• Nem foglalkoznak a dolgozók egészségével

    Szerző:
    WEBBeteg

    Csak minden ötödik kórház vezetése foglalkozik azzal, hogy a náluk dolgozó orvosok és ápolók lelki és fizikai terhelését csökkentse - derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet jelentéséből. A felügyelet felmérése szerint a Dél-Alföldi régióban a legrosszabb a helyzet: itt mindössze egy intézménynek van stresszkezelő programja.

    A felügyelet még februárban végezte a felmérést, a kérdésekre 128 intézmény 152 telephelye adott választ. Ebből derült ki, hogy a gyógyító munkával járó lelki terhelést a legtöbb helyen a dolgozóknak a kórház segítsége nélkül kell feldolgozniuk: a megkérdezett intézményeknek ugyanis csak a 18 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van stresszkezelő programja.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A stresszoldási lehetőségek közül a mozgás terén a legjobb a helyzet: a kórházak 67 százaléka biztosít a dolgozói számára valamilyen testedzési lehetőséget. A 152 telephelyből 23 támogatja a gyógytornán való részvételt, 12 telephely a konditerem-használatot, 21 telephely pedig egyéb lehetőséget, mint például az uszoda-, teniszpálya-, kosárlabdapálya-használatot. A munkavállalók sporttevékenységét a kórházak kevesebb mint a negyede támogatja anyagilag is.

    Csak az intézmények fele szervez az egészségügyi dolgozóknak rendszeres és ingyenes szűrővizsgálatokat, kevesebb mint harmada ad üdülési csekket a munkavállalóinak, és kevesebb, mint negyede, 24 százaléka támogatja egészségpénztári hozzájárulással a dolgozóit.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    Klinikai vizsgálatok - Lehetőség mindenki számára

    A klinikai vizsgálatok intézményi menedzsmentjének optimalizálása érdekében tanácsadást, konzultációs lehetőséget kínál a kórházak vezetői részére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszusán az OGYÉI standján az Intézet szakértői várják az érdeklődő kórházvezetőket, akiket adott esetben saját intézményeikben is felkeresnek, személyre szabott tanácsadással segítve azt, hogy többféle szempontból is a lehető leghatékonyabb módon élhessenek a klinikai vizsgálatok kínálta lehetőségekkel.

    Szűréssel az egészségért

    Szerencsére egyre többen ismerik fel a szűrővizsgálatok fontosságát. A betegségmegelőzésben ez lenne az egyik legfontosabb elem, hiszen számos betegség csak akkor ad tünetet, ha már nagy a baj.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Menedzserszűrés - Amit a vizsgálatokról tudni kell

    A menedzserszűrés kifejezetten a menedzserek esetleges betegségeinek, egészségügyi problémáinak kiszűrését célozza meg. Az átfogó vizsgálatok kiterjednek valamennyi fontos szerv, az anyagcsere-folyamatok és a keringési rendszer állapotának és működésének felmérésére.

    A vastagbélrák szűrési lehetőségei, kivizsgálása

    A vastagbélrákszűrés 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott, de gyanú esetén bármely életkorban fontos lehet a betegség mielőbbi felismerése. Legnagyobb jelentősége a bélcsatorna endoszkópos vizsgálatának, a béltükrözésnek (kolonoszkópia) van, de más szűrési módszerek is elérhetőek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.