• A köszvény és tünetei

    Szerző:
    WEBBeteg

    A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája. Ha arra ébred, hogy nagylábujja, bokája, térde vagy más ízülete forró, duzzadt és érzékeny, ezek nagy valószínűséggel köszvény tünetei.

    A téma cikkei - Köszvény

    7/1 A köszvény és tünetei
    7/2 A magas húgysavszint és a köszvény
    7/3 Milyen vizsgálatokra számíthat?
    7/4 A köszvény kezelése
    7/5 Köszvényes betegek ajánlott táplálkozása
    7/6 A magas húgysavszint okozta más betegségek
    7/7 A köszvény hosszú távú szövődményei

    A köszvény az ízületi gyulladás (artritisz) azon formája, amit rohamokban jelentkező fájdalom, duzzanat, kipirosodás, ízületi nyomásérzékenység jellemez, és amelyet a szervezet magas húgysav-szintje okoz. Ha a húgysavszint a laborvizsgálatok során nem is tűnik mindig emelkedettnek, a csökkentése hosszútávon enyhíti a köszvény tüneteit.

    A köszvény férfiaknál gyakrabban alakul ki, de a menopauzát követően nőknél is fokozódik a gyakorisága. Szintén növeli a kockázatát, ha családjában másnak is volt más ilyen mebgetegedése.

    A betegség szerencsére jól kezelhető, mind a köszvényes rohamok, mind a hosszú távú szövődmények (köszvényes csomók, ízületi torzulások) megelőzhetőek.

    A köszvényes roham jellegzetes tünetei

    A köszvény és más, ízületi fájdalmat okozó betegségek

    Az ízületi fájdalmak eredete lehet kopásos (artrózis, porckopás) vagy gyulladásos (köszvény, reumatoid arthritisz) ízületi fájdalom.

    Bővebben Ízületi fájdalmak lehetséges okai és kezelésük

    A megbetegedés először az ízületeket érinti, mely leggyakrabban a láb öregujj ízületén jelentkezik, de gyakori még a térdeken és a bokákon is a kialakulása, ennek neve podagra.

    A köszvényes roham szinte mindig hirtelen, és főleg éjszaka kezdődik:

    • Intenzív ízületi fájdalom. A köszvény leggyakrabban a nagylábujj nagy ízületét érinti, de kialakulhat az alsó, és a felső végtagok más ízületeiben is. A fájdalom jellemzően 5-10 napon keresztül tart, közben intenzitása fokozatosan csökken, majd magától is elmúlik.
    • Gyulladás és kipirosodás. Az érintett ízület vagy ízületek megduzzadnak, pirossá és nyomás érzékennyé válnak.

    Sokan összekeverik a köszvény és a reumás betegségek tüneteit, hiszen mindkettő ízületi fájdalommal jár. A reuma azonban nem csupán a csontok ízületeit támadja meg, hanem más szerveket is érintő autoimmun betegség. Reuma vagy köszvény? Mi a különbség?

    Hirdetések

    Miért alakul ki a köszvény?

    Az álköszvény

    Kristályok kicsapódásán alapul egy másik megbetegedés is, amit pszeudo-köszvénynek (álköszvény) neveznek. Itt a kristályokat nem húgysav, hanem kalcium pirofoszfát alkotja. Az álköszvény is érintheti a nagylábujj ízületét, de nagyobb valószínűséggel jelentkezik a szervezet nagyobb ízületeiben (térd, a csukló, boka).

    A köszvény oka az ízület gyulladása, melyet húgysav (urát) kristályok okoznak. A húgysav a nukleinsavak (DNS, RNS), azokon belül is az ún. purinok lebontásából származó salakanyag. Purinok a szervezet csaknem minden sejtjében termelődnek, nagy mennyiségben előfordulnak továbbá az állati eredetű ételekben, például a belsőségekben (többek közt a májban, a vesében) és az agyban.

    Normálisan a húgysav oldott állapotban van a vérben, és a vizelettel ürül. Probléma három esetben adódhat: kialakulhat a köszvény, ha a szervezet túl sok húgysavat termel, ha a szervezet nehezen tudja a húgysavat üríteni, illetve ha egyes ízületekben olyan körülmények alakulnak ki, amelyek kedveznek a kicsapódásának.

    A húgysav mindhárom esetben hajlamos kiválni az ízületekben (apró, tűhegyes kristályok formájában); az első két esetben a vér húgysav-szintje is megemelkedik. Ez ugyan nem tesz jót az érintett ízületeknek, a köszvényes rohamot azonban a nagy falósejtek (makrofágok) váltják ki, amikor időről időre megtámadják ezeket a kristályokat. Ha egy ízületben hirtelen intenzív fájdalmat észlel, ha ízülete meleg és érzékeny, forduljon orvoshoz! A kezeletlen köszvény egyre súlyosabbá válva hosszú távon ízületi károsodáshoz vezet.

    Hajlamos-e Ön a betegségre?

    A köszvény és a húgysav kristályok
    Kicsapódó húgysavkristályok

    Az alábbi állapotok, illetve körülmények növelhetik a köszvény kialakulásának kockázatát:

    Életkor és nem. Köszvény gyakrabban alakul ki férfiaknál, feltehetően azért, mert húgysav-szintjük eleve magasabb, mint a nőké, a menopauzát követően azonban a nők húgysav-szintje is megközelíti a férfiakét. Ennek megfelelően férfiakban, általában valamivel korábban alakul ki köszvény (40-50 év között), míg nőknél a menopauzát követően.

    Genetikai tényezők. Öt köszvényes betegből legalább egynél, a családban már előfordult köszvény.

    Életviteli tényezők. A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás növeli a köszvény kialakulásának kockázatát. Az elhízás szintén növeli a kockázatot, különösen, ha állati eredetű élelmiszerek (hús, belsőségek) nagymérvű fogyasztásával társul.

    Betegségek. A köszvény gyakran fordul elő együtt bizonyos betegségekkel, mint például a kezeletlen hipertónia, a cukorbetegség, a magas vérzsírszint (hiperlipidémia) és az erek elmeszesedése.

    Gyógyszerek. A tiazid típusú diuretikumok, illetve az aszpirin (kis dózisban), szintén növelhetik az húgysav szintet.

    Dr. Zsuga Judit, általános orvos, klinikai farmakológus

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, általános orvos, klinikai farmakológus    Olvasson tovább! Milyen vizsgálatokra számíthat? A köszvény diagnosztikája

    Olvasson tovább! A magas húgysavszint okozta más betegségek

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Közeleg a tanévkezdés

    Hogyan ússzuk meg betegségek nélkül? Hogyan lehet megelőzni, hogy elkapja a gyerekünk a fertőzést?

    Cukorbeteg gyerekek

    A cukorbetegség okozta vesekárosodás felismerése fontos, de a mindennapi rutin gyakorlatban nem könnyű feladat.

    Ösztrogéndominancia

    Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság. Milyen tünetek utalnak rá?

    Mellkisebbítő műtét

    Orvosilag mikor indokolt a mellkisebbítő műtét? A TB ezt finanszírozza? - Az Orvos válaszol.

   •  

    Hozzászólások (5)
    Írta: ecchphoto
    Joshua-nál a pont. S ezen felül még számos apróbb többrétű probléma is az oka. Rengeteg olyan anyagot fogyasztunk olyan arányban, ami végső soron általánosan felboríthatja a hormonegyensúlyt, és a kiválasztószerveink működését. Többek között a májét és a veséét is. Azért is durva a dolog, mert nálam kezdődő köszvény, és általános mozgásszervi panaszokat sikerült úgy megszüntetnem, hogy nem csökkentettem az amúgy nem rendkívüli mértékű hús és belsőségfogyasztásom, ami ráadásul zsírban nem kifejezetten szegény, tehát vörös húst is normálisan tartalmazott. Kiiktattam viszont olyan élelmi anyagokat, élelmiszereket, amelyek nagymértékben ásták alá a normális kiválasztási folyamatokat. Mielőtt még egyedi eset miatt hőbörögnének olvasók, sajnos nem erről van szó, s nem is csodáról. Tudomásul kell venni a szervezet számára nem megfelelő anyagok elfelejtését, és alkalmazkodni kell az anyagcsere sajátosságunkhoz. Másképpen nem megy, csak kezelések, gyógyszerek.A témához nem kapcsolódik, de "sajnálatos" módon ez időben szűnt meg majdnem teljesen a szorongásos depresszióm is, kezelések nélkül. Ez viszont váratlan volt, de nem ok nélküli. Nem csak az ezeket a szerveinket veszélyezteti a hibás anyagcsere. A legbonyolultabb szervünk az agy sokkalta durvábban reagál ilyen hibákra, ha hajlamos rá.

    Írta: oanett
    Édesanyám is ezzel küszködött és kipróbált egy készítményt (ami árban is jó volt) és sokat használt. Először nagyon fájt neki, mikor a salakanyagokat "kimosta", de utána egyre jobb volt neki és egyre könnyebb.

    Írta: Joshua80
    Az alkoholt említik, mint kockázati tényezőt, de van egy általánosabb molekula is, a fruktóz.A fruktózt csak a máj tudja lebontani, a lebontás során (sok) húgysav keletkezik, ezen felül a vérben keringő fruktóz rontja a többi szerv, így a vese funkcióját is (mivel a többi szerv nem tudja feldolgozni a fruktózt), ergo nem tud hatékonyan kiürülni, azaz felgyűlik a húgysav a vérben, aztán meg ahol még tud...

    Lapozzon a hozzászólások között!