• Elsősegélynyújtás repülőgépen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mit tehetünk a repülőúton bajba került utassal? Mit tudnak a légi utaskísérők, és mivel segíthetnek az utasok?

    Kezdjük talán azzal, hogy a légi utaskísérők fel vannak készítve a repülőgépen bekövetkező vészhelyzetek kezelésére. A legfontosabb, amit tehetünk, hogy betartjuk az utasításukat. A segélynyújtáskor létfontosságú a biztonságos környezet megteremtése, ez a repülőgépen sincs másképp, itt az elsődleges cél az utasok megnyugtatása, hogy mindenki üljön le a helyére, hiszen mindenképp kerülni kell a tumultust és a pánikot. Említett a feltételek megteremtése - bármilyen furcsán is hangzik - lényegesen fontosabb, mint az, hogy elkezdjük az azonnali segélynyújtást. A pánikhangulat, a bajba került köré állás komoly veszélyeket rejthet.

    Hirdetések

    Ha lehet, kérdezzünk!

    Amennyiben a bajbajutottal lehet kommunikálni (magánál van), kérdezzük ki tüneteiről, ismert betegségéről, arról, hogy korábban is előfordult-e már hasonló rosszullét, illetve, hogy akkor mi történt. Sok esetben a segítségre szoruló ismeri a betegségét, tudja, hogyan segíthetünk rajta, lehet nála például megfelelő gyógyszer is.

    Ha a beteg kommunikációra nem képes, ingerekre (vállainak megrázása és hangos megszólítás) nem reagál, óvatosan fektessük a padlóra. Ne felejtse, hogy mind az ülések előtt, mind az üléssorok között igen kicsi a hely, azonban a légzésvizsgálat, illetve az esetleges légútbiztosítás vagy újraélesztés csak így lehetséges. A kiemelés során kövessék a légi utaskísérők utasításait!

    Olvasson tovább! Mentsünk életet! - Újraélesztés lépésről lépésre

    Újraélesztés repülőgépen

    A hátára fektetett személy fejét óvatosan hajtsa hátra, majd ellenőrizze a légzését. Fülét helyezze a beteg orra elé, hallgassa, érezze a légzést, szemével figyelje a mellkas mozgását. Ha tíz másodperc alatt nem érzékel legalább két légzőmozgást, kezdje el az újraélesztést. 30 mellkasi lenyomást 2 befújás követ. Ha van a fedélzeten defibrillátor, minél előbb kapcsolják be, és kövessék a hangutasításait. Az elektródák felhelyezéséhez a mellkast csupasszá kell tenni! Az újraélesztés során lehetőség szerint két percenként cseréljenek. Amennyiben 15 perc elteltével sem rendeződött a keringés, az újraélesztés sikerének esélye már igen kicsi.

    Légútbiztosítás

    Ha tapasztalt légzést, légútbiztosítás szükséges. Egyeztessen a repülőgép személyzetével, hová fektessék a beteget, sok esetben a hátsó kijárat közelében a legcélszerűbb. Optimális esetben stabil oldalfektetéssel biztosítson szabad légutat, ha ebben nem jártas, úgy fordítsa a beteget az oldalára, hogy a nyál szabadon kifolyhasson a szájából. Takarja be, óvja a lehűléstől, rendszeresen (percenként) ellenőrizze a légzését.

    Miért veszítheti el valaki az eszméletét?

    Természetesen ennek számos oka lehet. Eszméletvesztéssel járhat többek közt a vércukorszint vészes csökkenése és a keringési zavar is.

    Görcsroham

    A görcsroham hátterében szintén számos tényező állhat. Fontos, hogy a roham alatt óvják a beteg fejét az ütődéstől. Általában nem célszerű a beteg kiemelése roham közben, ezzel csak további sérüléseket okozhatunk. A roham végén sok esetben eszméletlen a beteg, ilyenkor a légútbiztosításnál leírtak szerint kell eljárni.

    Olvasson tovább! Az epilepsziás roham felismerése

    Mellkasi szorítás

    A mellkasi szorítás hátterében a keringési zavar mellett légzési probléma, de akár pánik is állhat. Az utasnak nem feladata a „diagnózis” felállítása. Elsődleges cél a bajbajutott megnyugtatása, nyugodt légzésre bíztatás. Jelentősen javulhat az állapota, ha lassan és mélyeket lélegzik. Sokat segíthet, ha ebben segít, például számol vagy instrukciókat fogalmaz meg. Hasonlóképpen járjon el légzési nehézség esetén is, például asztmás roham során.

    Olvasson tovább! Mi a teendő szívinfarktus esetén?

    Forrás: WEBBeteg
    Gorzsás Anita, újságíró
    Szakértő: Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A szív útja

    Tóth András, újságíró

    A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Akár drónokat is bevetne a mentőszolgálat az utcai rosszullétekhez

    Jelenleg hiányzik a drónok működtetéséhez a szabályozási környezet, a technológia viszont adott.

    Elsősegély a munkahelyen: kötelező, fontos, elsajátítható

    A munkahelyi elsősegélynyújtást elsősorban kiképzett munkavállaló vagy középfokú egészségügyi képzettséggel rendelkező személy végezheti. Ezt a szabályt felülírhatja a közvetlen életveszély elhárítása, amely mindenki számára kötelesség a tőle elvárható mértékben.

    A katatónia kezelése

    A katatónia egy pszichomotoros szindróma, amely súlyos depresszió, katatón skizofrénia, anyagcserezavarok és neurológiai betegségek keretében léphet fel. Amennyiben a gyógyszeres kezeléssel nem érhető el eredmény, akkor az elektromos áram útján történő görcskeltés terápiás módszerét alkalmazzák. A kezelési módszerek mellett cikkünkben arról is olvashat, mi a teendő, ha egy beteg katatóniás állapotba kerül.

    Ájulás és elsősegély: Mi a teendő?

    Az ájulás rövid ideig tartó eszméletvesztés, amelynek hátterében az esetek többségében az agy átmeneti vérellátási zavara áll. Milyen tünetekre érdemes odafigyelni? Hogyan segíthetünk eszméletét vesztett embertársunkon?

    A csonttörések ellátása

    Késő ősszel és télen a szánkózó, korcsolyázó gyerekek és a csúszós járdán eleső idősek tipikus sérülése a csonttörés. Mit tegyünk az orvosi segítség megérkezéséig? Mire számíthatunk az orvosnál?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.