Vörösiszap

Ön szerint milyen betegségek alakulhatnak ki, itt, Devecserben? Ahol a légszennyezettség a megengedett határ fölött van már több, mint 100. napja. A vörös-iszapról mindenki mást mond van aki azt h nem károsít és van aki azt mondja rákkeltő.. Ha csak abból indulok ki h a lug, ami a földekbe ivódott majd később belélegezve mit fog okozni.. Ön ha tehetné elhagyná a települést? Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel.

Dr. Rákóczi Éva válasza vörösiszap témában

Tisztelt Mónika! Sajnos a késői következmények teljességgel nem mérhetőek fel, esetleg megbecsülhetőek. A szennyezett területeken egyáltalán nincs sugárzásveszély, ezt több független laboratórium mérése is alátámasztja. A vörösiszap az egészségügyi határértéknél jóval kisebb, mennyiségben tartalmaz radioaktív elemeket. A kiömlött iszap kiszáradása azért veszélyforrás, mert az anyag nagyon finom szemcsékből áll, melyeket a légáramlat könnyen felkap és levegőből a légutakba kerülhet. Itt, mint por - különösen még a semlegesítés előtt, mint lúgos kémhatású anyagokat tartalmazó por - irritálja a légutakat és a tüdőt. A porszemcsék mérete és alakja is nagyon fontos tényezők az esetleges egészségre káros hatások szempontjából. Amennyiben nem csökkentették előzőleg az iszap lúgosságát, úgy az is kifejthet káros hatást a tüdőre. Sajnos attól tartok, egyelőre senki nem tud előzetes véleményt adni erről. A személyes kérdésre személyesen szívesen válaszolok, ha kéri.

Cikkek a témában
    Nincs találat!
Megválaszolva: 2011. február 18.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Kislány szedhet-e fitoösztrogén...
Baba cipő dilemma
Csuklás oka
Alacsonyabb neutrofil szám kóros?
Székelés utáni viszketés
Pacemakerrel sejtrezonanciás kezelés...