Red Bull-mérgezést kapott egy férfi - majdnem belehalt

Független Hírügynökség
megjelent:

Saját bevallása szerint közel három liter energiaitalt fogyasztott előző éjjel az az ukrán férfi, akit még hétfőn szállítottak kórházba súlyos mérgezéssel Lembergben (Lvivben) - adta hírül szerdán az UNIAN hírügynökség.

Akár az életébe is kerülhetett volna a dolog a 27 éves lembergi férfinek, de szerencséjére gyorsan kiderült, hogy a rosszullétét a szervezetébe került hatalmas mennyiségű koffein okozta, így rövidesen stabilizálták az állapotát. Orvosainak később bevallotta, hogy körülbelül tíz-tizenöt doboz Red Bullt hajtott fel az előző éjszaka.

A baltimore-i Johns Hopkins Kórház tudósai már régóta arra intenek, hogy az üzletekben lévő koffeintartalmú energiaitalokat figyelmeztető jelzéssel kellene ellátni, amelyen feltüntetnék a termék valós koffeintartalmát, és a fogyasztásával járó esetleges egészségi kockázatokat.

Ugyanis miközben egy átlagos háromdecis kóla körülbelül 35 milligramm koffeint tartalmaz, egy rövid kávé pedig 80-150 milligrammot, egyes energiaitalokban akár 500 milligramm koffein is lehet.

Koffeinkalkulátor
A mérsékelt koffeinfogyasztás napi 130-300mg-ot jelent, míg a koffeintúladagolásról a napi 600mg fölötti fogyasztásnál beszélhetünk.

A koffeinmérgezés leggyakoribb tünetei az idegesség, nyugtalanság, álmatlanság, gyomoridegesség, remegés, gyors szívverés (tachycardia), pszichomotoros nyugtalanság és bizonyos esetekben akár a halál is beállhat.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.