• "Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel

    WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
    Szerző:
    WEBBeteg

    "Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.

    Mostanáig összesen 16 halálesetet hoztak összefüggésbe az új típusú influenzával. Volt-e olyan, amúgy „egészséges” áldozat, aki nem tartozott egyik rizikó-csoportba sem?
    Információim szerint igen, volt, mégpedig az a fiatalember, aki nem kért korábban orvosi segítséget. Általánosságban elmondható, hogy a H1N1 vírussal fertőzöttek 20-50 százaléka nem szenved krónikus betegségben, egészségesen élő, sportoló, „vitaminzabáló”.

     

    Hirdetések

     Oltóközpontok és helyszínek
    Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról. 
    Hol oltathatja be magát? >>
    A várandós nőkre fokozottan veszélyes a vírus. Mekkora a kockázat mértéke?
    Eleinte azt mondták a szakemberek, 4-szer nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy terhes nő megbetegszik, mint hasonló korú, de nem várandós társai. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb állásfoglalása szerint legalább 10-szeres a betegség kialakulásának kockázata a kismamáknál, Magyarországon a statisztikák alapján 20-as a szorzó. Jelenleg fél tucatnyi terhes nő szorul kórházi kezelésre.

    Sokan túlzottnak tartják az egészségügyi hatóságok aggodalmát, egyre hangosabbak azok a vélemények is, miszerint „csupán” a vakcina-gyártói lobbi áll a  pánikkeltés mögött…
    A szkeptikusok valószínűleg nem tudják, hogy – noha influenzáról beszélünk – a H1N1 vírus sem szerkezetében, sem hatásában nem hasonlítható össze az eddig megismert influenza-kórokozókkal.

    A most meghalt kismamát kezelő orvosok azt mondták: még soha nem találkoztak ilyen gyors és ilyen agresszív lefolyású vírusos tüdőgyulladással. Aki lobbi-érdekeket, vagy bármilyen más okot emleget a megelőzés hangoztatásának okaként, az egyszerűen ostobaságokat beszél. Ki kell jelenteni: felelőtlenek azok a kismamák, akik az itthon történtek után nem oltatják be magukat.

    Az oltást követően mennyi idővel alakulhatnak ki a vakcina szövődményei? Mikor nyugodhatnak meg a beoltottak a szérum esetleges káros hatását illetően?
    Az oltóorvosoknak minden esetben jelenteni kell, ha bármilyen nem várt mellékhatást, szövődményt tapasztal a vakcinát kapott betegnél.

    Eddig komolyabb tünetről, betegségről nincs információnk. Ettől függetlenül nem lehet pontosan megmondani, hogy mikor nyugodhat meg a beoltott, hiszen a vakcinák szövődményei olykor több évtized elteltével jelentkeznek. 

    Meddig véd a H1N1 ellen kifejlesztett oltóanyag?
    Nem lehet egyelőre megmondani, eddig fél évnél nagyobb időtartamra vonatkozó vizsgálatot nem végeztek a vakcina hatékonyságával kapcsolatban.

    H1N1-kérdőív
    Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha igen? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz. Válaszoljon a kérdésekre! >>
    A H1N1 védőoltás
    Társadalmi kötelezettségünk, hogy védjük azokat, akiket nem lehet beoltani - mondta a WEBBetegnek Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója. >>Őszintén a H1N1 vakcináról
    H1N1 kisokos
    Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt, a WEBBetegen! >>Mindent a H1N1 vírusról
    Mi történik akkor, ha a járvány sokáig, netán egy évnél tovább is elhúzódik? Szükség lehet a lakosság újraoltására?
    Egyelőre csak valószínűsíteni lehet, hogy szükség lesz az újraoltásra. Az influenza-vírusok olyan gyakran változnak, hogy ezért nem vizsgálták soha sehol fél évnél tovább a vakcinák hatását.

    Várhatóan a WHO tavasszal dönt arról, hogy kell-e új vakcina? Annyi bizonyos, hogy a déli féltekére a Világszervezet olyan, három komponensből álló oltóanyagot javasol, amelyben az egyik összetevő a H1N1 elleni szérum legyen.

    A patikák és a háziorvosok szerint fogytán van a szezonális oltóanyag, jóllehet, a hagyományos influenzajárvány a jövő év elején tetőzhet majd. A gyártó ugyanakkor közölte, hogy nincs mód az utángyártásra, mivel a kapacitásaikat az új vírus elleni szérum tömeggyártására állították át. Mit tegyen az, aki januárban vagy februárban kérne oltást a szezonális vírus ellen?
    A mostani megbetegedések döntő többségét, legalább 90 százalékát az új, H1N1 vírus okozza.

    Várhatóan a szezonális járvány kórokozója nem jelent majd gondot jövőre.

    A gyártó egyébként legyártotta a szerződésben vállalt 1,3 millió adag szezonális szérumot, így a 800 ezer veszélyeztetett megkaphatta a térítésmentes oltást. Ezen felül további 300-400 ezer adagot szállítottak a patikákba, ahol – elvileg – most még kapható a szérum.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Elképzelhető, hogy olyan mértékben mutálódik a vírus, hogy a mostani vakcina hatástalan lesz?
    Elvileg elképzelhető, hogy a vírus radikálisan megváltozik, ám az új mutáns vírusnak előbb el kell terjedni a világon, ami nem egyik napról a másikra történik.

    Ennek alapján nincs ok az aggodalomra, mivel – ha be is következik a vírus-mutáció, a gyártóknak lesz elég idejük felkészülni a megváltozott kórokozók elleni szérum kifejlesztésére.

    (WEBBeteg-Szigeti Ildikó)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Az újinfluenza nem valóságos pandémia?

    Az ET parlamenti közgyűlésének társadalmi ügyekkel foglalkozó bizottsága által szervezett rendezvényt azok a parlamenti képviselők kezdeményezték, akik szerint az újinfluenza nem valóságos pandémia, hanem "áljárvány".

    H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

    A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a megbetegedettekről, a szövődményekről. Sok betegünk kérdezi, hogy milyen módszerekkel küzdhetünk ellene.

    H1N1 - "Az orvoshoz fordulók 80 százaléka 35 évesnél fiatalabb"

    Jelenleg négy géppel lélegeztetett kismama fekszik intenzív osztályokon. A legfrissebb adatok szerint a múlt héten mintegy 46 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, ez az azt megelőző héthez képest 6,7 százalékos növekedést jelent.

    H1N1 - Tamiflunak ellenálló mutáns vírust találtak

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) novemberi közlése szerint mutáns világjárványos influenzavírust találtak már Brazíliában, az Egyesült Államokban, Japánban, Kínában, Mexikóban és Ukrajnában.

    H1N1: mi fog velem történni? (Az új influenza prognózisa)

    A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy komoly komplikációkkal jelentkezik.

    Influenzás volt? Valószínűleg védettebb a H1N1 ellen

    Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az új pandémiás influenza vírusa ellen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA