• A D-vitamin pótlása egész évben fontos - Miért?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szervezetünk számára szükséges D-vitamin jelentős része napsugárzás hatására keletkezik a bőrünkben, a további mennyiséget élelmi forrásokból pótolhatjuk. Emiatt sokan gondolják azt, hogy a D-vitamin-hiány csak télen fordulhat elő, ez azonban téves elképzelés.

    Ahhoz, hogy szervezetünk D-vitamin-szintje egész évben megfelelő legyen, nem elegendő önmagában sem a napsütés, sem a D-vitaminban gazdag táplálkozás. Felmérések szerint a Föld lakosságának jelentős része szened D-vitamin-hiányban, és ez alól hazánk sem kivétel. Így orvosi javaslatra szükség lehet a D-vitamin mesterséges pótlására is.

    Hirdetések

    Nyáron is lehet D-vitamin-hiányunk!

    A D-vitamin-hiány tünetei a már említett okokból valóban inkább az ősztől tavaszig tartó időszakra jellemzőek, azonban a napsütéses időszakokban is előfordulhatnak, hiszen nyáron a Nap káros sugaraival szembeni védekezés céljából fényvédő krémeket használunk, amire valóban szükség van a bőrrák megelőzés érdekében. Ugyanezen okból kifolyólag csecsemők és kisgyermekek fényvédő krémek használata mellett is csak árnyákban tartózkodhatnak a szabadban. Nem szabad elfeledkeznünk azonban szervezetünk D-vitamin igényéről sem! Mivel nyáron is kialakulhat D-vitamin-hiány, szükség lehet vitaminkészítmények formájában való pótlására a napsütésben gazdag hónapokban is.

    D-vitamin-pótlás ősztől télig

    Vitamin- és ásványi anyag teszt


    Tesztelje, hogy szervezete kellően el van-e látva vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!>>

    Ősszel és télen nagymértékben csökken a napsütéses órák száma, bőrünkben egyre kevesebb D-vitamin termelődik, és tavaszra a vitaminháztartás felborul, a szervezet tartalékai kimerülnek. Ilyenkor különösen fontos odafigyelni a D-vitaminban gazdag táplálkozásra, melynek részét kell, hogy képezze a halételek, az ehető gombák, a tojás és a tejtermékek fogyasztása.

    D-vitamin-hiány az évszakoktól függetlenül is előfordulhat

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    D-vitamin-hiány kialakulhat felszívódási zavarok, különféle betegségek és megnövekedett vitaminigény miatt is.

    Az alábbi okok a leggyakoribbak:

    (WEBBeteg, Forrás: gesundheit.de, netdoktor.de, Dr. Lesznyák Judit )

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

    Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

    A D-vitamin pótlásának jelentősége krónikus betegségekben

    A D-vitamin-hiány okozta népegészségügyi probléma az elmúlt évtizedben a kutatások középpontjába került, és napjainkra egyértelműen igazolódott, hogy a civilizációs betegségeknek tartott kórképekben a betegség előfordulása és a D-vitamin-hiány között összefüggés van.

    Naponta fél liter tejet kéne fogyasztani

    A tej a kalcium mellett A-, B1-, B2-, B12- és D-vitamint is tartalmaz. Ezenkívül ásványi anyagokban is gazdag. A tejfogyasztás egyre csökken, pedig nemcsak a csontépítésben van támogató szerepe, de a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A napi átlag másfél deciliter helyett fél liter tej vagy tejtermék lenne az ajánlott mennyiség.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    A D-vitamin túladagolásáról

    Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, és számos pozitív hatása ismert. Szedését azonban nem ajánlott előzetes tájékozódás nélkül elkezdeni, hiszen zsírban oldódó vitaminként a D-vitamint is túl lehet adagolni!

    A B-vitaminok hiánya és tünetei

    A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, amely azt is jelenti, hogy a felesleg vizelettel távozik a szervezetből. Kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők, így súlyos hiányállapot ritkán alakul ki. Ugyanakkor fontos szerepet töltenek be a szervezet működésében, ezért az enyhébb hiány is kellemetlen tüneteket okozhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA