• Az egzotikus háziállatok veszélyesek lehetnek

    Szerző:
    WEBBeteg

    A házi kedvencekként tartott egzotikus állatok, de akár a hörcsögök és sündisznók is veszélyesek lehetnek a gyerekek és a felnőttek egészségére - állapította meg egy friss tanulmány.

    Bár a kis állatok gondozása hasznos a gyermek fejlődése szempontjából, de sok állat hordozhat kórokozókat, terjeszthet veszettséget vagy szalmonellát.

    Hirdetések

    Az olyan egzotikusabb állatok, mint az iguánák vagy a majmok, karmolásukkal, vagy harapásukkal okozhatnak fertőző sebeket vagy allergiát. A tanulmány kiemeli, hogy számos háztartásban van háziállat, de azt javasolja, hogy azok a családok, amelyekben 5 évesnél kisebb gyerek van, ne tartsanak egzotikus kedvenceket.

    A kisgyerekeknél előforduló szalmonellás fertőzések 11 százalékát okozzák gyíkok, teknősök és más hüllők. Az Egyesült Államokban 40 ezer családban tartanak sünt, amely kétféle szalmonellát hordoz.

    Új betegségek alakulhatnak ki

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tanulmány kiemeli, hogy importált, házi kis állatok hurcoltak be az Egyesült Államokba olyan kórokozókat, melyek addig nem voltak ott megtalálhatók. A világ különböző tájairól származó kedvencek egymással való kapcsolata, új betegségek megjelenését okozhatja egyes fajokban, és bizonyos földrajzi régiókban - húzza alá a tanulmány.

    Erre példa, a humán majomhimlő 2003-as megjelenése az Egyesült Államokban. Az emberre is veszélyes vírust, afrikai gambiai patkányokkal hurcolták be, amelyek aztán megfertőzték a házi kedvencként tartott prérikutyákat.

    A tanulmány a Journal of the American Academy of Pediatrics című gyermekorvosi szaklap októberi számában jelent meg.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A szív útja

    Tóth András, újságíró

    A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

    A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

    A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

    A szalmonella okozta hasmenés

    A szalmonellafertőzés gyakori, elsősorban szezonális (nyári) hasmenéssel járó fertőző megbetegedés, sok kisgyermeket betegít meg.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    Múlófélben van a szalmonellajárvány Székesfehérváron

    Nagy mértékben csökkent a székesfehérvári szalmonellás fertőzésben megbetegedettek száma. A járványban eddig 204-en betegedtek meg szeptember 8-ától, ám csütörtökön már csak mindössze egy beteg szorult kórházi ellátásra.

    Meddig maradnak életben a baktériumok? - Higiénia a konyhában

    Egy új kutatás eredményei azt mutatták, hogy a szalmonella és más baktériumok, akár 4 héten keresztül is életben maradhatnak – és élelmiszerrel érintkezve, azonnal fertőznek is.

    Nyári veszélyek - Félig sült ételek

    Akár rémálommá is válhat egy kellemes, nyáresti piknik, ha a nem kellően átsütött hússal, vagy éppen a nem megfelelően elmosogatott evőeszközzel, olyan baktériumok kerülnek a szervezetbe, amik – a kellemetlen tüneteken túl – komoly bajt is okozhatnak. A nyár az ételmérgezések időszaka is. Szakértővel beszélgettünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA