Vörösiszap

Ön szerint milyen betegségek alakulhatnak ki, itt Devecserben? Ahol a légszennyezettség a megengedett határ fölött van már több mint 100. napja. A vörös-iszapról mindenki mást mond van aki azt h nem károsít és van aki azt mondja rákkeltő... Ha csak abból indulok ki h a lug ami a földekbe ivódott majd később belélegezve mit fog okozni... Ön ha tehetné elhagyná a települést? Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel Varga-Székely Mónika

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rákóczi Éva válasza vörösiszap témában

Tisztelt Mónika!

Sajnos a késői következmények teljességgel nem mérhetőek fel, esetleg megbecsülhetőek.

A szennyezett területeken egyáltalán nincs sugárzásveszély, ezt több független laboratórium mérése is alátámasztja. A vörösiszap az egészségügyi határértéknél jóval kisebb mennyiségben tartalmaz radioaktív elemeket.

A kiömlött iszap kiszáradása azért veszélyforrás, mert az anyag nagyon finom szemcsékből áll, melyeket a légáramlat könnyen felkap és levegőből a légutakba kerülhet. Itt mint por - különösen még a semlegesítés előtt mint lúgos kémhatású anyagokat tartalmazó por - irritálja a légutakat és a tüdőt. A porszemcsék mérete és alakja is nagyon fontos tényezők az esetleges egészségre káros hatások szempontjából. Amennyiben nem csökkentették előzőleg az iszap lúgosságát, úgy az is kifejthet káros hatást a tüdőre.

Sajnos attól tartok, egyelőre senki nem tud előzetes véleményt adni erről. A személyes kérdésre személyesen szívesen válaszolok, ha kéri.

Kérdés: 2011. január 30., 16:50; Megválaszolva: 2011. február 18., 07:34
Kérdések és válaszok: Egyéb
Labor eredmény véleményezése
Oltási dilemma
Pszihés viszketés
Járvány és vakcina