Állandóan berepedezik a sarkam - Mit tegyek? - Az orvos válaszol

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Állandóan berepedezik a sarkam és most már nem is gyógyul meg, sőt már a talpamon és az ujjak között, alatt is jelentkeznek a repedések. Ekcéma vagy gombás fertőzés lehet ez? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Állandóan berepedezik a sarkam

Időről-időre bereped a sarkam. Két bőrgyógyásznál is jártam, az egyik szerint gombás betegség, a másik szerint száraz ekcéma. Mindkettő írt fel gyógyszert is, és többfajta kenőcsöt, semmi nem használt.

Mára odáig fajult a dolog, hogy a repedések nem is gyógyulnak meg, már a talpon és az ujjak között, alatt is jelentkeznek - sőt, a kézen is. Napjában többször kenem paraffinolajjal, különböző hidratáló krémekkel.

Pedikűrösnél is jártam, de nem is merte nagyon leszedni a kemény bőrt, mert alatta mindjárt ott volt a hús, és vérzett. Ha kiáztatom a lábam, és kicsit lekaparom a bőrt, másnapra olyan kemény az egész talpam, hogy alig bírok rajta járni, és újabb repedések keletkeznek rajta.

Kedves Kérdező!

Több kérdés is felmerült bennem, ahogy a panaszait olvastam.

Azt, hogy gombás fertőzésről van-e szó, egy egyszerű kaparékos mintavétellel lehet diagnosztizálni. Ilyenkor kezeletlen állapotban bőrkaparékot vesznek, amit mikroszkóppal is megnéznek és tenyésztésre is elküldenek, ezek alapján a gombás fertőzés egyértelműen igazolható vagy kizárható, elsőként ezt kellene elvégezni, de előtte paraffinolajat se használjon, mert értékelhetetlenné válik a minta.

A másik, amit érdemes lenne tisztázni, hogy nincs-e valamilyen ortopédiai rendellenesség, melyet korrigálni kell, a rossz statikai viszonyok a lábboltozaton előidézhetik vagy ronthatják a meglévő tüneteket.

A harmadik dolog: a lábbeli minősége milyen? Ha egészségtelen, rossz minőségű lábbelit hord, az is súlyosbíthatja panaszait.

A negyedik: nem hiszem, hogy a probléma összefüggésben állna a pajzsmiriggyel.

Lábgomba, körömgomba, tyúkszem - Bőrbetegségek a lábon

A láb anatómiai és bőrgyógyászati szempontból szorosan kapcsolódik a kézhez, ezért számos bőrbetegség a kézen és a lábon egyidejűleg jelentkezik, mint például pikkelysömör, ekcéma.
A cipő viselése védi a lábat a külső hatásoktól, fertőzésektől, klimatikus tényezőktől, ugyanakkor számos betegség forrása is lehet. A zárt, rosszul szellőző lábbeli bakteriális és gombás betegségek kialakulására hajlamosíthat. A lábfej gombás fertőzései gyakoriságuk miatt ma már népbetegségnek számítanak.

Lábgomba, körömgomba, tyúkszem - Bőrbetegségek a lábon

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Bányai Tamás, ortopéd
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.