Újabb veszély: Sugárzó élelmiszerek

MTI
megjelent:

Növekedni kezdett a nyomás a Fukusima 1. japán atomerőmű hármas reaktorblokkjában, s a japán szakhatóságok azt fontolgatják, hogy szellőztetéssel - egy külső szelep megnyitásával - oldják meg a problémát, ami viszont a sugárzás hirtelen megugrásával járna - közölte hétfőn a japán atomenergia-biztonsági szolgálat egyik illetékese.

Fukusima - Szellőztetés lehet a megoldás?

A legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint sikerült az áramellátó rendszerre kapcsolni az atomerőmű ötös és hatos reaktorát, amelyeket eddig dízelgenerátorokról üzemeltettek.

Sikerült csatlakoztatni az áramvezetékeket a megsérült egyes és kettes reaktorhoz is, de e két blokk áramellátását mégsem tudták egyelőre helyreállítani, holott korábban ilyen hírek láttak napvilágot.

Jelenleg a kettes reaktorra összpontosul figyelem, ahol hidrogénrobbanás következtében megrepedt a reaktor acélburkolata, és megsérült a nyomásszabályozó rendszer.

Megállapították ugyanakkor, hogy a kettes blokkban tulajdonképpen működnek a vízszivattyúk, s csak kisebb javítási munkálatokra van szükség üzembe helyezésükhöz, ami 2-3 napot vehet igénybe. Jelenleg a japán áramtermelő vállalat mintegy 300 dolgozója, katonákkal, rendőrökkel és tűzoltókkal együtt vesz részt a munkában. Hétfőn az erőmű még egy dolgozója kapott olyan adag sugárdózist, amely meghaladja az éves megengedett értéket. Így már nyolcan szenvedtek sugárfertőzést - mindnyájan az atomerőművet üzemeltető áramtermelő vállalat dolgozói.

Radioaktív elemek Fukusimában

Számos különböző radioaktív elemmel kell számolni, melyek toxikus hatása eltérő. Milyen radioaktív elemek szabadultak ki a Fukusima erőműből?

Veszélyes élelmiszerek?

Arról is érkeztek hírek, hogy újabb, ezúttal 5,2 erősségű földrengés történt hétfőn az Ibaraki és Fukusima prefektúrák térségében.

A földmozgás központja a tengerfenék alatt húsz kilométerre volt, és nem fenyegetett szökőár. Az utórengést érezték Tokióban, és több térségbeli városban is.

Közben megkongatta a vészharangot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is.

Petar Cordingley, a WHO regionális kirendeltségének illetékese arra figyelmeztetett, hogy a japán élelmiszerekben talált sugárszennyezés sokkal súlyosabb problémát jelent a korábban gondoltaknál.

Úgy fogalmazott, hogy a helyzet sokkal súlyosabb annál, mint eleinte hitték, amikor úgy ítélték meg, hogy a sugárszennyezettség problémája a balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű 20-30 kilométeres körzetére korlátozódik.

A sugárfertőzött japán zöldségek, a szennyezett tej és víz már aggodalmakat okoz más térségbeli országokban is. Hétfői hírügynökségi jelentések szerint a pekingi bevásárlóközpontokban például jelentősek csökkent a japán élelmiszerek iránti kereslet, viszont alábbhagyott a hazai termékek pánikszerű felvásárlási rohama.

Radioaktivitást mérő állomások
Háttérsugárzást mérő berendezések Magyarország területén

A sugárbetegség első tünetei

  • Hányinger, hányás
  • Spontán vérzés
  • Véres hasmenés
  • Bőrleválás
  • Hajhullás
  • Kimerültség
  • Szájfekély

Bővebben a tünetekről

Sugárszennyeződés a BBC-zenekar hangszerein

Olyan mértékű sugárszennyeződés érte Japánban a BBC Filharmonikus Zenekarának hangszereit, hogy a japán turnéról hazaérkező társulat csomagja megszólaltatta a manchesteri repülőtér biztonsági berendezéseit, bár a sugárzás szintje nem volt veszélyes az egészségre.

A Mail on Sunday beszámolója szerint a zenekar éppen egy buszon utazott a földrengés pillanatában. Az együttes 320 kilométerre volt a katasztrófa során súlyosan megrongálódott fukusimai atomerőműtől, a hangszerekre mégis rárakódott annyi sugárzó szennyezőanyag, hogy a repülőtér berendezése jelzett. A brit légikikötőkben elsősorban a csempészett - például "piszkos bombákban", vagyis hagyományos töltetű, de sugárzó anyagok szétszórására alkalmas robbanószerkezetekben felhasználható - radioaktív anyagok kiszűrésére állították fel az érzékelőket.

A riasztás után a vasárnapi brit lap szerint a BBC-zenekar hangszereit a manchesteri repülőtér hatóságai lefoglalták, és egy e célra kialakított földalatti biztonsági helyiségben megvizsgálták.

Az együttes tagjai attól tartottak, hogy a hangszereket meg kell semmisíteni, de a brit belügyminisztérium szóvivője a lapnak elmondta, hogy a tüzetesebb vizsgálat során mért sugárszennyeződés nem érte el az egészségre veszélyes szintet.

A nukleáris katasztrófa rövid- és hosszútávú veszélyei

A Japánban történt tsunami, földrengés és az ennek következtében kialakuló robbanás jogosan felveti a kérdést, hogy a milyen veszélynek vannak az ott élők kitéve, illetve, hogy a távolabbi országok lakói veszélyben vannak-e. A katasztrófa következményei nemcsak Japánt érintik, hanem a környező területeket, országokat egyaránt.
A nukleáris katasztrófa rövid- és hosszútávú veszélyei

(MTI)

Cikkajánló

Vaspótlás
Vaspótlás

Válasszuk a számunkra legmegfelelőbb formát! (x)

A migrén tünetei
A migrén tünetei

Mikor beszélhetünk migrénről?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.