• Kockázatos a fogyasztószer használata

    Szerző:
    WEBBeteg

    A koszorúér-betegségben szenvedők csoportjában gyakoribb lett sibutramine szedése esetén a szívroham, különösen akkor, ha cukorbajuk is volt.

    A sibutramine sokmillió túlsúlyos embernek segített lefogyni, de egy most befejezett tanulmány eredményei miatt már sem Európában, sem az Egyesült Államokban nem engedélyezik, hogy elhízott szívbetegek vagy cukorbetegek is szedjék a készítményt.

    Hirdetések

    Ellenőrizze magát!


    A tiltó rendelkezést veszélyes mellékhatások miatt hirdették ki az illetékes uniós és amerikai hatóságok. Az elhízás a jómódú országokban oly mértékben terjed, hogy sokfelé a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbaj legfontosabb kockázati tényezője lett. A gyógyszeripar világszerte dollármilliókat költ hatásos, biztonságos fogyasztószerek kutatására.

    A sibutramine a múlt század utolsó éveiben került forgalomba, és igen sikeresnek bizonyult. Több nagy vizsgálat igazolta, hogy megfelelő életmódi és táplálkozási változtatásokkal együtt alkalmazva a gyógyszer képes hatékonyan csökkenteni a testsúlyt. Már az első tanulmányok során megfigyelték azonban, hogy a fogyasztószer kissé emeli a vérnyomást és gyorsítja a szívműködést, aminek fényében a szakorvosok egy része óvatosságra intett szedésével kapcsolatban.

    Ugyanakkor éppen a koszorúér-betegségben, illetve anyagcserezavarban, cukorbetegségben szenvedők esetében volna fontos az esetleges súlytöbblet eltüntetése, tehát olyan gyógyszer adása, amely a diéta betartása, a megfelelő életvitel mellett tovább segíti a fogyást.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ennek tisztázása végett szervezték meg az angol elnevezése alapján SCOUT betűszóval jelölt tanulmányt.

    A vizsgálat 16 ország 300 intézetében zajlott, és több mint tízezer önkéntes, kövér ember vett részt benne.

    A cél az volt, hogy pontosan tisztázni lehessen: a testsúly csökkentése éppen a szív- és érrendszeri betegségben, cukorbajban szenvedőknél kifejezettebben lassítja-e a kóros állapot előrehaladását.

    A vizsgálat adatainak első elemzése azonban azt jelezte, hogy a koszorúér-betegségben szenvedők csoportjában gyakoribb lett sibutramine szedése esetén a szívroham, különösen akkor, ha cukorbajuk is volt.

    A betegségeknek ez a kombinációja igen gyakori és fokozott figyelmet igényel. A sibutramine alkalmazását most éppen ilyen esetben tiltották meg a hatóságok.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Veszélyes kombináció: magas vérnyomás és prediabétesz

    A magas vérnyomás és a prediabétesz együttes jelenléte sokkal komolyabb veszélyt jelent a szervezetnek, mint külön-külön. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpontkardiológusa az összefüggésekre hívta fel a figyelmet.

    Milyen gondokat okozhat az óraátállítás?

    Sokaknak gondot okoz a nyári időszámításra való átállás.

    A depresszió növeli a cukorbetegség kockázatát

    Már 300 évvel ezelőtt leírta egy angol orvos a depresszió és a diabétesz összefüggését: Thomas Willis szerint a diabétesz hosszan tartó szomorúság és keserűség eredménye. Azóta már kimutatták, hogy az emocionális stressz valóban növeli a vércukorszintet és a vizeletben is cukorürítést idézhet elő.

    A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei

    A 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz mellitusz) kialakulásáról sokan nem is tudnak, mivel a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát.

    Tíz hasznos tanács diabétesszel élőknek

    A 2-es típusú diabétesz komoly betegség, de megelőzhető, és ha mégis kialakul: karbantartható, sőt korai stádiumban még vissza is fejleszthető!

    Vércukorcsökkentő gyógyszerek hatása a testsúlyra és a vérnyomásra

    A cukorbetegség (diabetes mellitus, a közbeszédben diabétesz) kezelésére használatos vércukorcsökkentő gyógyszerek (antidiabetikumok) fő hatása értelemszerűen a vércukorcsökkentés, hiszen ezeket a készítményeket azért választjuk, hogy a diabétesz alapvető jellegzetességét, az emelkedett vércukorértékeket a normális tartományhoz közelítsük. Mivel a cukorbetegek jó része emellett hipertóniás, túlsúlyos, gyakran elhízott, kezeléskor célszerű olyan antidiabetikumot választani, amely a társbetegségeket is előnyösen befolyásolja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.