Miért gyilkolták meg a nőgyógyászt?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A vasárnap istentisztelet alatt meggyilkolt George Tiller arról volt híres, hogy olyan abortuszokat végzett, amit mások nem tudtak vagy nem akartak megtenni. Előrehaladott terhességek megszakítására specializálódott.

Mit is csinált George Tiller pontosan? Ugyanazt, amit a többi orvos tesz egy terhesség megszakítás során, csak a terhesség sokkal előrehaladottabb állapotában. Egy második vagy harmadik trimeszteres magzat eltávolítása sokkal nagyobb kihívást jelentett számára orvosi szempontból, mint a korai abortusz. Mivel az előrehaladott terhességek megszakítása igen ritka (az abortuszok mindössze 1 százalékát teszik ki), Tiller egyike volt azoknak, akik nagy tapasztalatra tettek szert ezen a téren.

A korai abortusz során a magzatot egy, a méhnyakon keresztül vezetett, keskeny csövön át vákummal távolítják el. Az eljárás olyan egyszerű, hogy az Egyesült Államok 12 államában ennek elvégzéséhez nem is szükséges orvosi végzettség.

Azonban mikor a magzat már akkora, hogy ezt a csövet úgymond kinövi – ez körülbelül a 15. hét környékére tehető – csak két, akár komoly szövődményekkel is járó lehetőség maradt.

Dilatáció és evakuáció

Ezek egyike a dilatáció és evakuáció, mikor a beavatkozáshoz a méhnyak tágítását speciális gyógyszerek, vagy egyre növekvő átmérőjű finom tágítópálcák alkalmazásával érik el.

A magzatot egyben távolítják el szívókészülék, kanálhoz hasonló hurkok (kürett), illetve fogó segítségével. Ehhez az eljáráshoz a magzat fejét összenyomják, hogy az a méhnyakon átférjen.

A folyamat azért veszélyes, mert a magzatot úgy kell eltávolítani, hogy annak csontjai ne lyukasszák át a méh falát, vagy egyéb más szerveket, illetve ne maradjanak bent csontdarabok, mivel az szepszist okozhat. Mivel a magzat ilyenkor még puha, nem teljesen fejlett, nagy gyakorlatot igényel annak egyben való eltávolítása.

Indukációs vetélés

A másik eljárás az indukációs vetélés. Ennek során a méhnyak gyógyszeres vagy mechanikai tágítása után gyógyszeres úton méhösszehúzódásokat váltanak ki, amelyek hatására 8-72 órán belül a magzat megszületik.

Ez a folyamat fizikailag sokkal fájdalmasabb, lelkileg pedig megrázóbb az anya számára mint egy normális szülés. Noha a kórházak többsége el tudta végezni mindezt, sokan mégis Tillerhez küldték a betegeket, mert tapasztalt volt nem csak az eljárás lefolytatásában, hanem a betegek lelki kezelésében is.

Büntetendő

Sokan azért küldték hozzá a betegeket, mert féltek az előrehaladott terhesség megszakításával járó büntetéstől.

Államonként változik ugyanis, hogy mit neveznek késői terhességnek, mely megszakítását a legtöbb helyen csak úgy engedélyezik, ha a terhesség folytatása veszélyezteti az anya életét, testi vagy lelki egészségét. Ez utóbbi kritérium pedig megint tág keretek között mozoghat.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.