Új korszak a myeloma multiplex kezelésében

Well PR
megjelent:

A myeloma multiplex a csontvelő rosszindulatú daganatos betegsége, melynek az egyik fő jellegzetessége, hogy az immunrendszerhez tartozó plazmasejtek belülről roncsolják a csontokat. Ezek a daganatos sejtek elsősorban a csontvelőt támadják meg, így a betegség során ritkán alakul ki más szervi áttét.

Viszonylag ritka daganattípus, az összes rákos megbetegedés mindössze 1%-áért felelős. A betegek átlagéletkora 70 évre tehető, az összes eset mindössze 1-2%-ában alakul ki 40 éves kor alatt.

Milyen tünetek jelzik a betegséget?

A myelomás betegek tünetei diagnóziskor számos tünetcsoporttal foglalhatók össze.

  • A betegekre általánosan jellemző a gyengeség – melynek egyik fő oka vérszegénység – és a fogyás.
  • Gyakori tünet a csontfájdalom, a betegség következtében a csont meggyengülhet, leggyakrabban a csigolyák roppannak össze.
  • A myeloma betegek egy részénél akut veseelégtelenség alakulhat ki, azonban szerencsére ez az esetek túlnyomó többségében visszafordítható folyamat, és később a művesekezelés elhagyhatóvá válik.

Parázsló myeloma multiplex

A myeloma multiplex nem feltétlenül jelenti azt, hogy a beteg azonnali kezelésre szorul. Létezik egy ún. parázsló myeloma multiplex, mely nem igényel kezelést, csak megfigyelő várakozást. Ilyenkor a szervezet immunrendszere egyensúlyban él a betegséggel, és a betegség kezelése nem nyújt előnyt a beteg számára. Amikor ez az egyensúly felborul, akkor tünetes myeloma multiplexről beszélünk, amely azonban már kezelést igényel.

Gyógyítható-e a myeloma multiplex?

A myeloma betegség kezelése az elmúlt két évtizedben forradalmi változáson ment keresztül. Általánosan elterjedté vált az őssejt átültetés, amit ma már akár 70 éves korig javasolnak, emellett pedig számos új terápiás készítményt vezettek be, amelyek eredményesen felveszik a betegséggel szembeni küzdelmet.

A kezelés döntően kombinációs módszerrel történik, így akár egyszerre négy különböző gyógyszerrel kezelik a beteget, hogy a daganatos sejtek száma a kimutathatóság szintje alá csökkenjen.

Ezeknek a modern kezelési eljárásoknak köszönhetően a betegek mintegy felében a betegség teljesen eltűnik a szervezetből. Ez azonban sokszor csak ideiglenes, és csak a betegek 10%-a esetében jelent gyógyulást, 90%-uk esetében a betegeség a visszahúzódást követően hosszabb-rövidebb idő után visszatér.

A betegség ismételt fellángolása esetén a kezelések jó eredménnyel folytathatóak, akár a későbbi visszaesések után is, sőt gyakran az első terápiás vonaléhoz hasonló eredményességgel.

A társadalombiztosítási finanszírozással elérhető kezelés eredményes időskorban is, ennek köszönhetően, az idős myeloma multiplexben szenvedő betegek életkilátásai hasonlóak lehetnek egészséges kortársaikéhoz.

A tájékoztató anyag az Abbvie támogatásával készült.
(Well PR)

Cikkajánló

Myeloma multiplex - A betegség tünetei és kezelése

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Myeloma multiplex
A myeloma multiplex (plasmocytoma) a plazmasejtek daganatos megbetegedése, melyre az jellemző, hogy ezek a sejtek oly mértékben felszaporodnak a csontvelőben, hogy gátolják a normális vérképzést.
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.