• Az epilepsziás roham felismerése - Az epilepszia tünetei

    Szerző:
    WEBBeteg

    A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre.

     A téma cikkei
    3/1 Az epilepszia és tünetei
    3/2 Hogyan állapítja meg orvosa az epilepsziát?
    3/3 Az epilepszia kezelése

    Az epilepszia egy olyan krónikus és rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések.

    Bár általánosságban az a kép él bennünk, hogy az epilepszia mindig rángógörccsel és eszméletvesztéssel jár együtt, a betegség tulajdonképpen változatos tünetekkel járhat. A tünetek, amit rohamoknak is nevezünk gyakran nagyon enyhék, különböző érzetet és viselkedést idéz elő. Bizonyos rohamfajtákban a beteg a roham során egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre, míg másoknál teljes testre kifejlődő görcsroham alakul ki.

    Hirdetések

    Egy roham lezajlása nem jelenti azt, hogy Önnek epilepsziája van. Ha azonban Önnek már volt két rohama, drámaian megnő a további rohamok kialakulásának valószínűsége. Legalább két provokáció nélkül kialakuló roham szükséges az epilepszia diagnózisának felállításához.

     Ön tudta?


    Nagyon sok embernél, pl. gyerekeknél magas lázhoz társulhat egy roham, amit aztán soha nem követ egy második. Egy roham önmagában nem jelent epilepsziát.

    Az epilepszia leggyakrabban gyerekkorban, illetve 65 éves kor felett alakul ki, ettől függetlenül azonban bármely korban kialakulhat. Kezelés segítségével elérhető a rohammentesség, illetve csökkenhet a rohamok gyakorisága és intenzitása. Nagyon sok esetben az epilepsziás gyerekek idővel kinövik a betegséget.

    Az epilepszia tünetei

    Mivel az epilepsziát az agysejtek rendellenes tevékenysége okozza, a rohamok bármilyen az agy által szabályozott folyamatot érinthetnek. A roham átmeneti zavartságot, teljes eszméletvesztést, a karok és lábak kontrollálatlan rángatózását hozhatják létre, de előfordulhat, hogy az egyetlen tünet, az hogy a beteg néhány másodpercig csak üresen néz.

      Rizikófaktorok


    • Ha az Ön családjában valakinek már van epilepsziája, akkor Önnél is nagyobb valószínűséggel alakul ki epilepsziás megbetegedés.
    • A fejsérülés nagyon gyakran epilepsziához vezethet. Az ilyen eredetű kockázat csökkenthető, ha az autóban mindig bekapcsolja a biztonsági övet, és biciklizéskor, síeléskor, motorozáskor, bukósisakot visel.
    • A stroke, vagy bármilyen más vaszkuláris betegség olyan agyi károsodáshoz vezethet, ami szintén epilepsziát válthat ki. Sok mindent tehet e betegségek megelőzése érdekében: csökkentheti alkoholfogyasztását, táplálkozhat egészségesebben, mozoghat rendszeresen, megcélozhatja ideális testsúlyát és leszokhat a dohányzásról.
    • Az epilepszia további rizikófaktorai közé tartozik az agy fertőzéses megbetegedése (pl. agyhártyagyulladás), és a gyerekkorban magas láz miatt kialakuló rohamok.

    A tünetek a roham típusától függően is változhatnak. A legtöbb esetben az epilepsziás beteg rohamai minden alkalommal azonos típusúak, éppen ezért a tünetek is nagyon hasonlóak. Ennek ellenére kialakulhatnak különböző típusú rohamok is, eltérő tüneteket előidézve.

    A rohamok kezdetétől függően elkülöníthetünk parciális vagy generalizált rohamokat. Ha úgy tűnik, hogy a roham az agy csak egy bizonyos területének rendellenes működéséből adódik, akkor parciális vagy fokális, míg a teljes agyat érintő rohamok esetén generalizált rohamokról beszélünk. Bizonyos esetekben a roham az agy egy körülhatárolt területéről kiindulva átterjed az agy többi részére.

    Parciális rohamok

    • Egyszerű parciális rohamok. Ez a rohamtípus nem jár eszméletvesztéssel, módosíthatja azonban az észlelést, illetve megváltozhat a roham alatt a dolgok észlelése, szaga, vagy hangzása.
    • Komplex parciális rohamok. A komplex parciális rohamok során tudatzavar (eszméletvesztés) is kialakul, azaz a beteg bizonyos időre elveszti kapcsolatát a külvilággal. A komplex parciális rohamok általában akaratlan mozgásokkal, például a kezek dörzsölésével, csámcsogással, a karok mozgatásával, vagy valamilyen hangadással indulnak.

    Generalizált rohamok

    • Absence rohamok (petit mal rohamok). Erre a rohamfajtára az jellemző, hogy a beteg pár másodpercig nincsen tudatánál, csak révedezik.
    • Mioklónusos rohamok. Ez a rohamtípus a karok, és a lábak hirtelen rángatózásával jár.
    • Atóniás rohamok. Ebben az esetben a beteg hirtelen összeesik, vagy elesik.
    • Tónusos-klónusos rohamok (grand mal). Ez az epilepsziás rosszulléteknek a legintenzívebb formája, mely során először a test megfeszül, majd rázkódni kezd. A beteg a rosszullétek során eszméletét elveszti, a történtekre nem emlékszik. Gyakran a roham alatt nyelvét megharapja, vizeletét maga alá engedi.

    Mikor forduljunk orvoshoz?

    Amennyiben Ön ismert epilepsziás, azaz már felállították az epilepszia diagnózisát, nem szükséges minden egyes roham után orvoshoz fordulnia, ha Ön és családja pontosan ismeri a rohamokkal kapcsolatos teendőket. Ha azonban roham életében először jelentkezik, mindenképp forduljon orvosához! Ha Ön szemtanúja egy rohamnak, szintén hívjon azonnal orvosi segítséget!

    Az epilepszia kialakulásának okai

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Az epilepszia számos formáját hozták már kapcsolatba különböző az agysejtek egymással való kommunikációját szabályozó gének károsodásával, azonban az epilepszia néhány ritka formájának a hátterében van csak specifikus génhiba jelen.

    Összességében úgy tűnik, hogy akár több száz génben is lehet valamilyen rendellenesség, és ezek mind epilepszia kialakulásához vezethetnek. Bár az epilepszia bizonyos formái a családban halmozódnak, az öröklődés csak részleges szerepet játszik a betegség kialakulásában, vélhetőleg az egyént érzékenyebbé teszi az epilepsziát provokáló környezeti tényezők iránt.

    Számos esetben az epilepszia kezdete egy az agyat károsító balesethez, betegséghez, vagy valamilyen traumához, például stroke-hoz köthető. Ritkán agydaganat állhat az epilepszia hátterében. A betegek felénél azonban nincs az epilepsziának azonosítható oka.

    (WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

    Előző oldal | 3/1 | 3/2 Hogyan állapítja meg orvosa az epilepsziát?

     

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Átállás szeptemberre

    Az augusztus olyan, mint a hét napjai közül a vasárnap: még pihenünk, de hamarosan indul a teljes erőbedobás, munkában és az iskolában.

    10 érdekes tény a futásról

    A futás segítségével fittek maradhatunk és ezen kívül még számos más pozitív hatása is van.

    Tanévkezdés betegségek nélkül

    A gyermekorvos válaszai a tanévkezdéskor előforduló fertőzésekkel kapcsolatos kérdésekre, és hasznos tanácsok.

    Szalmonella-fertőzés

    Fertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb.

   •  

    Hozzászólások (14)
    Írta: Aliasdj
    2015-01-10 12:06
    Felhívás!Kórházak, neurológusok, epileptológusok jelentkezését várjuk,az ország egész területéről akik EPILEPSZIA feliratú karkötőt adnának/osztanának/ ingyen a betegeiknek.A karkötőt a Magyar Epilepsziával Élők Alapítványa biztosítaná. Jelentkezni Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány /Mészáros László/ 6351 Bátya Kossuth 62 vagy meszaros.laszlo@eboc.hu címen tel 9-től 17 ig 06 78 468 023

    Írta: Aliasdj
    2014-12-18 16:36
    Mint minden évben a Magyar Epilepsziával Élők Alapítványa megszervezi a „Nyújtsd a kezed! „ telefonos segély vonalat. december 24-én, 25-én, 26-án várjuk azok hívását akik néhány jó szóra várnak,magányosak, esetleg örömük van. Nem csak Epilepsziások kereshetnek bennünket. Bárkivel szívesen beszélgetünk. Lehet mobilon, vezetékesen, skypeon, viberen.Akik várják a hívásokat: M.Laci, K.Laci, Kati, Péter, Andi, Sanyi, Ivett, Attila, Dóra, Magdi,Sanyika,Kriszti,24-én 16:00 –tólM.Laci, Andi, Kati, Péter, Sanyi, Attila, Dóra, Sanyika18 órátólM.Laci, Andi, Kati, Péter, Sanyi, Attila, Dóra, Sanyika, Ivett2o:00-tólAndi, Kati, Péter, Sanyi, Attila, Dóra, Sanyika, Ivett22:00 tőlSanyika, Sanyi, Magdi. egésznap ügyel M.Laci25-én10:00 tőlSanyi, Sanyika, Kriszti,Péter,Magdi, Andi12:00-tőlSanyi, Sanyika, Kriszti,Péter,Magdi, Andi, 14:00-tőlSanyi, Sanyika, Kriszti,Péter,Magdi, Ivett,Andi16:00-tólKati, Attila,Dóra Péter,Andi, Kriszti, Magdi, Sanyi, Sanyika18:00-tólKati, Attila,Dóra Péter,Andi, Kriszti, Magdi, Sanyi, Sanyika20:00-tólPéter, Sanyi, Sanyika, Kriszti, 20:30-tól bekapcsolódik a Mária rádió MagdivalNapi ügyelet K.Laci26-án10:00-tólSanyi, Éva, Magdi12-től Andi,Sanyi , Sanyika, Magdi14-tőlAndi,Sanyi , Sanyika, Magdi, Ivett16:00tólAndi,Attila, Dóri, Sanyi , Sanyika, Magdi18:00tól,Sanyi , Sanyika, Magdi20:00-tól,Sanyi , Sanyika, MagdiNapi ügyelet K.Laci, M.laciElérhetőségek :vezetékesM.Laci 0678 468 023Éva06 62 277 414Magdi06 1 239 5660mobilK.Laci +36 20 418 7113Magdi +36 30 637 5847Sanyi: +36 20 964 9672Kriszti: +36 30 605 0807Péter: +36 20 370 5190Andi: +36 30 260 8276Kati: +36 30 372 7344Attila: +36 30 260 8346Dóra: +36 20370 5190Sanyika +36 30 309 2187Skype M.Laci laszlomeszaros11Sanyi sancyfbIvett. nemeth.ivett.eboc@gmail.comviber:Sanyi +36 20 964 9672Andi t-p.andi

    Írta: aliasdj
    2014-10-24 11:40
    2014.10.27 én indul az “EPILEPSZIA” feliratú karkötők osztása. Hétfőn nyilvánosságra hozzuk a kórházak és orvosok nevét akik az első legyártott szállítmányt osztják. Aki nem jár egyik intézménybe sem az a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány székházának címén szerezheti be INGYENESEN a karkötőt.Amint elfogyna az első , máris fogjuk a második szállítmányt rendelni és osztani.. MINDENKINEK JUTNI FOG , !!! Addig gyártatunk amíg mindenkinek nem lesz!Az első szállítmány szponzorai a Magyar Epilepszia Liga és a Magyar Epilepsziával Élők Alapítványa.Részletek a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány facebook oldalán./Aki nem likeolta volna még kérjük tegye meg/Örülünk hogy segíthetünk. M. és K.Laci

    Lapozzon a hozzászólások között!