• Itthon nem fenyeget a calici-járvány

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hányással és hasmenéssel járó norovírus fertőzött meg 1,1 millió embert Nagy-Britanniában. Az itthon calicivírusként ismert kórokozó gyorsan terjed a szigetországban, és Európa más országainak lakóit sem kíméli. A szakemberek szerint a járványnak már épp itt volt az ideje, ugyanis 4-5 évente lehet a vírus felbukkanására számítani.

    A brit egészségvédelmi hatóság (HPA) közlése szerint a rendkívül könnyen terjedő norovírus az idei télen a vártnál korábban ütötte fel a fejét a szigetországban. A brit szakértők szerint hasonló tendencia mutatkozik Európa-szerte, Japánban és a világ más részein is. Az Egyesült Államokban például két luxushajó utasai közül több mint négyszázon figyelték meg a betegségre jellemző tüneteket, Európában pedig kórházakat és idősek otthonait kellett lezárni, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését.

    Hirdetések

    – Pánikra azonban nincs ok! – szögezte le dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője, aki elmondta, a vírus leggyakrabban zárt közösségekben okoz csak nagyobb problémát, ahol közös WC-t használnak, vagy közös a konyha. A vírus ugyanis fertőzött széklettel terjed, illetve a hányásból felszálló aeroszolok közvetítésével.

    A Caliciviridae család jellemzői


    A Caliciviridae családot alkotó vírusok egy részét, mint állatpatogén kórokozókat, már az 1930-as években felfedezték, míg az emberi megbetegedést okozó, u.n. humán calicivírusok megismerésére csupán az 1970-es években került sor. A humán calicivírusok két nemzetségre oszthatók, nevezetesen noro- és a sapovírusokra, melyek ugyancsak további alcsoportokba sorolhatók, többnyire feltalálási helyük szerinti névvel ellátva. A norovírusok minden korosztályt megbetegíthetnek, a sapovírusok viszont klinikai megbetegedéseket, főleg az 5 év alatti korosztályban okoznak.

    – A vírus, ami súlyos hasmenést és hányást okoz, entrális úton terjed, vagyis úgy, hogy a fertőzött széklet bekerül a tápcsatornába – mondta a szakértő. Hogyan lehetséges ez? Például nem megfelelő higiéniával! – Egy fertőzött WC-kilincsről is elkapható a vírus, de ha a beteg szakácsunk nem mosott kezet mielőtt az ebédünkhöz nyúlt, akkor is kellemetlen tünetekre számíthatunk – folytatta Ócsai Lajos, hozzátéve: mivel a betegség nagyon kevés vírussal is fertőz, a vírus terjedésének másik módja lehet az is, hogy ha a hányás során képződő aeroszolt belélegezzük.

    Védőoltás nem létezik ellene, viszont rendszeres alkoholos fertőtlenítő használatával és a személyi higiénia maximális betartásával védekezhetünk. Ha beteg van a családban, fontos, hogy a mosdót, a kilincseket és egyéb tárgyakat, amikhez a beteg hozzáért, ugyancsak rendszeresen (naponta többször is) fertőtlenítsük!

    Rövid lappangás, gyors lefolyás

    Az első tünetek a megfertőződés után pár órával már jelentkeznek, és általában elég drasztikusak is, a calicifertőzés mégis jóindulatú lefolyásúnak mondható. – A beteg általában gyorsan, 1-2 nap alatt felgyógyul. A legnagyobb veszély a kiszáradás. Amennyiben ez fennáll, a betegnek kórházi, infúziós kezelésre is szüksége lehet – hangsúlyozta Ócsai.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!
    Legnagyobb veszélyben a gyerekek és az idősek

    A gyerekek, vagy az idős felnőttek szervezetének tolerancia szintje sokkal kisebb a vírussal szemben, így ők fokozott figyelmet igényelnek fertőződés esetén. – Bármilyen hányással és hasmenéssel járó megbetegedés esetén a legfontosabb a folyadékpótlás, hogy a kiszáradást elkerülhessük.

    Az idősek egyébként is kevesebbet isznak, s a szomjúság érzés már csak akkor jelentkezik, amikor már megtörtént a kiszáradás – figyelmeztetett a főosztályvezető, aki azt is elmondta: a vírus itthon járványszerű formában 4-5 évvel ezelőtt végigsöpört az egészségügyi intézményekben, s mint minden vírus ez is ciklikus formában üti fel a fejét újra és újra – mégpedig épp 4-5 évente, így Ócsai szerint valószínű, hogy a nagy-britanniaitól függetlenül mi is számíthatunk majd megbetegedésekre.

    (WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Elkezdődött az influenzaszezon

    A megbetegedési mutató átlépte a járványküszöböt, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az országban január 15-21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal többen, azaz 16 850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztálya.

    Visszavonulóban az influenzajárvány - Aktuális információk

    A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés alapján az országban 2017. február 13. és 19. között 44 000 beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz az előző heti 66 200 fővel szemben.

    Mit kell tudni az Ebola-vírusról? - Tájékoztatás utazók számára az Ebola-lázról

    Az Ebola-vírus ritka, de nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű megbetegedést okoz.

    Influenza - ÁNTSZ: már tíz európai országban járvány van

    Már tíz európai országban van kiterjedt influenzajárvány - közölte Facebook-oldalán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton. Ezek: Írország, Anglia, Izland, Norvégia, Svédország, Dánia, Hollandia, Belgium, Luxemburg és Franciaország.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA