Fejleszteni kell az emberek egészségtudatosságát

MTI
megjelent:

Fejleszteni kell az emberek egészségtudatosságát, mert a megfelelő "egészségműveltség" egyértelműen nemzetgazdasági eredménnyel jár - erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa beszélt egy budapesti konferencián.

Betlehem József előadásában azt mondta, a nem megfelelő egyéni egészségtudatosság, -megelőzés szorosan összefügg az ellátórendszerrel, hiszen nem mindegy, hogy az egyén saját egészségét hogyan értékeli, felméri-e, hogy mikor kell valóban orvoshoz fordulni, vagy hogyan lehet bizonyos betegségeket megelőzni.

Semmelweis Egészségverseny

A megmérettetés célja megismertetni a 15 év körüli a diákokkal, hogyan tehetnek minél többet az egészségük megóvása érdekében, valamint az, hogy elősegítsék a felelősségteljes és egészségtudatos gondolkodásmód kialakulását a középiskolások körében.

Az egészségtudatosságra nevel a Semmelweis Egészségverseny

Egyre több tanulmány bizonyítja, hogy alacsony egészségműveltség mellett az emberek többször fordulnak orvoshoz, kevesebb szűrővizsgálaton vesznek részt, és ezek kihatnak az egészségügyre fordított költségekre is.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. témában rendezett konferenciáján a miniszteri biztos jelezte, Magyarország a következő években demográfiai kihívással fog szembe nézni, nőni fog a 65 év felettiek aránya, és a társadalombiztosítás kimutatásai szerint a 65 év felettiek veszik leginkább igénybe az egészségügyi ellátást, a legtöbb kiadás ezen korosztály gyógyítására fizetik ki.

Betlehem József szerint ahhoz, hogy hatékonyabbá váljon az egészségügyi ellátás, az ágazaton belüli kompetenciákat meg kell változtatni, és lehetőség szerint ki kell használni a felsőfokú ápolók tudását a különböző ellátások során. Azokban az országokban, ahol már ez a rendszer működik, jobb lett a hatékonyság és nőtt az ellátással szemben támasztott betegelégedettség is - emelte ki.

Bővülő egészségturizmus

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) általános vezérigazgató-helyettese egyebek között arról beszélt, hogy tavaly 11 millió külföldi és belföldi vendég 28 millió vendégéjszakát töltött el Magyarországon, ami 6-7 százalékos bővülés az előző évhez képest. Ez a 11 millió vendég nagyjából 240 milliárd forintot költött el a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 11 százalékos az előző év adatához képest - tette hozzá.

Az egészséggel kapcsolatos információk

Manapság divatos kifejezés az egészségtudatosság: sokat hallhatunk az egészségügyi írni és olvasni tudásról és a hozzá kapcsolódó készségekről, melyek nemzetközi szinten is az érdeklődés előterébe kerültek. Hazánkban is elkészült az Egészségtudatosság - Health Literacy Survey EU kutatás, amely érdekes eredményeket hozott.

Vajon a helyükön kezeljük az egészséggel kapcsolatos információkat?

Az egészségturizmust tekintve Princzinger Péter elmondta, hogy a Magyarországra érkező külföldi turisták 13 százaléka elsődlegesen az egészségturizmus miatt jön, a magyarországi fürdők évente 40 millió vendéget fogadnak, és bevételük 144 milliárd forint körül mozog.

A vezérigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy a világ vezető "fürdővárosai" közötti rangsorban Magyarország a 8. helyet foglalja el. Mint mondta, 2016-ban 6,6 millió gyógykezelés történt, 5,9 milliárd forint bevételt hozva a gyógyfürdőknek.

A Széchenyi pihenőkártya felhasználási adatait ismertetve elmondta, a kártya bevezetése óta 337 milliárd forint fordult meg a belföldi turizmusban, tavaly a munkáltatók 100 milliárd forintot töltöttek fel a kártyákra, amelyből a tényleges költés 95 milliárd forint volt.

Princzinger Péter összességében azt mondta, a gyógy- és egészségturizmus jól működik Magyarországon, azonban potenciál még rejlik ebben az ágazatban is. Mint mondta, a kormányzati elvárás az, hogy két-három éven belül a turizmus a mai 10 százalékos mértékhez képest 15-16 százalékkal vegye ki részét a GDP-ből.

A vezérigazgató-helyettes szerint a jó eredmények ellenére a turizmus "mélyrétegeiben" strukturális problémák vannak, amelyek részben infrastrukturális, marketing és humánerőforrás gondok. "Ezekben van még teendő" - fogalmazott.

Riasztó tudatlanság

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta előadásában kifejtette, hogy a magyar egészségszemlélet a egészség-betegség kettősségében gondolkodik.

Az új egészségpszichológiai irányzatok szerint meg kell tanítani az embereknek a stresszkezelést és ezt a tanítást, tanulást már kisgyermekkorban el lehet kezdeni. "Egészségben kellene gondolkodni, hiszen nagyon sok egészségerő-potenciál van az emberekben" - fogalmazott.

Az egészséget leszűkített értelemben használjuk, ahelyett, hogy az életminőséget vizsgálnánk, amibe beletartoznak a szociális körülmények, vagy éppen a jó családi és párkapcsolati héttér - fejtette ki. Mint mondta, több kutatás is arra jutott, ha megvannak az egyén "szeretetkapcsolatai" akkor egészségesek lesznek.

A szakember szerint riasztó a testünkkel kapcsolatos tudatlanság is, és meg kellene tanulni azokat stresszkezelő gyakorlatokat, amelyek a biológiai egészséget védik.

"Itt van egy szakma, ami ebben segít, azonban a pszichológusok nem kellenek az egészségügynek" - mondta Bagdy Emőke, jelezve, a 13 500 pszichológusból 280-an vannak állásban.

Úgy fogalmazott, hogy még mindig az a általános hiedelem az emberekben, hogy a pszichológus "dilidoki", és kiemelte azt is, még mindig nincs megkülönböztetve a magasan képzett szakember a kóklerektől.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.