• Mozgásszervi megbetegedések

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor
    2017-06-07 09:41
    Ízületi gyulladás
    Ízületi gyulladásnak nevezzük bármely ízületünk gyulladással járó megbetegedését, mely jelentkezhet heveny vagy krónikus formában, érinthet egy vagy több ízületet, kialakulhat többféle úton, azonban a végeredmény az érintett ízület(ek) duzzanatával, vörösségével, melegségével, fájdalmával és funkciójának csökkenésével járó állapot.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó
    2017-10-20 14:55
    Az oszteoporózis (osteoporosis), más néven csontritkulás a csontrendszer betegsége. A csontok tömege, minősége és szilárdsága csökken, miközben egyre törékenyebbé válnak. Csontritkulás nőknél és férfiaknál egyaránt kialakulhat minden életkorban, de idősebb korban gyakoribb.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó
    2017-10-19 09:41
    A csontlágyulás (osteomalacia (oszteomalácia)) a csontképződés folyamata során bekövetkezett mineralizációs zavar miatt alakul ki, vagyis a csontok ásványianyag-tartalma nem megfelelő. A betegség nem összekeverendő a csontritkulással (osteoporosis (oszteoporózis)), amely a már felépült csonttömeg szerves és szervetlen állományának fogyatkozásával, vagyis a csontsűrűség csökkenésével jár. A csontlágyulás az angolkór (rachitis) felnőttkorban jelentkező formája.
    Betegségek megértése
    Budai Fájdalomközpont - Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, sebész, fájdalomspecialista
    2017-10-16 07:38
    A hűvösebb, szeles idő kifejezetten fokozhatja az ízületi gyulladás tüneteit, a betegeknek ilyenkor hatékonyabb gyógymódokra van szükségük. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista az okokról és a megoldási lehetőségekről beszélt.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2017-10-14 09:41
    A derékfájás a háziorvosi praxisban körülbelül az ötödik leggyakoribb panasz. A felnőtt lakosság döntő többségében előfordul élete során legalább egy, egy hétig tartó, az életminőséget jelentősen befolyásoló derékfájásos epizód.
    Betegségek megértése
    Budai Fájdalomközpont - Dr. Páll Zoltán, sebész, traumatológus, sportorvos
    2017-10-12 09:41
    A derékfájdalom olyan általános panasz, ami miatt gyakran felkeressük a szakorvost. Neki azonban nagyon körültekintően kell felállítani a diagnózist, hogy megkezdődhessen egy valóban hatékony kezelés. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a diagnosztizálás fontos lépéseiről beszélt.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Magyar Sporttudományi Társaság
    2017-10-10 18:51
    A sarkantyú az izmok eredésénél kialakuló csontkinövés. A sarok sarkantyú két helyen alakulhat ki, a lábszárizom ínjának eredésénél, és a sarok talpi részén, ahol az aponeurosis plantaris (talpi bőnye) ered.
    Panaszok
    Oxygen Medical - Dr. Dobos Márta, holisztikus szemléletű ortopéd orvos
    2017-10-06 11:25
    Ki gondolná, hogy a gerinc összenyomódása miatt bekövetkező kis törések okozzák a hátfájdalmak jelentős részét? Dr. Dobos Márta, holisztikus szemléletű ortopéd orvos a háttérben álló csontritkulásról, és a kezelési lehetőségről beszélt.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
    2017-10-05 02:51
    Az állkapocsízület speciális tulajdonságai miatt többféle rendellenesség alakulhat ki, a tünetek többsége azonban az állkapocsízületen kívül ered.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus szakorvos
    2017-09-30 02:51
    A betegség, a nevéből is adódóan, gyulladásos ízületi betegség, mely a sacroiliacalis ízületet érinti. Ennek magyar megfelelője a középen elhelyezkedő keresztcsont (sacrum) és mindkét oldalon a csípőlapátok (os ileum) közötti ízületi rés gyulladása.
    Panaszok
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó
    2017-09-28 20:09
    A nőknek több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak. A várandósság alatt pedig még többre, a kismama teste és lelke nyugalmat és sok pihenést igényel. Mind a fejlődő baba, mind az anyuka érdekében különösen fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás biztosítására. Ez azonban nem mindig könnyű. Cikkünkben hasznos tanácsokat olvashat a pihentető alváshoz.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!