Az iszapkezelés jótékony hatásai

szerző: Gorzsás Anita, újságíró, Szakértő: Dr. Puskás Réka - WEBBeteg
frissítve:

Sok gyógyfürdőben elérhető az iszapkezelés, melynek áldásos hatásai egyre ismertebbek. Utánajártunk, milyen előnyökkel jár, és mely betegségek esetén alkalmazható.

Miben más, mint a gyógyvíz?

Az iszapkezelés teljesen más, mint a gyógyvíz kezelés. Az iszapkezelést a gyógyvízzel szemben általában nem az egész testen alkalmazzuk. A teljes test nem merül vízbe, így a gyógyvízkezelések fizikai hatásai csak részben érvényesülnek iszapkezelés esetén. Az iszapkezelés esetén nagyobb az ásványi anyagok koncentrációja a kezelt testrészen, így helyi hatása erősebb, általános hatása enyhébb a gyógyvízénél. Gyógyiszappal sokkal könnyebb részkezelést, célzott kezelést végezni.

Leggyakrabban idült mozgásszervi panaszok, megbetegedések kezelésére alkalmazzuk, de bizonyos nőgyógyászati problémák kezelésére is hatékony lehet a gyógyiszap kezelés.

Van ellenjavallat?

Mint minden kezelésnek, az iszapkezelésnek is vannak ellenjavallatai. A szervezet általános gyengeségén, megbetegedésein kívül ellenjavallatot elsősorban a heveny gyulladások képeznek. Iszapkezelést csak idült állapotokban szabad alkalmazni.

Hány alkalom ajánlott?

Az iszapkezelést kúraszerűen alkalmazzuk. Egy kúra általában 10-15 alkalomból áll, melyet heti 2-3 alkalommal kell igénybe venni. Az iszapkezelést maximum 20 percig végezzük, a beteg toleranciájától függően, de legalább 10 percig kell tartania a kezelésnek.

Általában 42 fokos gyógyiszappal végezzük a kezeléseket. Gyengébb szervezet esetén 40 fokos iszapot alkalmazunk, de a betegek jól tűrhetik az akár 45 fokos iszapot is.

Hogyan zajlik a kezelés?

Az iszapkezelés pakolások formájában végezzük. Az iszap előkészítése után a kezelendő testrészre 3-4 ujjnyi vastagságban hordjuk fel az iszapot, majd a kezelt területet a hőhatás biztosításának érdekében hármas réteggel borítják (vászon, nejlon és pokróc). Ebben a pakolásban pihen a beteg a kezelés idején. A kezelés után az iszapot eltávolítják a testről. Ha a kezelt terület nagy, és/vagy a beteg nem jól tűri a meleget, a kimaradó testrészeken hűtőborogatást lehet alkalmazni.

Többször is felhasználható az iszap?

Igen. Az iszapot felhasználás után gyógyvízzel felfőzik, szükség szerint friss iszapot adagolnak hozzá, hogy a hiányzó ásványi anyagokat pótolják és sterilizálják az anyagot. Bizonyos számú felhasználás után az iszapot természetesen cserélik a szakemberek.

Honnan nyerik?

A gyógyiszapok alapanyagát bányásszák, illetve tavak, folyók, hőforrások üledékéből nyerik, továbbá vulkanikus kőzetekből származó gyógyföldekből őrlés, porítás után állítják elő. Természetesen gyógyiszap kezelésre csak megfelelő ásványi anyag tartalmú iszapok alkalmasak, tehát nem mindegy, hogy melyik folyóból vagy tóból bányásszák ki az iszapot. Magyarországon leggyakrabban a kolopi és a marosi gyógyiszapot, illetve a hévizi gyógyiszapot alkalmazzák. Fontos, hogy betegekre felhelyezés előtt a gyógyiszapot fertőtlenítik a szakemberek.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Gorzsás Anita, újságíró
Szakértő: Dr. Puskás Réka, reumatológus

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró, Szakértő: Dr. Puskás Réka
Springmed - Dr. Bender Tamás
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Springmed - Dr. Bender Tamás
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.