• Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

    A vírus mutációjával kapcsolatosan felmerül a kérdés, vajon a gyógyszerek és az oltóanyag továbbra is hatásos-e, vagy még több halálos áldozatra kell számítanunk. Többször is előfordult, hogy a vírus nem reagált a Tamiflu-ra, ám a rezisztencia akkor következik be, ha a gyógyszert nem megfelelően (legalább 5 napon át naponta kétszer) alkalmazzák. Természetesen ezek a rezisztens változatok továbbterjedhetnek, ami megnehezíti a vírus elleni harcot, ám az oltás még mindig elegendő védelmet nyújt.

    Hirdetések

    A mutáns vírust kimutatták Norvégiában, Kínában, Japánban, Brazíliában, Ukrajnában, Mexikóban és az Egyesült Államokban is. Az influenzavírusról köztudott, hogy gyorsan mutálódik, ezért is van minden évben új védőoltásra szükség. Mindaddig nincs ok az aggodalomra, míg a mutáns vírus nem kezd széles körben terjedni, ám erről most még szó sincs.

    A mutáns vírus nem feltétlenül halálosabb

     

     Oltóközpontok és helyszínek
    Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról. 
    Hol oltathatja be magát? >>

    A mutáns influenzavírusok nem feltétlenül okoznak több halálesetet.

    Mivel legtöbb esetben a korábbi influenzavírustól csak kis mértékben térnek el, sok embernél figyelhető meg velük szemben a részleges immunitás.

    Ez figyelhető meg a H1N1 esetében is, hiszen az 1957 előtt születettekre kevésbé veszélyes, mivel 1918 és 1957 között olyan sokféle influenzavírus terjedt, hogy az érintettek immunrendszere egyfajta védelmet alakított ki velük szemben.

     

    H1N1-kérdőív
    Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha igen? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz. Válaszoljon a kérdésekre! >>

    A H1N1 vírus kétség kívül mutálódni fog, a kérdés az, mikor és hogyan. A legrosszabb, ami előfordulhat, az, hogy a H5N1 madárinfluenzát okozó vírussal kapcsolódik, mely néhány évvel ezelőtt váltott ki pandémiás félelmet, s azóta is meglehetősen sok halálesetért felelős.

    Ha ez a két vírus mutálódik, az egy nagyon erős influenzavírust fog okozni. Ez a lehetőség sajnos nem kizárt, mivel Kínában mindkét vírus jelen van.

    Mi szükséges a tömeges védettséghez?

    Hivatalos adatok szerint a H1N1 vírus következtében eddig világszerte 6770-en haltak meg. A WHO eddig 525 000 megbetegedést jelentett, ám hozzátette, hogy sok országban már nem számolják az egyes eseteket.

     

    H1N1 kisokos
    Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt, a WEBBetegen! >>Mindent a H1N1 vírusról

    Amikor az emberek többsége védett egy betegséggel szemben, akkor a vírus nem tud terjedni – ez az úgynevezett tömeges immunitás.

    Ehhez azonban az kell, hogy a lakosság 50-90 százaléka védett legyen, illetve figyeljen a megfelelő higéniára.

    Nem véletlen, hogy oly sok szó esik a kézmosásról és a zsebkendőbe való köhögésről, tüsszögésről, illetve a védőoltás fontosságáról.

     

     "Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel
    "Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Interjú Falus Ferenccel>>

    Az új influenza ellen javasolt gyógyszerek csökkentik a betegség terjedésének kockázatát, ám ahhoz, hogy igazán hatásosak legyenek, a tünetek jelentkezését követő 48 órában el kell kezdeni az alkalmazásukat.

    A Tamiflut minden korosztály használhatja, tabletta, illetve a gyermekek számára szirup formájában kapható.

    A Relenza inhaláló por formájában kapható, és hét év alatti gyerekeknek nem ajánlott.

    Mindkettőt legalább öt napig, naponta kétszer kell alkalmazni.

     

     

    Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

    Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket. A sertésinfluenza a szezonális influenzához nagyon hasonló tünetekkel jár. A beteg nagyon rosszul érzi magát, köhög, és magas láza van. Vannak azonban olyan megelőzési praktikák, melyek csökkentik a H1N1 vírus általi megbetegedés kockázatát, vagy elősegítik a gyógyulást.
    A betegség megelőzése és kezelése >>

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: Globe and Mail; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Az újinfluenza nem valóságos pandémia?

    Az ET parlamenti közgyűlésének társadalmi ügyekkel foglalkozó bizottsága által szervezett rendezvényt azok a parlamenti képviselők kezdeményezték, akik szerint az újinfluenza nem valóságos pandémia, hanem "áljárvány".

    H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

    A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a megbetegedettekről, a szövődményekről. Sok betegünk kérdezi, hogy milyen módszerekkel küzdhetünk ellene.

    H1N1 - Tamiflunak ellenálló mutáns vírust találtak

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) novemberi közlése szerint mutáns világjárványos influenzavírust találtak már Brazíliában, az Egyesült Államokban, Japánban, Kínában, Mexikóban és Ukrajnában.

    H1N1: mi fog velem történni? (Az új influenza prognózisa)

    A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy komoly komplikációkkal jelentkezik.

    Influenzás volt? Valószínűleg védettebb a H1N1 ellen

    Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az új pandémiás influenza vírusa ellen.

    H1N1-kérdőív - Ismerje meg a fertőzés tüneteit és a tennivalókat!

    Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA