Haldokló gyermekek - Kutatás

MTI
megjelent:

A vezető amerikai orvoscsoportok - például az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és az Amerikai Orvosi Szövetség - ellenzik a kegyes halált, de álláspontjuk szerint a haldokló pácienseknél az életmentő beavatkozások mellőzése etikus lehet.

A haldokló gyerekek kezelésének etikai kérdéseit feszegeti egy amerikai tanulmány, amely hétfőn jelent meg az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóiratban. A szerzők 141 rákban elhunyt gyerek szüleivel készítettek interjút.

Magyarországon tilos

Magyarországon az eutanázia emberölésnek minősül. A jelenleg hatályos Büntető törvénykönyv 167.§ így szól:„ Aki mást megöl, bűntettet követ el és 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Az élethez való jog az egyik legalapvetőbb emberi jog, amelyről lemondani jogilag nem lehet, és születésünktől fogva megillet minket.” Jogi szemmel az eutanáziáról

A kis pácienseket Boston és Minnesota három kórházában kezelték.

A megkérdezett szülők 13 százaléka mondta el, hogy fontolgatta a kérést, vessenek véget gyereke szenvedésének, ezzel életének, kilenc százalékuk pedig elismerte, hogy ezt a gondozókkal is megvitatta.

Öt gyerek szülei vallották be a felmérést végző kutatóknak, hogy nyíltan kérték az eutanáziát a haldokló számára, három gyerek szülei szerint pedig morfium segítségével meg is valósult a kért kegyes halál.

Valószínűleg a megnövekedett fájdalom miatt emelték a morfiumadagot

A kutatást vezető Joanne Wolfe, aki fájdalomcsillapításra szakosodott orvosként a Dana-Farber Rákintézet és a Bostoni Gyermekkórház munkatársa, kételkedik abban, hogy az orvosok valóban közreműködtek a kegyes halál kivitelezésében.

Valószínűbbnek tartja, hogy az orvosok a gyerekek fájdalmainak növekedése miatt emelték a morfiumadagot, hogy enyhítsék a szenvedésüket. Wolfe úgy véli, a gyerekek eztán bekövetkezett halála miatt gondolhatták a szülők, hogy az orvos eutanáziát alkalmazott.

A vezető amerikai orvoscsoportok - például az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és az Amerikai Orvosi Szövetség - ellenzik a kegyes halált, de álláspontjuk szerint a haldokló pácienseknél az életmentő beavatkozások mellőzése etikus lehet.

A passzív eutanázia fogalma és szabályozása hazánkban

Az orvostudomány rendkívül gyors fejlődése mellett szinte „bármeddig” képesek életben tartani egy beteget. Az orvosok erre esküt is tesznek, hogy tudásukhoz mérten senkit sem hagynak meghalni. Amíg a beteg tudatánál van és képes felelős döntést hozni (cselekvőképes), jogilag nyilatkozhat, hogy nem kér bizonyos kezeléseket.
Az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására – szigorú alaki feltételek betartása mellett – lehetőség van, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint gyógyíthatatlan, és rövid időn belül – megfelelő egészségügyi ellátás mellett is – halálhoz vezet.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.