• A friss levegőtől okosabbak lehetünk

    Szerző:
    WEBBeteg

    Meglepően hangzik, de a piszok javíthat az intelligencián: amerikai kutatók baktériumokat tartalmazó elegyet etettek egerekkel, mire azok gyorsabban találtak ki a labirintusból, mint társaik.

    Dorothy Matthews és Susan Jenks, a The Sage College kutatóinak már korábban feltűnt a Mycobacterium vaccae nevű mikroba. Az emberre ártalmatlan baktérium mindenütt megtalálható a természetben, a talajban és a talajvízben éppúgy, mint a legelőkön és a hígtrágyatározókban.

    Hirdetések

    Korábbi kísérletek kimutatták, hogy az elölt baktériumok erősítik az ember immunrendszerét. Amennyiben pedig egerek bőre alá fecskendezik, idegsejtek jönnek létre az állatok agyában, amelyek ettől jobb kedélyűek és kevésbé félősek lesznek társaiknál.

    Az kutatópáros kenyérdarabkákat mártott a baktériumokat tartalmazó oldatba, és húsz egérből tízet ezzel etetett három héten keresztül. A mindennapi étkezések után útvesztőbe rakták az egereket, ahonnét a baktériummal táplálkozók kétszer olyan gyorsan találtak ki, és sokkal bátrabban is viselkedtek, mint sima kenyérrel etetett társaik - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Háromhetes szünetet követően megismételték a kísérletet. A korábban Mycobacteriummal etetett egerek még mindig gyorsabbak voltak a többieknél, de már nem sokkal. A mikrobák hatása tehát idővel alábbhagyott - ismertették a kutatók eredményeiket az amerikai mikrobiológus társaság 110. találkozóján San Diegóban.

    Matthews és Jenks meg van győződve arról, hogy e hatás embereknél is kimutatható. Valószínű, hogy a baktériumok szerepet játszanak az emlősök tanulásánál és félelemérzeténél. A friss levegő tehát nem csupán oxigéntartalma révén élénkíti a szellemet, hanem a benne lévő mikrobák is "felpörgethetik" agyunkat.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

    Probiotikumok - A barátságos baktériumok

    A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet az ellenséges baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.

    Mi van a fogkefén?

    Az angol University of Manchester kutatói megállapították, hogy egy fedetlen fogkefe, több mint 100 millió baktériumtól nyüzsög, melyek között a súlyos hasmenést okozó E. coli és a bőrfertőzést okozó staphylococcus is megtalálható.

    Táplálkozással is támogatható az intelligencia!

    A gyulladásos állapot rontja az immunrendszer működését, az immunrendszer erőssége viszont kapcsolatban áll az intelligenciával. Így ha az immunrendszerben hosszan tartó gyulladásos állapot áll fenn, az intelligenciaszint is csökkenni fog. A gyulladáscsökkentő étrendnek fontos szerepe van, gyerekkorban az intelligenciaszint az immunrendszer szabályozásával akár még növelhető is.

    Az immunrendszer és az intelligencia összefüggése!

    Az immunrendszernek elsődleges szerepe van abban, hogy milyen lesz a gyerek agyfejlődése. A hosszan tartó stresszállapot gyengíti az immunrendszert, ezért a szülőnek segítenie kell a gyereket az iskolai konfliktusok feldolgozásában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA