• Migrén: már gyermekkorban is

    Szerző:
    WEBBeteg

    A migrén jellegzetes módon gyerekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és az öregedés során egyre ritkábban és egyre kisebb intenzitással jelentkezik. A fizikai szenvedés mellett gyakori az iskolai hiányzás és a rendszeres kórházlátogatás, ehhez jön még hozzá az aggódó szülők által kivett táppénz is.

     A nők hajlamosabbak
    Viszonylag magas a migrén kialakulásának kockázata fiatal nők körében. Esetükben háromszor gyakrabban alakul ki migrén, mint férfiaknál. Gyermekkorban azonos arányban alakul ki migrén fiúknál és lányoknál, azonban a serdülőkor után az arány eltolódik a lányok irányába.

    A gyerekek migrénje általában rövidebb ideig tart, de gyakoribb a hányinger, a hányás és a fokozott fény- és hangérzékenység. A gyermekkori migrén rendszerint kétoldali. Előfordul, hogy a migrén összes tünete kialakul, de a fejfájás elmarad. Ezeket az ún. abdominális migréneket nagyon nehéz diagnosztizálni.

    Szerencsére a felnőttek migrénjére adott gyógyszerek, gyermekeknél is hatékonyak. Ha a gyermek fejfájásra panaszkodik, gyermekgyógyászhoz kell fordulni, aki lehet, hogy a vizsgálat után neurológushoz utalja a gyereket.

    Sok esetben a migrénes beteg családjában, másnak is volt már migrénje. Akinek mindkét szülője migrénes, jó eséllyel nála is ki fog alakulni a betegség. Ha csak az egyik szülőnek volt migrénje, akkor is fokozott a migrén kialakulásának kockázata.

    Hirdetések

    Tanácsok

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    1. Kerülni kell a migrént kiváltó okokat. Ha bizonyos ennivalók válthatják ki a migrént, kerülni kellezeket az ételeket (pl. csokoládé, vörösbor). Ha bizonyos illatok állnak a háttérben, próbáljuk meg kerülni ezeket. Összességében igyekezzünk rendszeres napi menetrendet kialakítani rendszeres étkezéssel és bőséges alvással, továbbá próbáljuk meg az bennünket ért stresszt ledolgozni (jóga, kedvtelések).
    2. A rendszeres mozgás csökkenti a feszültséget és hozzájárulhat a migrén megelőzéséhez. Ha orvosunk egyetért, válasszunk valamilyen mozgásformát, amit élvezünk (pl. gyaloglás, úszás és biciklizés) és műveljük rendszeresen. Óvatosan melegítsünk be, mert a hirtelen intenzív mozgás is okozhat fejfájást.

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • A rák leküzdése

    Ismerjék meg Anka történetét, akinél néhány éve diagnosztizáltak mellrákot.

    Meleg- és hidegfront

    Milyen tünetekre kell számítanunk, és mit tehetünk a csökkentésük érdekében? Előzze meg a panaszokat!

    Az ideális napszemüveg

    Nem csak bőrünket kell megfelelő módon védenünk az UV-sugárzástól. Mit tegyünk nyáron szemünk egészségének megőrzéséért?

    Elváltozások a körmön

    Ha a körmön barázdák, jelentősebb elváltozások, elszíneződések jelennek meg, annak lehet súlyos betegség is az oka.

   •  





    Hozzászólások (3)
    Írta: Vendég
    Nekem 3 éva kezdődött akkor 12 voltam. Ekkor még nem gondoltuk hogy ez migrén volt. Ezután 2 évvel volt egy migrénem tavasszal és egy ősszel is. Most pedig 8 hónappal az utolsó őszi után volt egy.A tüneteim a fejfájás, foltokban homályos látás és a hányinger, hányás. Hányás után el tudok aludni és mikor felkelek már semmi bajom.

    Írta: Latex
    A fiam most 10-éves ,6 évessen állititták fel neki a diagnozis,tényleg nem tart sokáig de az a néhány óra is katasztrófa,nálunk minden tünet eggyüt van,szerencsére elég jól kitanultuk ez alatt a 4-év alatt,igyekszünk kerülni a kiváltó okokat több kevesebb sikerrel,és persze a leg enyhébb elő jelre is gyogyszer és sötét hüvös szoba.A tinédzser kori változásokban bizhatunk a neurologus szerint.

    Írta: Vendég
    1éve nekem épp ilyen volt hanyassal szenvedtem!!!!!de mar kigyogyultam remelem hogy nem fog elojonni:!!!