Vastagbél betegségek - elkerülhető a tükrözés?

Diagnoscan Magyarország
megjelent:

Az időben elvégzett szűrés életet menthet. Az utóbbi 30 évben a vastagbél, és végbélrákos esetek száma négy-ötszörösére emelkedett, és a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedéssé vált. Mit lehet tudni erről a betegségről?

Magyarországon évente több mint 8 ezer ember betegszik meg, és 5 ezer hal meg vastagbélrákban. A vastagbélrák sokáig tünetmentes, és leggyakrabban a jóindulatú polipokból alakul ki. Fontos hangsúlyozni, hogy az időben felfedezett vastagbélrák gyógyítható.

Milyen tünetei vannak a betegségnek?

A vastagbél daganatos megbetegedéseit az esetek nagy részében későn diagnosztizálják, Hiszen nem okoznak tipikus, jól felismerhető panaszokat. A legtipikusabb tünetek: véres széklet, székelési szokások megváltozása, hasi görcsök, hasi fájdalmak. Gyakori a hasmenés és a székrekedés váltakozása is. A megváltozott székletet általában emésztési zavarnak tudjuk be, a megmagyarázhatatlan hasi kellemetlenségeket a stresszre fogjuk, a székletben megjelenő vért pedig talán észre sem vesszük, hiszen szabad szemmel nem mindig látható.

Jakupcsek Gabriella
Jakupcsek Gabriella,
a Diagnoscan Magyarország
egészségügyi kampán
y
nagykövete

Hogyan védekezhetünk? Mit tudunk tenni ellene?

A vastagbélrák kialakulásában fontos szerepe van a táplálkozásnak: kevés rost fogyasztása, magas zsír-, koleszterin-, fehérje- és kalóriatartalmú ételek nagy szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. Szűrővizsgálatokkal megelőzhető a súlyosabb bajok kialakulása, mert ha időben felfedezzük a vastagbélrákot, az még gyógyítható.

Milyen típusú, a vastagbél betegségeket érintő szűrővizsgálatok vannak?

A vastagbél betegségek szűrővizsgálata lehet az endoszkópos vizsgálat valamint a CT-kolonoszkópia. A CT-kolonoszkópia egy különleges hasi-kismedencei CT-vizsgálat, melynek során a vastagbéltükrözéshez hasonló képek nyerhetők anélkül, hogy az optikai eszközt a vastagbélben végig kellene vezetni. Ugyanezzel a vizsgálattal nemcsak belülről látható a bél, hanem környezete, a bélfalon kívüli elváltozások, a has egyéb szervei, a hasi-kismedencei nyirokcsomók állapota is megítélhető. A módszert a világ számos országában népegészségügyi szűrőprogram részeként végzik a vastagbél daganatainak szűrésére.

Kiknek javasolt részt venni a szűrővizsgálaton?

Különösen érdemes odafigyelni azoknak, akik családjában előfordult már béldaganat, ebben az esetben már 40 éves korban érdemes elkezdeni a szűrést. Ezen kívül javasolt mindenkinek, akinél korábban vastagbélpolipot találtak vagy vastagbél gyulladását diagnosztizálták. Javasolt továbbá 50 év felett valamint alacsony rosttartalmú táplálkozás mellett.

Képalkotó diagnosztikai szűrővizsgálatok igénybevétele előtt kérjük, konzultáljon kezelőorvosával vagy háziorvosával.

Szűrő jellegű vastagbél CT-vizsgálat térítéses ellátásban rövid várakozási idővel igénybe vehető a Diagnoscan Magyarország alábbi központjaiban telefonos bejelentkezés alapján:

Budapest-Euromedic Diagnosztikai Központ-Mammut II.
1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. Tel.: 06-40-91-81-91

Budapest-Euromedic Diagnosztikai Központ
Péterfy Sándor Utcai Kórház és Baleseti Központ
1076 Budapest, Péterfy S. utca 8-20. Tel.: 06-30-941-79-69

Budapest-Euromedic Diagnosztikai Központ
Állami Egészségügyi Központ II. telep
1062 Budapest, Dózsa György út 112. Tel.: 06-30-944-68-60

Győr- Euromedic Diagnosztikai Központ
9023 Győr, Vasvári Pál utca 2. Tel.: 06-30-944-68-55

Szeged-Euromedic Diagnosztikai Központ
6725 Szeged, Semmelweis utca 6. Tel.: 06-30-944-69-50

Debrecen-Euromedic Diagnosztikai Központ
4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98. Tel.: 06-30-944-69-20

Salgótarján-Euromedic Diagnosztikai Központ
3100 Salgótarján, Füleki út 54-56. Tel.: 06-32-522-054

(Diagnoscan Magyarország)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.