• Elsősegélynyújtás repülőgépen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mit tehetünk a repülőúton bajba került utassal? Mit tudnak a légi utaskísérők, és mivel segíthetnek az utasok?

    Kezdjük talán azzal, hogy a légi utaskísérők fel vannak készítve a repülőgépen bekövetkező vészhelyzetek kezelésére. A legfontosabb, amit tehetünk, hogy betartjuk az utasításukat. A segélynyújtáskor létfontosságú a biztonságos környezet megteremtése, ez a repülőgépen sincs másképp, itt az elsődleges cél az utasok megnyugtatása, hogy mindenki üljön le a helyére, hiszen mindenképp kerülni kell a tumultust és a pánikot. Említett a feltételek megteremtése - bármilyen furcsán is hangzik - lényegesen fontosabb, mint az, hogy elkezdjük az azonnali segélynyújtást. A pánikhangulat, a bajba került köré állás komoly veszélyeket rejthet.

    Hirdetések

    Ha lehet, kérdezzünk!

    Amennyiben a bajbajutottal lehet kommunikálni (magánál van), kérdezzük ki tüneteiről, ismert betegségéről, arról, hogy korábban is előfordult-e már hasonló rosszullét, illetve, hogy akkor mi történt. Sok esetben a segítségre szoruló ismeri a betegségét, tudja, hogyan segíthetünk rajta, lehet nála például megfelelő gyógyszer is.

    Ha a beteg kommunikációra nem képes, ingerekre (vállainak megrázása és hangos megszólítás) nem reagál, óvatosan fektessük a padlóra. Ne felejtse, hogy mind az ülések előtt, mind az üléssorok között igen kicsi a hely, azonban a légzésvizsgálat, illetve az esetleges légútbiztosítás vagy újraélesztés csak így lehetséges. A kiemelés során kövessék a légi utaskísérők utasításait!

    Olvasson tovább! Mentsünk életet! - Újraélesztés lépésről lépésre

    Újraélesztés repülőgépen

    A hátára fektetett személy fejét óvatosan hajtsa hátra, majd ellenőrizze a légzését. Fülét helyezze a beteg orra elé, hallgassa, érezze a légzést, szemével figyelje a mellkas mozgását. Ha tíz másodperc alatt nem érzékel legalább két légzőmozgást, kezdje el az újraélesztést. 30 mellkasi lenyomást 2 befújás követ. Ha van a fedélzeten defibrillátor, minél előbb kapcsolják be, és kövessék a hangutasításait. Az elektródák felhelyezéséhez a mellkast csupasszá kell tenni! Az újraélesztés során lehetőség szerint két percenként cseréljenek. Amennyiben 15 perc elteltével sem rendeződött a keringés, az újraélesztés sikerének esélye már igen kicsi.

    Légútbiztosítás

    Ha tapasztalt légzést, légútbiztosítás szükséges. Egyeztessen a repülőgép személyzetével, hová fektessék a beteget, sok esetben a hátsó kijárat közelében a legcélszerűbb. Optimális esetben stabil oldalfektetéssel biztosítson szabad légutat, ha ebben nem jártas, úgy fordítsa a beteget az oldalára, hogy a nyál szabadon kifolyhasson a szájából. Takarja be, óvja a lehűléstől, rendszeresen (percenként) ellenőrizze a légzését.

    Miért veszítheti el valaki az eszméletét?

    Természetesen ennek számos oka lehet. Eszméletvesztéssel járhat többek közt a vércukorszint vészes csökkenése és a keringési zavar is.

    Görcsroham

    A görcsroham hátterében szintén számos tényező állhat. Fontos, hogy a roham alatt óvják a beteg fejét az ütődéstől. Általában nem célszerű a beteg kiemelése roham közben, ezzel csak további sérüléseket okozhatunk. A roham végén sok esetben eszméletlen a beteg, ilyenkor a légútbiztosításnál leírtak szerint kell eljárni.

    Olvasson tovább! Az epilepsziás roham felismerése

    Mellkasi szorítás

    A mellkasi szorítás hátterében a keringési zavar mellett légzési probléma, de akár pánik is állhat. Az utasnak nem feladata a „diagnózis” felállítása. Elsődleges cél a bajbajutott megnyugtatása, nyugodt légzésre bíztatás. Jelentősen javulhat az állapota, ha lassan és mélyeket lélegzik. Sokat segíthet, ha ebben segít, például számol vagy instrukciókat fogalmaz meg. Hasonlóképpen járjon el légzési nehézség esetén is, például asztmás roham során.

    Olvasson tovább! Mi a teendő szívinfarktus esetén?

    Forrás: WEBBeteg
    Gorzsás Anita, újságíró
    Szakértő: Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Ha száraz a baba bőre

    Bepanthen

    Ne várja meg, hogy szteroidot tartalmazó készítményeket kelljen használni! (x)

    Csontok egészsége

    Szabados Anna

    Magyar csonterősítő lett az Év Terméke. (x)

    Tévhitek és tények a házi...

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek...

    A csonttörések ellátása

    Késő ősszel és télen a szánkózó, korcsolyázó gyerekek és a csúszós járdán eleső idősek tipikus sérülése a csonttörés. Mit...

    Fagydaganatok, fagyási sérülések...

    A téli hidegben nem csak a kezek, lábak és az orr hűlnek le, ennél sokkal komolyabb következményei lehetnek az extrém hidegnek. Ilyenek a...

    Ájulás és elsősegély: Mi a teendő?

    Az ájulás rövid ideig tartó eszméletvesztés, amelynek hátterében az esetek többségében az agy átmeneti vérellátási zavara áll.

    Hívjál mentőt, nem részeg!

    Elsősegélyben jártas barátommal sétáltunk a belvárosban, mikor egy kissé dülöngélő, zavartan viselkedő hölgyre lettünk figyelmesek.

    Mérgező növények: a csoportos...

    Nem mindenki növényhatározóval indul neki a kirándulásnak, éppen ezért szeretnénk felhívni a figyelmet néhány mérgező fajra, amely...

    A szén-monoxid-mérgezés tünetei és...

    A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz, fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, benzin stb.) tökéletlen égésekor keletkezik. A...

    Fagyási sérülések és a kihűlés

    A fagyási sérülés elsősorban a lábakat, kezeket, orrot, füleket veszélyezteti, ám komolyabb lehűlés esetén külső segítség nélkül...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.