• Azonosítottak egy új halálos vírust Afrikában

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Lujónak elnevezett vírus tavaly ősszel öt embert fertőzött meg Zambiában és a Dél-Afrikában. Négyen meghaltak közülük, az ötödik feltehetően az orvosok által ajánlott gyógyszereknek köszönhetően, túlélte a fertőzést.

    Amerikai kutatók új halálos vírust azonosítottak Afrikában, amely a rettegett ebolához hasonlóan vérzést okoz.

    Hirdetések

    "Még nem világos, miként fertőződött meg az első személy, ám azt tudjuk, hogy a kórokozó egy rágcsálókban élő víruscsaládból származik" - mondta Ian Lipkin, a Columbia Egyetem járványtani szakembere, a vírus egyik felfedezője.

    Lipkin és munkatársai a rendkívül agresszívnek minősített vírusról a PLoS Pathogens című internetes tudományos portálon számoltak be (www.plospathogens.org/home.action).

    Testnedvekkel terjed a vírus

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A járvány tavaly szeptemberben jelent meg, amikor egy utazási iroda ügynöke - aki a zambiai Lusakában élt - megbetegedett, és állapota gyorsan romlott. A nőt repülővel átszállították a dél-afrikai Johannesburgba, ahol azonban meghalt. A vírus Lujo elnevezése Lusaka és Johannesburg városára utal.

    A szakértők úgy vélik, hogy a kórokozó testnedvekkel terjedt tovább. A beteg nőt kezelő mentős is megfertőződött, majd meghalt, sőt három további egészségügyi dolgozó is elkapta a betegséget. Az Afrikában vizsgálódó szakemberek először Ebolának hitték a hasonló tünetek miatt. Lefolyása során a magas lázat rohamok, majd kómás állapot követi, időnként vérzések keletkeznek az injekciók helyén, végül a szervezet teljesen összeomlik.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Az áldozatok véréből és májából nyert genetikai mintákat a New York-i Columbia Egyetemen és az Egyesült Államok atlantai székhelyű járványügyi központjában (CDC) elemezték. A kutatók megállapították, hogy a kórokozó az adenovírusok családjába tartozik, és a szintén afrikai Lassa-láz távoli rokona. Utóbbi fertőzöttjeinél alkalmazzák a ribavirin elnevezésű szert, ezt kapta az egyetlen életben maradt Lujo-beteg is, ám nem egyértelmű, hogy ez mentette-e meg életét.

    Nem fenyeget járvány

    "Ez nem olyan vírus, mint az influenza, amely széles körben terjedhet" - hangsúlyozta Anthony Fauci, az amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének igazgatója, arra utalva, hogy a vírus nem cseppfertőzéssel, hanem testnedvekkel terjed. Szerinte az eset inkább arra jó példa, hogy a korszerű genetikai szekvenáló (génszakaszokat azonosító) módszerekkel a vírus azonosítása napok alatt megtörténik.

    A tanulmányt Fauci intézete mellett az amerikai Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet, valamint a Google is támogatta.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    Címkék: Vírus, Afrika,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Afrikába utazik? Milyen óvintézkedések szükségesek?

    Aki Európából utazik Afrikába, annak tudnia kell, hogy az ottani higiéniás körülmények össze sem hasonlíthatóak az itthon megszokottal. A kórházaktól és orvosi rendelőktől sem várható el az európai színvonal.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Az ondó számos vírusnak nyújt búvóhelyet

    A jelenlegi orvosi szakirodalom elemzése 27 fertőző vírus genetikai bizonyítékát mutatta ki a spermában, beleértve a félelmet keltő Zika, az Ebola, a Marburg, a Lassa-láz és a chikungunya, valamint a mumpsz, az Epstein-Barr és a bárányhimlő vírusok részecskéit.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Torokfájás: Mikor van szükség antibiotikumra?

    A vírusos eredetű megfázás tüneteként sokszor jelentkezik torokfájás, gyakran ez a betegség első tünete. A torokfájás lehet bakteriális eredetű is, a gyógyuláshoz ilyenkor antibiotikumra is szükség van. Milyen tünetek alapján különböztethetjük meg a vírusos fertőzést a bakteriálistól, mikor forduljunk orvoshoz?

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA