• Eutanázia: Párnával fojtotta meg szeretőjét

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ray Gosling a BBC egyik hétfői, a témáról szóló dokumentumműsorában vallotta be, hogy az AIDS felbukkanásának idején megölte a betegségtől szenvedő, gyógyíthatatlannak ítélt szeretőjét.

    A brit rendőrség szerdán letartóztatta a BBC brit közszolgálati adó egyik veterán műsorvezetőjét, mitán egy televíziós műsorban bevallotta: eutanáziát követett el volt szeretőjén, aki AIDS-es volt. A most hetvenéves Ray Gosling elmondta, hogy tisztában volt vallomása várható következményeivel, és nem bánt meg tettét.

    Hirdetések

    Az Anglia középső részén található Nottinghamshire rendőrségének szóvivője elmondta: a rendőrök szerda reggel letartoztattak egy hetvenéves férfit gyilkosság gyanújával, a BBC hétfő esti műsorában tett vallomása után.

     

     Magyarországon tilos

    Magyarországon az eutanázia emberölésnek minősül. A jelenleg hatályos Büntető törvénykönyv 167.§ így szól:„ Aki mást megöl, bűntettet követ el és 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
    Az élethez való jog az egyik legalapvetőbb emberi jog, amelyről lemondani jogilag nem lehet, és születésünktől fogva megillet minket.” Jogi szemmel az eutanáziáról

    A letartóztatásokról szóló brit rendőrségi nyilatkozatokban nem szoktak neveket említeni. Ray Gosling ügyvédje, a BBC-nek még délelőtt nyilatkozva elmondta, hogy védence jó hangulatban van, de "ez egy nehéz időszak számára". Az ügyvéd elmondta, hogy Gosling kihallgatása már öt órája tart, és a nyomozás még nagyon az elején van.

    Ray Gosling a BBC egyik hétfői, a témáról szóló dokumentumműsorában vallotta be, hogy az AIDS felbukkanásának idején megölte a betegségtől szenvedő, gyógyíthatatlannak ítélt szeretőjét. Gosling elmondása szerint a férfit kezelő orvos egy délután kijelentette, hogy már semmit nem tudnak tenni a betegért.

    Egy párnával fojtotta meg szeretőjét

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Gosling ezután egy párnával megfojtotta "szörnyű fájdalmaktól szenvedő" szeretőjét, amikor egyedült marad vele kórházi szobájában. Gosling egy keddi rádiós interjúban azt állította, hogy szeretőjével megállapodtak arról, hogy ilyen esetben véget vetnek a másik életének, és csak ez alapján cselekedett.

    Gosling nem árulta el a szerető nevét, és azt sem, hogy melyik kórházban történt az eset. Öngyilkossághoz segítséget nyújtani bűncselekménynek számít Nagy-Britanniában, és a bűnösnek talált emberek akár 14 évig tartó börtönbüntetést is kaphatnak.

    Tavaly szeptemberben az angliai és walesi ügyészség belső útmutatót adott közre, amelyben pontosították, hogy milyen tényezők esetén lehet eltekinteni a vádemeléstől.

    Egy február elején megjelent brit közvélemény-kutatás adatai szerint öt emberből négy támogatja, hogy a rokonok segíthessenek egy halálos beteg öngyilkosságában.

     

     A passzív eutanázia fogalma és szabályozása hazánkban

    Az orvostudomány rendkívül gyors fejlődése mellett szinte „bármeddig” képesek életben tartani egy beteget. Az orvosok erre esküt is tesznek, hogy tudásukhoz mérten senkit sem hagynak meghalni. Amíg a beteg tudatánál van és képes felelős döntést hozni (cselekvőképes), jogilag nyilatkozhat, hogy nem kér bizonyos kezeléseket.
    Az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására – szigorú alaki feltételek betartása mellett – lehetőség van, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint gyógyíthatatlan, és rövid időn belül – megfelelő egészségügyi ellátás mellett is – halálhoz vezet.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

    2030-ra ne legyen több AIDS és hepatitis megbetegedés

    Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia záródokumentumának egyik megállapítása. A megfogalmazást készítő 241 résztvevő 40 országból érkezett, a tudósok, szociológusok, szociális segítők napjaink járványügyi helyzetéről, a teendőkről cseréltek eszmét.

    AIDS Világnap - Ingyenes és anonim szűrővizsgálatok

    Az elmúlt évek AIDS világnapjainak jelmondata az volt, hogy ne forduljon elő új HIV-fertőzés, legyen vége a megkülönböztetésnek, senki ne haljon meg AIDS-ben. Ezt a célt a kombinált prevenció segítségével érhetjük el. Ha minden országban sikerül kombinált megelőzési módszereket alkalmazni, 2030-ra évente kevesebb, mint 200 000 ember fertőződik meg HIV-vel, és kevesebb, mint 200 000 beteg hal meg AIDS-ben.

    A 112-es segélyhívó egész Európában hívható

    Bármikor bárki kerülhet vészhelyzetbe, akár külföldön is. Ezért hasznos dolog az eszünkbe vésni, hogy veszély esetén egész Európában hívható az egyezményes segélyhívó szám: a 112.

    Felére csökkent az új HIV-fertőzések száma a gyerekeknél

    A becslések szerint 1,1 millió HIV-fertőzést sikerült megelőzni a 15 éven aluli gyermekeknél, mivel az új fertőzések száma a felére csökkent a 2005 és 2013 közötti időszakban - derül ki az UNICEF pénteken, az AIDS közelgő világnapja előtt publikált adataiból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA