• Iszapömlés - Nem nőtt a légúti megbetegedések száma Devecserben

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nem állapítottak meg növekedést a légúti megbetegedések számában Devecserben - közölte a megbízott megyei tiszti főorvos.

    Varga Erika, a Veszprém Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerv vezetője közleményében azt írta: a napokban több sajtóorgánumban is téves hírek jelentek meg arról, hogy a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófát követően, megnőtt a légúti megbetegedések száma Devecserben. A hírt közlők, előzőleg nem kérdezték meg az illetékes megyei intézetet - tette hozzá.

    Hirdetések

    A vörösiszap-katasztrófát követően, a megyei intézet az Országos Környezetegészségügyi Intézettel közösen azt vizsgálta, hogy az érintett területen élő gyermekek és felnőttek körében, kimutatható-e összefüggés a szállópor-koncentráció heti alakulása, és egyes légúti megbetegedések gyakorisága között. A vizsgálat szerint a vörösiszap-katasztrófa által sújtott településeken, a vörösiszap porösszetétele önmagában nem jelent különösebb kockázatot.

    A légszennyezettség nem magasabb az országos átlagnál

    A tiszti főorvos közleményében rámutatott: a vizsgált időszakban a porterheléssel összefüggésben, a felső légúti megbetegedések száma időszakosan alkalmanként emelkedett, de ez az ország más területein is megfigyelhető volt, amennyiben nőtt a lebegő por koncentrációja.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Tájékoztatása szerint Devecserben négy háziorvosi körzet található, mind a négy háziorvostól adatokat kértek a légúti megbetegedések számának aktuális alakulásáról. E szerint a betegforgalom az évszaknak megfelelően alakul, sem a gyermekek, sem az idősek között nem tapasztalták a légúti megbetegedések számának növekedését.

    A tavaly december óta működő Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont vezetőjének tájékoztatása szerint, sem nőtt a légúti megbetegedések száma Devecserben - áll a közleményben.

    A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja, tavaly október 4-én szakadt át. Összességében egymillió köbméternyi vörösiszap öntött el három Veszprém megyei települést, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, több mint százhúszan megsérültek.

     

    Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell


    2008. októberében az Európai Unióban egyedüliként Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik. Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Az erdélyi nők több száz éve főznek szirupot a fenyőrügyből!

    Ma már ezt a népi hagyományt továbbfejlesztették, mert a főzés során sok hatóanyag hatása csökken. Így a szakemberek inkább a hidegen való kikeveréssel elegyítik a mézet és a fenyőrügyet. A hagyomány szerint nemcsak baktériumölő, de a légúti megbetegedéseknél is hatásos.

    Több mint TestŐr előzetes

    Horváth Éva tavaszra várja gyermekét, állandóan édeset kíván. Egészséges és finom süteményeket teszteltünk a kismamával. Tudta? A gluténmentes táplálkozással csökkenthető a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata. A fenyő gyógyító hatása. A rügyekből, tűlevelekből kinyert illóolaj hatásos a légúti megbetegedések kezelésére.

    Köhögés - mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz?

    A légutak és a torok enyhe gyulladása, ingerlése köhögést okozhat. Ez a reakció azáltal keletkezik, hogy az irritált idegek jelzik az agy számára, hogy az irritáló tényező megszüntetése intenzív levegőkiáramlást igényel.

    Gyógyulás a gőz fölött: az inhalálás évezredek óta segít a téli betegségek leküzdésében

    Rózsa, ásványi anyagok, sós víz, eukaliptusz és ópium - még ha elsőre furcsán is hangzik, mindegyik az inhaláláshoz kötődik. Az emberiség története során a különböző népcsoportok, más-más gyógynövények és főzetek hatásában hittek. Ezek közül sokat ma már nem szívesen alkalmaznánk, van azonban olyan, ami évezredek elteltével is megállja a helyét.

    Mi van a szobánk levegőjében? Nem mindegy!

    A belső levegő minőségét több tényező határozza meg. Az első és azonnal észrevehető különbség, ha a lakásban élők a zárt falak közt dohányoznak. A dohányfüst több száz mérgező anyagot tartalmaz, mely a levegőbe kerülve már a nem dohányzók egészségét is veszélyezteti.

    Megtalálhatták az első bizonyítékot: tevéről terjedt emberre a MERS

    Megtalálhatták az első bizonyítékot: tevéről terjedt emberre a gyakran halálos fertőzést okozó MERS-koronavírus - derült ki egy új kutatásból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.