• Kisgyermekkel az orvosnál - Praktikus tanácsok szülőknek

    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    Szerző:
    WEBBeteg

    Nem egy felnőtt rémálma az orvosnál tett látogatás. A kiszolgáltatottság érzése és a bizonytalanság a közeljövő beavatkozásaival szemben, az idegen környezet jelenléte még az idősebb korosztály képviselőiben is szorongást szül.

    A félelem kisgyermekeknél hatványozottan jelentkezik. Mivel ők félelmüknek, szorongásuknak még nem tudnak megfelelő formában hangot adni, az elfojtott és ki nem fejezhető negatív érzelmek nagyobb károkat okoznak, mint a felnőttek esetében. Nem egyszerű a beteg gyermek orvosi ellátása, hiszen az orvosi váróteremben rossz érzésük tovább erősödik.

    Sokszor elkerülhetetlen, hogy gyermekünket orvoshoz vigyük. Próbáljunk a helyzetre minél alaposabban felkészülni mi magunk is, és a gyermeket is készítsük fel arra, hogy az orvosi rendelőben várhatóan mi fog történni. A felkészülést gyakoroljuk olyan időszakokban is, amikor nincs szükség az orvosnál tett látogatásra.

    Minél kevésbé kapcsolódik rossz élményekhez az orvos karaktere, annál jobban fogja viselni csemeténk a megpróbáltatásokat. Hagyatkozzunk gyermekük korlátlan fantáziájára, s minden lehetséges eszközt vessünk be a szorongás csökkentésének érdekében.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érekelhetik Önt

    Szorongáscsökkentő tippek

    • Meséljünk olyan meséket, amelyekben a doktor bácsi vagy doktor néni pozitív karakter, aki a jó ügyet szolgálja. Például meggyógyítja a szomszédban lakó vagy kitalált Pistikét, vagy gyermekünk kedvenc babáját, esetleg magát Fülest.

    • Gyermekünk életkorának, fejlettségi szintjének megfelelően gyakran játsszunk orvososat. Játsszuk el, hogy a maci beteg, és a doktor bácsi segít rajta, hogy minél hamarabb meggyógyuljon és elmúljon a hasfájása, a torokfájása.

    • Játék orvosi eszközökkel hallgassuk meg a maci hátát, nézzünk bele a szájába, tapogassuk meg a hátát, mérjük meg a lázát. Ugyanezek a manőverek elvégezhetők tetszés szerint játékokon, családtagokon is. Engedjük gyermekünknek, hogy ő legyen a vizsgáló orvos.

    • Soha ne hazudjunk! Ha orvosi vizsgálatra indulunk csemeténkkel, soha ne mondjuk, hogy csak a boltba sétálunk.

    • Nagyobb gyermekeknek magyarázzuk el, hogy várhatóan mi fog történni a vizsgálat során, arra miért van szükség, illetve hogy az adott vizsgálat hogyan járul hozzá a gyógyuláshoz.

    • Amennyiben lehetséges, kérjünk előre időpontot a gyermekorvostól, hogy a váróban eltöltött idő a lehető legkevesebb legyen.

    • Várakozás közben tereljük el a gyermek figyelmét.

    • A vizsgálat során tartózkodjunk a gyermek közelében, ha lehetséges vegyük ölbe. A szülő fizikai közelsége, a vele való érintkezés megnyugtatóan hat a gyermekre.

    • Az orvosnál tett vizit végeztével dicsérjük meg gyermekünket akkor is, ha sírt, vagy tiltakozott a vizsgálat ellen. Semmiképpen ne nehezteljünk rá, hanem a dicséret után kezdjünk másik tevékenységbe, tereljük el figyelmét, hogy az esetleges negatív élményeknek ne legyen ideje rögzülni.

    • Ha nagyobb gyermekünknek kérdése van, tőlünk telhető módon válaszoljuk meg.

    Ne kedvetlenedjünk el, ha csemeténk mégsem viselkedett nagylányhoz vagy nagyfiúhoz méltóan az orvosnál! Tartsuk szem előtt, hogy bármennyire is megtettünk mindent a szorongás és félelem csökkentésére, gyermekünk érzelmeit nem képes úgy kordában tartani, mint a felnőttek, és ez nem is lenne kívánatos. Támogató és elfogadó szülői magatartással viszont sokat segíthetünk, hogy egy-egy orvosi vizsgálat ne vésődjön be traumaként gyermekünk lelkébe.

    Dr. Kónya JuditForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Skarlát: tünetek, kezelés és megelőzés

    A skarlát (régebbi nevén vörheny) egy bakteriális fertőzés, ami a test jelentős részét beborító vörös kiütések formájában jelentkezik. A betegség cseppfertőzéssel és kontakt úton terjed, a legtöbb esetben súlyos, a 2-4 napos lappangási idő után kialakuló betegséget torokfájás, valamint láz kíséri.

    Milyen betegségeket kaphat el a gyerek az óvodában, iskolában?

    Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire lehet számítani, hogyan tudunk védekezni, és megelőzni a sok betegséget?

    Ciklikus hányás szindróma

    A ciklikus hányás szindróma egy olyan, főként gyermekeknél tapasztalható betegség, melyre a minden látszólagos ok nélküli visszatérő, elhúzódó erős hányinger, hányás és az ebből következő túlzott gyengeség, kimerültség jellemző.

    A leggyakoribb gyermekbetegségek

    Sok esetben nem a fertőzés maga veszélyes, hanem a lehetséges szövődmények kialakulása. Szerencsére ezen betegségek jó része védőoltással megelőzhető.

    Mennyire veszélyesek a lenyelt tárgyak?

    Gyermekeink sok csodára képesek, de ez nemcsak remek képességeikre vonatkozik, hanem találékonyságukra, ötletgazdagságukra is. Ezért találkozhatunk számos idegentesttel a kicsik szervezetében.

    A babázás nem gyerekjáték, ezért jó, ha kéznél van a segítség!

    "9 hónap biztosan elég lesz, hogy felkészüljek a kicsi érkezésére" - gondolják sokan, majd az egyre gömbölyödő pocak láttán a magabiztosságot felváltják a kételyek, a felgyülemlett kérdésekre pedig nem érkeznek megbízható válaszok. Ezentúl okkal kaphatja majd elő mobiltelefonját a segítségért kutatva, ugyanis az ingyenesen letölthető Babanapló alkalmazás lesz az elkövetkező hónapokban az egyik leghűségesebb tanácsadója.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA