Csaknem teljes arcátültetés

Független Hírügynökség
megjelent:

Jól van az az amerikai asszony, akin májusban a világ első csaknem teljes arcátültetését végezték - közölték orvosai a Lancet című brit orvosi lap legújabb számában.

A 46 éves kétgyermekes Connie Culp tavaly decemberben kapta meg egy elhunyt nő arcát. Az asszonyt 2004-ben arcon lőtte a férje, aki utána magával is végezni akart. A lövés megsemmisítette az orrot, a szájpadlást. A feleség azóta csak csövön át tudott lélegezni és táplálkozni. A beteg 30 műtéten ment át az arcátültetés előtt.

Arcátültetés

Néhány, a közelmúltban elvégzett sikeres műtét után francia és kínai kutatók szerint a bonyolult arcplasztikák rutinműtétté válhatnak. A felső ajkak és az alsó szemhéjak mozgatásával még vannak gondjai, és ma még nem lehet tudni, hogy ezeken a területeken teljes lesz-e a gyógyulás. De az orvosai szerint a kulcsfontosságú funkciók, amelyeket 4 éve elveszített, helyreálltak. Az asszony képes szagokat érzékelni, szilárd ételt enni, pohárból inni és érthetően beszélni.

Lélektanilag a változás óriási. Connie a társadalmi kapcsolatainak helyreállítására készül, és más hasonló arcsérülteken kíván segíteni. "A páciensünk nagyon jól van, és nagyon elégedett az eredménnyel" - jelentette ki a műtét vezetője, Maria Semionow professzor.

Orvosi érdekességek

(FH)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.