• Élet egy osztrák pincében

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az osztrák Jozef Fritzl 24 évig egy ablaktalan pincében tartotta foglyul saját lányát, és a vérfertőzés útján született további 7 gyermekét. A tartós elzárás pszichikai és fizikai károsodáshoz is vezethet - derült ki az amerikai Slate magazinban közzé tett tanulmányból.

    A lányától született hét gyermek egyike meghalt (ezért a gyilkosság gyanúja), hármat a nagymama nevelt a pince fölötti lakásban, míg másik három egész eddigi életét egy ablaktalan, mindössze 60 négyzetméteres pincében töltötte. Az amerikai Slate magazin arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon ezek a körülmények mennyire veszélyeztetik az egészséget?

    Hirdetések

    A D-vitamin hiánya


    D-vitamin hiányában a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a kalcium nem képes beépülni. Ennek következtében a csontok deformálódnak, könnyebben törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél gyenge fogazat és csontozat, súlyosabb esetben pedig angolkór (rachitis) lehet a következmény. Felnőtteknél csontritkulás, csontlágyulás jelentkezhet, izomgörcsök léphetnek fel, gyorsan romlik a fogak állapota. Tudjon meg még többet a D-vitaminról!

    Természetesen veszélyeztetik, de nem annyira, mint gondolnánk. Orvosi szemszögből az egyetlen jelentős probléma a természetes fény hiánya. Mindez D-vitaminhiányt, angolkórt, osteoporosist (csontritkulást) és más csontbetegségeket kialakulásának kockázatát jelentheti.

    A D-vitaminhiány más krónikus betegségeket is okozhat, ilyen például a magas vérnyomás. Csukamájolaj naponkénti fogyasztása nélkül nagyon nehéz a szükséges mennyiségű D-vitamint csak természetes étrenddel a szervezetbe juttatni. Persze különböző étrend-kiegészítőkkel ez is megoldható.

    A szűk lakótér másik egészségkárosító tényezője a mozgáslehetőség hiánya. Hatvan négyzetméter nem nyújt elegendő mozgásteret a különböző szív-és érrendszeri működést javító testgyakorlatokhoz. Ha a pincelakók nem tornáztak rendszeresen, mindannyiuknál nagy a kockázata a különféle szívbetegségeknek és a túlsúlyosságnak.

    Részlet a pince-lakásból
    Részlet a pince-lakásból

    Bár a friss levegő nem számít alapkövetelménynek egészségtani szempontból, a rosszul szellőztetett helyiségben való élet számos egyéb problémát okoz. A nedvesség elősegíti a penész kialakulását, ami különféle allergiákhoz és asztmás rohamokhoz vezethet.

    Ha valaki megbetegszik, a többiekre nézve veszélyforrás lehet ugyanazt a levegőt belélegezni. Noha a pincében fogva tartott család tagjai sosem érintkezhettek a külvilággal, mégis ki voltak téve a különböző baktériumok támadásának, hiszen azok Fritzl által bármikor bekerülhettek életterükbe.

    Azok a tudományos vizsgálatok, melyek a hosszú idejű bebörtönzés pszichológiai hatásait vizsgálják, ebben az esetben nem helytállóak, mivel a börtönlalkók mozgástere lényegesen nagyobb, mint amennyit Fritzl engedélyezett.

    Lány a pincében 

    Egy másik elhíresült, hasonló osztrák ügy Natascha Kampusch esete, akit 10 éves korától tartott fogva elrablója, szintén egy ablaktalan pincében.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ám ő szerencsésebb volt abból a szempontból, hogy az első pár hónap után bejárást kapott a házba, és időnként a kertbe is kimehetett, noha az éjszakáit mindig az ablaktalan helyiségben kellett töltenie.

    Talán ennek köszönhető, hogy 2006-os szabadulásakor, annak ellenére, hogy túl vékony volt és alacsony maradt, mégis jó egészségi állapotban volt.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

    Magas vérnyomás és Cushing-kór

    A magas vérnyomás az esetek döntő többségében esszenciális, de fontos megemlíteni a hypertonia secunder formáit is, melyek különböző alapbetegségek talaján alakulnak ki. Ezen alapbetegségek egyike a Cushing-szindróma, melyben bár nem a vérnyomás emelkedése a figyelemfelhívó tünet, de a betegségnek jellegzetes velejárója.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Milyen gyakran kell a kontroll magasvérnyomás-betegeknél?

    A magasvérnyomás-betegeknek tudniuk kell, hogy kezelésük egy életre szól és a rendszeres kontroll nem csupán formalitás. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája arról beszélt, mi minden múlik az ellenőrzésen, a kezelés szükséges módosításain.

    A D-vitamin hiánya magas vérnyomáshoz vezethet

    Az alacsony D-vitamin bevitel magas vérnyomást eredményezhet - áll abban az amerikai tanulmányban, amely a nők esetében kialakuló magas vérnyomás lehetséges okait kutatja.

    D-vitaminhiány - nagyobb esély a szívbetegségekre

    Azoknál a kamaszoknál, akiknek a vérében kevés a D-vitamin, sokkal könnyebben alakul ki szívbetegség, cukorbaj, magas vérnyomás, állapították meg amerikai kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.