• Mely tényezők befolyásolhatják a mesterséges megtermékenyítés sikerességét?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Húsz évvel ezelőtt a mesterséges megtermékenyítés, vagyis az IVF (in vitro fertilizáció) beavatkozás még igen ritka és alig ismert beavatkozásnak számított. Manapság azonban az IVF az egyik leggyakrabban alkalmazott kezelés, amely a teherbeesési nehézséggel küzdő pároknak nyújt segítséget.

    Az IVF alkalmazásával jelentős javulás történt a meddő párok termékenységi mutatóiban. Mivel azonban az eljárás igen sokba kerül, és számos vizsgálattal jár együtt, természetes módon a párok még a kezelések megkezdése előtt szeretnének tisztában lenni azokkal a tényezőkkel, amelyektől az IVF beavatkozás sikeressége függhet.

    Habár minden eset más és más, ezért a szakemberek sem tudják megjósolni egy pár IVF kezelésének várható végkimenetelét. A beavatkozások sikerességi mutatóiból azonban egyértelműen kirajzolódik, melyek a legfontosabb tényezők, amelyek az IVF eredményességét befolyásolhatják.

    Hirdetések

    A női életkor jelentősége

    Az IVF sikerességét tekintve leginkább a nő életkora a döntő tényező: 24 és 34 éves kor között van ugyanis a legnagyobb esély arra, hogy sikerrel jár a beavatkozás.

    A női életkor a következőképpen befolyásolja a mesterséges megtermékenyítést:

    Életkor Sikeresség %-ban kifejezve
    24-34 év között 32,2%
    35-37 év között 27,7%
    38-39 év között 20,8%
    40-42 év között 13,6%
    43-44 év között 5,0%
    45 év fölött 1,9%

    A terhesség esélyei rendszerint 28 és 31 év között kezdenek el lassan csökkenni. Később, 34 éves kor fölött jelentősen csökken a sikeres kezelések esélye, míg 45 éves kor után van a legkevesebb esély a beavatkozás sikerére.

    A nők kora nem csupán az IVF végkimenetelét befolyásolja, hanem a vetélés és a halva születés előfordulását is: minél idősebb a páciens, annál nagyobb számban jelentkezhetnek komplikációk a terhesség alatt.

    A kor előrehaladtával a petesejtek száma és minősége is csökkenni kezd. A petefészkekben termelődő petesejtek számát különböző vizsgálatokkal könnyedén meg lehet állapítani, viszont azok minőségének tesztelése sajnos egyelőre nem lehetséges. Jelenleg csupán a páciens kora alapján tudják az orvosok megbecsülni a felhasználható petesejtek lehetséges állapotát.

    Az életkoron kívül mi befolyásolhatja még a kezelések sikerét?

    Habár a nő életkora az egyik legjelentősebb tényező a mesterséges megtermékenyítés alkalmazásakor, számos egyéb faktor is befolyásolhatja az IVF végeredményét. A kísérőbetegségek mellett elsősorban a nem megfelelő életmód (például káros szenvedélyek, elhízás, alultápláltság stb.) csökkenti a teherbeesés esélyét.

    Termékenységi problémák

    Nem mindegy, hogy a meddő pár milyen típusú termékenységi problémával küzd. A legtöbb esetben az egyik félnél fedeznek fel olyan akadályozó tényezőt, amely a teherbeesés útjába állhat, előfordulhat azonban, hogy mind a női mind a férfi oldalon adódnak nehézségek, ami lényegesen lecsökkenti az IVF kezelések sikerességének esélyeit is. A felmerülő termékenységi probléma és annak kezelési módja is befolyásolhatja a beavatkozás végkimenetelét.

    Az IVF kezeléseket igénybevevő nők 45%-a endometriózis miatt nem képes természetes úton teherbe esni, a mesterséges megtermékenyítés során azonban náluk – az esetek túlnyomó többségében – sikeresen zárulnak a kezelések.

    Hasonlóan alakul a sikerességi ráta azon férfiaknál, akik az ondóvezeték elzáródása miatt nem képesek természetes módon gyermeket nemzeni. Náluk az esetek 40%-ában, körülbelül 18 hónap leforgása alatt sikerrel járnak a kezelések.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Korábbi terhességek

    Sikeres korábbi terhességek esetében növekszik a mesterséges megtermékenyítés sikerességének esélye is. Ha a páciens már részt vett sikeres IVF kezeléseken, úgy a második mesterséges megtermékenyítés is könnyebben járhat pozitív eredménnyel. Ugyanígy, ha a korábbi várandósság alatt előfordult vetélés, úgy a későbbi vetélésnek is megnő az esélye.

    Életmód

    A dohányzó nők esetében kisebb az esély az embrió beágyazódására, és az IVF kezelésekből is körülbelül kétszer annyi szükséges a sikeres végeredmény eléréséhez, mint a nemdohányzók körében.

    Szokjon le a dohányzásról! A dohányzás nemcsak a férfiak nemzőképességét befolyásolja, hanem a nők szervezetére is jelentős negatív hatást gyakorol. Több klinika is javasolja a dohányzásról való leszokást minimum 3 hónappal az IVF kezelések megkezdése előtt, növelve ezzel a teherbeesés esélyeit.

    A nők testsúlya is komolyan befolyásolhatja a teherbeesést

    Túlsúlyos páciensek esetében általában több IVF kezelésre van szükség, és a sikeresség esélye is csökken, ha a páciens túlsúllyal küzd. Éppen ez igaz az alultápláltságra is, ezért érdemes a testsúly normalizálására törekedni a beavatkozás előtt, amellyel növelhetők az esélyek.

    Donoros kezelés

    Donoros kezelésre általában akkor van szükség, ha a gyermekre vágyó páciens elmúlt 40 éves. Ha a donortól származó petesejt beültetése mellett döntenek, úgy a donor életkora kulcsfontosságú lehet, mivel a fiatal nőktől származó petesejtek felhasználásával rendszerint gyorsabban következik be a fogantatás. Amennyiben fiatal hölgytől származó petesejtet használnak fel a mesterséges megtermékenyítés során, úgy 55%-kal nő a sikeres teherbeesés esélye.

    Olvasson tovább Mi történik mesterséges megtermékenyítés közben?

    Sikeres megtermékenyítés: tények és tévhitek

    Tévhit: Az 50% alatti sikerességi ráta gyengének számít

    Tény: A 20-35% közötti sikerességi ráta átlagosnak mondható, míg a 40%-ot már igen jó arányként tartják számon. Érdemes még a beavatkozás előtt tájékozódni, és tisztában lenni az arányokkal, hogy felkészülhessen az eshetőségre, hogy nem fog sikerrel járni az első beavatkozás, és esetleg több kezelésre is szükség lehet, míg bekövetkezik a terhesség.

    Tévhit: Egy fiatal, termékeny párnak minden hónapban 80% esélye van a megtermékenyítésre

    Tény: A fiatal, egészséges pároknak, akik nem küzdenek semmiféle termékenységi problémával, minden hónapban körülbelül 15-20% esélyük van a sikeres megtermékenyítésre. Ezért tart általában a pároknak körülbelül 6 hónapig, míg természetes úton sikerül a fogantatás. Ez az oka annak is, hogy legalább egy évig ajánlott próbálkozni a teherbeeséssel, mielőtt a meddőségre gondolnának vagy a mesterséges megtermékenyítés szóba kerül.

    Tévhit: Az IVF kezelések kevesebb, mint 10%-a zárul sikeres terhességgel

    Tény: A beavatkozások körülbelül 36%-a mondható sikeresnek a megtermékenyítés szempontjából, míg az élve születések aránya majdnem eléri a 30%-ot, ami igen magasnak számít ahhoz viszonyítva, hogy az egészséges, termékeny pároknak csupán 15-20%-uk van a teherbeesésre minden hónapban.

    Jó tanácsok

    Szembenézni a termékenységi problémákkal már önmagában nagyon megterhelő feladat egy párnak, amelyhez általában még több stressz és feszültség adódik a kezelések ideje alatt. Amennyiben elmúlt 40 éves, könnyen elbizonytalanodhat az IVF kezelések sikerében, feladni azonban sosem szabad! Ne feledje: soha nem késő!

    Ha bármilyen kérdése merülne fel a mesterséges megtermékenyítés folyamatával vagy sikerességével kapcsolatban, keresse fel orvosát, vagy tájékozódjon szakembertől!

    WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
    T. Zs., fordító; www.thehealtorange.com
    Lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Túlzott izzadás

    Dr. Bodnár Edina

    Mi okozza a hiperhidrózist, és mik lehetnek a következményei? Mit tehetünk?

    Verejtékmirigy-gyulladás

    Cs. K., fordító

    A betegséggel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

    Meddőség - A lombikbébi kezelés

    Sokak életében néhány hónap alatt megérkezik az a kis csoda, amire manapság egyre több párnak akár éveket is várnia kell. A meddőség a párok kb. 15 százalékát érinti, de sajnos napjainkban egyre többen és egyre fiatalabb korban szembesülnek azzal a ténnyel, hogy nem jön a baba.

    Ösztrogéndominancia - Sok nőt érint, akár meddőséget is okozhat

    Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság, és sajnos nemcsak kellemetlen tüneteket okoz, de súlyos betegségekhez, akár meddőséghez is vezethet. Dr. Lőrincz Ildikótól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusától megtudhatja, vajon milyen kezelési lehetőségek közül választhat a beteg.

    A férfi meddőség okai

    Magyarországon különböző felmérések szerint a párok 10-18 százaléka meddő. A meddőség okának felderítéséhez mindkét fél vizsgálata elengedhetetlen.

    Milliárdos beruházással korszerűsítik a lombikprogramot Debrecenben

    A klinikai központ szerdán vette vissza a 2003-ban a Kaáli Intézetnek átadott meddőségi kezeléseket.

    A női meddőség okai

    A meddőség okát a közvélekedés rendszerint a nőkben keresi, holott a sikertelenség oka éppúgy lehet a férfi oldalán, sőt akár egy időben mindkét partnernél is. A statisztikák szerint a párok meddőségének oka az esetek 35 százalékában a nő, 30 százalékában a férfi egészségével összefüggő problémára vezethető vissza. Mintegy 20 százalékban a pár mindkét tagjánál található valamilyen elváltozás, és körülbelül 15 százalékban nem lehet kideríteni a meddőség okát.

    A meddőséggel kapcsolatos rövidítések jelentése

    Épp csak elkezdődött a meddőségi kezelése, de máris összezavarta a kezelési lapon álló rengeteg rövidítés? Vajon mit jelent az ART és az FSH? És mi a különbség a HCG és a HSG között?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA