Bőrszínek - Miért fehérek az európaiak?

MTI
megjelent:

A tudomány eddigi állása szerint az Afrikából származó sötét bőrű ember azért fehéredett ki, mert egyoldalú, gabona alapú táplálkozása révén D-vitaminhiányban szenvedett. Csak a világos bőr teszi ugyanis lehetővé, hogy a nap UV-B sugárzása olyan mélyre hatoljon, hogy a szervezet maga is képes legyen előállítani a létfontosságú vitamint. Ezt az elméletet cáfolta most meg egy dél-afrikai kutató.

A D-vitamin hiánya esetén a csontok eldeformálódnak, az érintett nők medencéje úgy alakul át, hogy nem szülhetnek gyereket. A korai európaiak kifehéredése tehát lehetővé tette számukra a fennmaradást - szól a fáma.

A D-vitamin

A D-vitamin (kalciferol) az ultraibolya sugárzás hatására képződik a szervezetben a vitamin előanyagaiból. Az így képződő D-vitamin mennyisége az időskorral nagy mértékben csökken.
A D-vitaminról bővebben

Ashley Robins kutató az American Journal of Physical Anthropology című szaklapban arról számolt be, hogy a fekete színanyag, a melanin nem állja útját az összes UV-B sugárnak.

A sötétbőrűeknek mindazonáltal hatszor-tízszer annyi napfényre van szükségük ahhoz, hogy ugyanazt a D-vitaminszintet elérjék, mint a világos bőrűek.

Ez az jelenti, hogy egy Európában tartózkodó afrikainak heti három alkalommal két-három órát kell napfényen töltenie - mondta Robins a New Scientist című portálnak (www.newscientist.com). Megítélése szerint legalább ennyi napfény érte a korai embereket az európai kontinensen, méghozzá minden nap.

Eltérő D vitamin szintek

Tudta?

Bőrünk össztömege teljes testsúlyunk 10-15 százaléka. Egy átlagos termetű felnőtt esetén felülete 2 m2. Vastagsága a különböző területeken 1-5 mm között van.
Az egészséges bőr titkai

A tudós fehérek és feketék vérének D-vitaminszintjét hasonlította össze.

Bár a sötét bőrűeknek jóval több napfényre volt szükségük ugyanannyi D-vitamin előállításához, ezt úgy kompenzálták, hogy szervezetük ugyanabból a vitaminmennyiségből sokkal több anyagcsereterméket képeztek.

Honnan ered tehát a halovány bőrszín?

A norvég Asta Juzeniene szerint több oka van. Egyik a szexuális kiválasztódás.

A napozás veszélyei

A napfény sokszor emlegetett áldásos hatása mellett sajnos igen sok veszély forrása. A legismertebb fényártalom a napégés, amelyért főképp a hosszúhullámú UV-B sugarak tehetőek felelőssé. A leégésről bővebben

A hűvös Európába érkezve a világos, érzékeny bőr már nem volt hátrányos az egészségre - írta a kutatónő a közelmúltban a Journal of Photochemistry and Photobiology B című szaklapban.

A férfiak ízlése is megváltozott: minél világosabb volt egy nő, annál vonzóbbnak találták. Ez a hozzáállás máig nem változott.

A világos bőr másik előnye az volt, hogy kevésbé volt fagyérzékeny, mint a sötét változat.

(MTI)

Cikkajánló

A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
D-vitamin
A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.