A zsírszövet színe? - Az anyagcsere szempontjából nem mindegy

MTI
megjelent:

A fehér zsírsejtek fölhalmozódnak a testben, és ettől kövérek leszünk, a barna zsírszövet ellenben elégeti az energiát. A testünkben lévő fehér zsírban tárolódik az energia, és onnan nehezen lehet felszabadítani.

A gyermekek és a téli álmot alvó állatok testében sok barna, kalóriát égető zsírszövet is van, a felnőtt emberek szervezetéből viszont eltűnik. A legújabb kutatások szerint a folyamat talán visszafordítható.

A kutatók már régen fölfigyeltek arra, hogy külső hatások befolyásolhatják a barna zsírsejtek megjelenését. Ha rágcsálókat hideg körülmények között tartanak, a fehér zsírszövetben szigetek formájában barna zsírsejtek is kinőnek. Stephan Herzig és nemzetközi munkacsoportja ennek a megfigyelésnek a magyarázatát kereste.

Észrevették, hogy ha egereket hidegben tartanak, a testükben lévő fehér zsírban fokozódik a COX-2, a gyulladásos folyamatban alapvető szerepet játszó enzim tevékenysége. (Az enzimet a múlt század nyolcvanas éveiben fedezték fel: a legtöbbet használt fájdalomcsillapítók ezt az enzimet gátolják.)

Az elhízás okai

Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált kalória. Ha több kalóriát vesz fel, mint amennyit lead, akkor a szervezete zsír formájában tárolni fogja a felesleges kalóriákat.
Az elhízás okai

Fehér vagy barna zsírszövet?

A német és svájci kutatók vizsgálatai azt bizonyították, hogy a COX-2 és a gyulladást előidéző hormonok kulcsszerepet játszanak a barna zsírszövet keletkezésében, és ezáltal a testsúly szabályozásában. Azzal párhuzamosan, hogy a fehér zsírban fokozottan termelődik a COX-2 enzim, egy olyan fehérjéből is több lesz, amely a zsírsejteket elégeti, és hőt termel.

A bonyolult biokémiai folyamatot vizsgálva a munkacsoport azt találta, hogy a fehér zsírban az enzim kiiktatásának következményeként hideg hatására elmarad a barna zsírsejtek megjelenése.

Metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma tünetei a csökkent glükóztolerancia (vércukorszint-emelkedésre való hajlam), a magas vérnyomás, az elhízás (főleg a hasra), a magas vérzsírszint és a magas koleszterinszint, amelyek már önmagukban is fokozzák a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.
A metabolikus szindrómáról bővebben

A jelenséget sikerült megfordítani is: fehér zsírszövetben kialakultak barna zsírsejtszigetek hideghatás nélkül is, ha molekuláris biológiai módszert alkalmaztak. Ezeknek a kísérleti állatoknak a testsúlya 20 százalékkal kisebb maradt, mint kezeletlen társaiké. Akkor sem híztak, ha kalóriadús étrendre fogták őket.

A munkacsoport azt reméli, hogy a kövér emberekből kivett fehér zsír laboratóriumi körülmények között barna zsírrá alakítható át, és visszajuttatva a páciens szervezetébe fokozhatja az anyagcserét. Öt deka barna zsírszövet egy év alatt 20 kiló fogyást eredményezne.

A Science folyóirat szerint a sejtkutatók legújabb vizsgálatai izgalmas lehetőséget kínálhatnak a fogyókúrázóknak.

Ellenőrizze magát!

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.