezelését?• szeretnéd megtanulni, hogyan kell szakszerűen elsősegélyt nyújtani valakinek, akinek rohama van?A belépés teljesen ingyenes, de regisztrációhoz kötött!Jelentkezni az esemény FB oldalán vagy e-mailen a [email protected] címen tudsz.Várunk szeretettel!PROGRAMOK:9:30 – 9:45 köszöntő9:45 – 10:05 Prof Dr Fogarasi András: Hogyan tud az epilepsziás gyerek könnyen szocializálódni?10:05 – 10:10 kérdések és válaszok10:10 – 10:30 Dr Juhos Vera: Az epilepsziás nők terhesgondozása10:30 – 10:35 kérdések és válaszok10:35 – 10:55 Dr Barcs Gábor: Az epilepszia gyógyszeres kezelése10:55 – 11:00 kérdések és válaszok11:00 – 11:20 Dr Fabó Dániel PhD: Az epilepszia műtéti kezelése11:20 – 11:25 kérdések és válaszok11:25- 11 :45 kávészünet11:45 – 12:05 Dr Borbély Csaba: Epilepszia és memória12:05- 12:10 kérdések és válaszok12:10- 12:30 Dr Kalóczkai Andrea: Az epilepsziások lelki problémája12:30- 12:35 kérdések és válaszok12:40 – 13:00 Magyar Imitációs Társaság: A megfelelő elsősegélynyújtás bemutatása egy epilepsziás rohamnál13:00- 13:30 kötetlen beszélgetés(A diákoknak az alapítvány tud adni iskolai igazolást! )AZ IDŐPONTOK MÉG VÁLTOZHATNAK!

    Írta: Aliasdj
    Felhívás!Kórházak, neurológusok, epileptológusok jelentkezését várjuk,az ország egész területéről akik EPILEPSZIA feliratú karkötőt adnának/osztanának/ ingyen a betegeiknek.A karkötőt a Magyar Epilepsziával Élők Alapítványa biztosítaná. Jelentkezni Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány /Mészáros László/ 6351 Bátya Kossuth 62 vagy [email protected] címen tel 9-től 17 ig 06 78 468 023

    Lapozzon a hozzászólások között!