Mágneses eszközzel a migrén ellen

Medipress
megjelent:

Egy új készülék lehet a jelenlegi gyógyszeres migrénkezelések alternatívája – az eszköz működésének alapját mágneses impulzusok képezik.

A New York-i Albert Einsten Gyógyászati Kollégium szakemberei, olyan vizsgálatokat végeztek el, amelyek segítségével egy új, a migrén kezelésére használatos kézikészülék gyakorlati használhatóságát mérték fel. A készüléket a próbákon használó betegek közül 40 százalékot is elért azok aránya, akiknél 2 órán belül a migrénes fejfájás megszűnt.

A kutatók úgy vélik, a kis készülék jelentősége abban rejlik, hogy mindeddig ez az első, akár otthon is használható olyan készülék, amelyet a migrén kezelésére fejlesztettek ki – mindezidáig hasonló, mágneses impulzusokat a betegek tarkójába juttató készülékek csak nagy méretben, klinikákon kerültek kipróbálásra – és nem mellékesen elképesztően drágák is voltak ezek az eszközök.

A nők hajlamosabbak
Viszonylag magas a migrén kialakulásának kockázata fiatal nők körében. Esetükben háromszor gyakrabban alakul ki migrén, mint férfiaknál. Gyermekkorban azonos arányban alakul ki migrén fiúknál és lányoknál, azonban a serdülőkor után az arány eltolódik a lányok irányába.

Az amerikai szakemberek szerint az eredmények az új kézikészülékkel bíztatóak, de annak feltárásására, hogy milyen dózisokban alkalmazható és milyen gyakorisággal, még mindenképpen további kutatásokra és vizsgálatokra lesz szükség. Az eszköz működési elve, hogy a koponyán áthatoló mágneses impulzussal stimulálják az agyat, amelyben így a migrént kialakító elektromos hatásokat megszüntetik.

Ezek a hatások akár megelőzően is megszüntethetők, amikor a migrén, ún. aura-hatása megjelenik – az aura az a migrént megelőző tünetegyüttes, amelyek fejfájással még nem járnak, de jellegzetesen torzítják a beteg érzékszerveiből származó jeleket.

A páciensek gyakran olyan vizuális tünetekről is beszámolnak, mint fényfoltok, vagy cikkcakk alakban haladó vonalak megjelenése a látótérben, de beszédzavarok és zsibbadás is előre jelezheti a közelgő migrénes fejfájást.

A vizsgálatok során 200 beteget kértek meg a készülék használatára – a résztvevők fele természetesen placebo kezelésben részesült. A betegek 3 hónapon keresztül használhatták az eszközt, és az adatok végül azt mutatták, a placebónál lényegesen hatékonyabbak voltak a mégneses impulzust az agyba juttató készülékek.

(Medipress)

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.