• Hüvelyen át távolítottak el lépet, a világon először

    Szerző:
    WEBBeteg

    A világon először hüvelyen át távolították el két beteg lépét a barcelonai Sant Pau kórházban. Az eljárással a műtétet követő kórházi ápolás ideje három napra rövidült.

    Eduardo Targarona, a kórház laparoszkópiás sebészetének vezetője egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a két műtétet tavaly decemberben, illetve idén februárban hajtották végre egy 65, illetve egy 68 éves asszonyon. Mindketten elhízottak voltak, egész lépüket kellett kivenni, méghozzá egyben, nem pedig darabokban, ahogy a hagyományos laparoszkópiás eljárással történik.

    Hirdetések

    A sebész arról is beszámolt, hogy egy 36, illetve egy 25 éves férfinek is kivették a lépét, de az ő esetükben a beavatkozás a köldökön keresztül történt, és két centiméternél kisebb vágást ejtettek rajtuk.

    A sebész szerint ez a négy, világszinten úttörő beavatkozás a kórházban végrehajtott 350 laparoszkópiás lépeltávolítási tapasztalat gyümölcse.

    A laparoszkópia olyan eljárás, mely lehetővé teszi az orvos számára, hogy megvizsgálja (bizonyos esetekben meg is operálja) a hasi szerveket, elsősorban a gyomrot, a beleket, az epehólyagot vagy például a petefészkeket. A laparoszkóp egy hosszú, vékony cső belsejében száloptikával, melyet összekapcsolnak egy videokamerával. Az orvos így a videokamerán keresztül pontosan látja a belső szerveket és azok esetleges kóros elváltozásait - olvasható a MediCentrum honlapon.

    A hüvelyen át történt lépeltávolítással kapcsolatban a sebészet vezetője elmondta, hogy az egyik asszony lépén öt centiméteres daganat volt, melyet ha hagyományos laparoszkópiás eljárással operáltak volna ki, sokkal nagyobb vágást kellett volna ejteniük.

    Az "á la carte" operációké a jövő?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hüvelyen át történő műtét előtt virtuálisan elvégezték a műtétet egy, a páciensekről készített háromdimenziós felvétel segítségével, amelyen át pontosan nyomon követték, milyenek a csontjaik és a hüvely szerkezete, hogy felmérjék a lép elhelyezkedését.

    Az új és a más technikáknál kevésbé "sértő" eljárással kevesebb fájdalom jár és kevesebb a kockázata is; a kórházi ápolás ideje három napra rövidül, könnyebb a műtét utáni időszak a páciens számára és hosszú távon kevesebb a komplikáció.

    Manuel Trías, a Sant Pau kórház Általános és Emésztőszervi Sebészetének igazgatója szerint a tendencia az, hogy minden egyes alkalommal "á la carte" operáljanak, vagyis figyelembe véve a páciens betegségét, fizikai és anatómiai jellemzőit.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Tudnivalók az egynapos sebészeti beavatkozásokról

    Korábban is voltak már kezdeményezések az egynapos sebészeti ellátás kiterjesztésére hazánkban, de számtalan finanszírozási, kivitelezési akadályba ütközött a zökkenőmentes alkalmazás. Napjainkra azonban a korszerű műtéti eljárások és eszközök használatának köszönhetően bizonyos beavatkozások esetén lehetőség van arra, hogy a beteg ne töltsön napokat a kórházban, hanem 24 órás megfigyelés után az otthonában lábadozzon tovább.

    Őssejtes szervátültetés - Az első alkalom egy gyermeknél!

    „Ez az első alkalom, hogy egy gyermek őssejtes szervátültetésben részesül, és ez a leghosszabb légút, amit valaha pótoltak” - nyilatkozta Martin Birchall professzor, a University College London transzlációs helyreállító gyógyászati tanszékének vezetője.

    A világ legvékonyabb műtéti tapasza

    A celofánnál ezerszer vékonyabb, a testben felszívódó műtéti nanotapaszt fejlesztettek ki belső sebek lefedésére - jelentették be szerdán japán kutatók.

    Középkori sebészet - néha sikerült a műtét...

    A középkori sebészeti eljárások kidolgozatlanok és fájdalmasak voltak. A sebészek ugyanis túl keveset tudtak az anatómiai, érzéstelenítési és sterilizáló technikákról ahhoz, hogy megfelelően elláthassák a sérüléseket.

    Berettyóújfalu-Toronto - Műtét, élő egyenesben

    Európában egyedülálló, laparoszkópos sebészeti kanadai-magyar távoktatási program fejeződött be gyakorlati vizsgákkal hétfőn Berettyóújfaluban, a gróf Tisza István Kórház sebészeti osztályán - közölte Kóti Csaba főorvos hétfőn az MTI-vel.

    Napraforgó nőtt volna egy kisfiú tüdejében

    Bár még nem kezdett kicsírázni, de már meglehetősen megduzzadt egy szem napraforgómag egy kárpátaljai kisfiú tüdejében - számolt be csütörtöki számában az ukrajnai magyar nyelvű Kárpáti Igaz Szó című napilap.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA