Gének okozzák a reumatoid artritiszt

MTI
megjelent:

Hét, most felfedezett gén tehető felelőssé az ízületek fájdalmas gyulladásával járó reumatoid arthritisz kialakulásának kockázatáért. A reumatoid arthritisz a világ népességének egy százalékát érinti. Az autoimmun betegség az ízületeken kívül, káros hatással lehet az erekre, szívre, vesére és a tüdőre is.

Amerikai kutatók hétfőn tették közzé tanulmányukat a Nature Genetics című szakfolyóiratban, ezzel együtt egy japán kutatás eredményei is megjelentek ugyanott. Az utóbbi szerint, japán populációban azonosítottak a hétből egy gént, mint a krónikus gyulladásos betegség egyik kiváltóját.

Eli Ayumi Stahl bostoni kutató vezetésével hat korábbi, 5539 európai páciens részvételével végzett tanulmányt ismételtek meg a vizsgálatban. Ennek során a legújabb genetikai elemző technikával nézték át újra a páciensek DNS-mintáit. Végül 34 olyan génváltozatot sikerült felfedniük, melyeket gyanúba fogtak mint a sokízületi gyulladás okozóit.

Ezt követően további 6768, Kanadában, Észak-Amerikában, Hollandiában és Nagy-Britanniában élő embernél ellenőrizték a genetikai variációk jelenlétét.

Kiderült, hogy a megelőzően kiválasztott 34-ből tíz, különösen gyakran fordult elő. Ezek közül hármat már korábban is kapcsolatba hoztak a sokízületi gyulladással, a többi hetet pedig újonnan megtalált, reumatoid artritisszel összefüggő génváltozatként most publikálták.

A japán tanulmányban 7039, sokízületi gyulladással élő embert vizsgálva azonosítottak a fentiek közül egyet, mint amely összefüggésben volt a betegség kialakulásának nagyobb kockázatával.

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia és Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.