Diétás tanácsok rákbetegeknek

szerző: Sréter Lídia - Springmed
megjelent:

Minden rákellenes kezelési módszer (műtét, kemoterápia, sugárterápia, hormonkezelés, biológiai kezelés igen erőteljesen hat.

E módszerek a gyorsan növekvő (daganatos) sejteket célozzák meg, ezért az egészséges, de gyorsan növekvő és osztódó sejtek (pl. a szájban, az emésztőrendszerben található sejtek, valamint a haj) is gyakran károsodnak. Az egészséges sejtek károsodása vezet a kellemetlen mellékhatások kialakulásához és a táplálkozási problémákhoz.

Hogyan hat a rákellenes kezelés a táplálkozásra? Terápiák és mellékhatások

A kezelés típusa: Műtét
Hatása a táplálkozásra: Nő a szervezet tápanyagigénye, lassulhat az emésztés, zavart szenvedhet a száj, a torok és a gyomor működése. A megfelelő tápanyagbevitel javítja a sebgyógyulást, és segíti a gyógyulási folyamatot.
Esteleges mellékhatások: Ha a beteg sovány vagy gyenge, a műtét előtt magas fehérje- és energiatartalmú diétát írnak elő. A műtét után a beteg kezdetben nem nagyon tud enni, ezért a szükséges tápanyagokat az egyik vénán keresztül (totalis parenteralis táplálás) vagy az orron át a gyomorba levezetett csövön (orrszondán) kapja meg.

A kezelés típusa: Sugárkezelés

Hatása a táplálkozásra: A rákos sejtek elpusztítása mellett a sugárterápia az egészséges sejteket is károsíthatja.
Esetleges mellékhatások: A fej, a nyak, a mellkas területére adott sugárkezelés esetén:

  • Szájszárazság;
  • szájnyálkahártya-fekély;
  • torokfekély, torokfájás;
  • nyelési nehézség;
  • az ízérzékelés megváltozása;
  • fogászati problémák;
  • fokozott köpetürítés.

Sugárterápia és kemoterápial

Sugárterápia. A daganatos betegek mintegy fele kap ilyen kezelést, aminek során nagy energiájú, ionizáló sugárzással gátolják a sejtburjánzást - a folyamat hatására az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a tumor-sejtek szaporodása.
Kemoterápia. A kemoterápiás kezelés során a betegeket olyan gyógyszerekkel (citosztatikumokkal) kezelik, amelyek a daganatos sejteket elpusztítják, vagy legalább szaporodásukat gátolják. A citosztatikumok nagy része a gyorsan szaporodó daganatsejteket szelektíven pusztítja.

A gyomor vagy a medence területére adott sugárkezelés esetén:

  • Hányinger;
  • hasmenés;
  • puffadás.

A kezelés típusa: Kemoterápia

Hatása a táplálkozásra: A rákos sejtek elpusztítás mellett a kemoterápia az egészséges sejteket is károsítja (pl. az emésztőrendszerben), csökkenti az étvágyat.
Esetleges mellékhatások:

  • Hányinger, hányás;
  • étvágytalanság;
  • hasmenés;
  • székrekedés;
  • szájnyálkahártya- vagy torokfekély;
  • fogyás vagy hízás;
  • az ízérzékelés megváltozás.

A kezelés típusa: Biológiai kezelés
Hatása a táplálkozásra: Fokozza a szervezet védekezőrendszerének (immunrendszerének) működését, a rákos sejtek elleni küzdelem során. Csökkentheti az étvágyat.
Esetleges mellékhatások:

  • Hányinger, hányás, hasmenés;
  • szájnyálkahártya-fekély;
  • nagyméretű fogyás;
  • szájszárazság;
  • az ízérzékelés megváltozása;
  • izomfájdalom, fáradtság, láz.

A kezelés típusa: Hormonkezelés

Hatása a táplálkozásra: Egyes típusai fokozzák az étvágyat, és befolyásolják a szervezet vízháztartását. Esetleges mellékhatások:

  • Étvágyváltozás;
  • folyadék-visszatartás.

A kezelés mellékhatásai egyénenként különbözőek lehetnek, függenek a daganat típusától, a kezelt testrészről, a kezelés típusától, időtartalmától és a dózisától. Nem mindenkinél jelentkeznek mellékhatások a kezelés folyamán, és a legtöbbjük elmúlik a kezelés befejeztével.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem mutat jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. Az esetek többségében a kezdeti tünetek, bár szokatlanok, nem látszódnak riasztónak. Viszont ha tartósan megmaradnak, érdemes kivizsgáltatni magunkat. A leggyakoribb első tünetekről

Egyébként ma már számos remek gyógyszer is rendelkezésre áll a kellemetlenségek kivédésére és megszüntetésére. Kérjük ki bátran a kezelőorvosunk tanácsát ezekkel kapcsolatban! A táplálkozási problémákat a kezelés mellett a szorongás, a félelem vagy az aggodalom is okozhatja. Az idegesség és a félelmek természetes velejárója az étvágytalanság és a hányinger. Mihelyt megkezdődik a kezelés, s már tudjuk, mire számíthatunk, csökken a szorongás, és az étvágyunk is javulni fog.

A kórházi tartózkodás folyamán beszélgessünk el kezelőorvosunkkal és egy dietetikus szakemberrel, s kérjük ki tanácsukat, véleményüket jelenlegi étrendünkkel kapcsolatban!

Szívesen segítenek majd összeállítani a fogyasztandó ételek, alapanyagok listáját, de egyes mellékhatások (pl. hányás hasmenés) kivédésére is készséggel adnak tanácsokat. Ne feledjük, hogy a táplálkozás egyenként eltérő a kezelés alatt: van, aki végig változatlan étvággyal, jóízűen táplálkozik. Mások olykor olyannyira nem kívánják az ételt, hogy még a gondolatától is rosszul lesznek.

Mindig tartsuk észben a következőket

  • Ha tudunk enni, ügyeljünk a kellő kalória- és fehérjetartalomra, mert ezek erősítenek, védik a kezelés során károsodott szöveteket, segítik regenerálódásukat.
  • Az étvágy reggel jobb lehet, használjuk ki, és együnk többet! Talán a főétkezést is előbbre hozhatjuk, s ha később nem kívánunk enni, folyékony ételt fogyasszunk!
  • Ha csak egy-két féle ételt kívánunk, sebaj, együk azokat, amíg nem vágyunk másra! A pluszkalóriát és fehérjét folyékony tápszerrel is bevihetjük.
  • Ha egyáltalán nem tudunk enni egy napig, ne aggódjunk emiatt, azt tegyük, amitől jól érezzük magunkat, de az orvost tájékoztassuk, ha ez az állapot néhány napnál tovább fennáll.
  • Igyunk sok folyadékot, főleg azokon a napokon, amikor nincs étvágyunk és keveset eszünk! A szervezet megfelelő működéséhez a víz nélkülözhetetlen, s vízszükségletét folyadék ivásával biztosítjuk. Felnőtteknek általában 6-8 csésze folyadékra van szükségük naponta. Vigyünk magunkkal vizet napközben, és időnként kortyoljunk bele! Így könnyebben rászokunk a fokozottabb folyadékbevitelre.

„Tiszta” folyadék

  • Erőleves
  • leszűrt, zsírmentes húsleves;
  • szénsavas üdítő;
  • áfonyalé/szőlőlé;
  • gyümölcsízű italok;
  • gyümölcsjégkrém gyümölcsdarabokkal;
  • tejmentes gyümölcsjégkrém;
  • gyümölcszselé;
  • méz;
  • dzsem;
  • gyümölcskocsonya;
  • jégkrém;
  • sportitalok;
  • citromfélék leve;
  • facsart citromlé;
  • zöldséglé;
  • tea;
  • víz.

Teljes folyadékdiéta alkotói (példák)

  • Gyümölcslevek és nektárok;
  • erőleves, húsleves;
  • vaj, olaj, margarin, tejszín;
  • szénsavas üdítők;
  • sajtleves;
  • kávé/tea;
  • friss vagy fagyasztott natúr joghurt;
  • gyümölcs facsart leve;
  • gyümölcszselé;
  • méz, dzsem, lekvár;
  • jeges tej;
  • folyékony tápszerek;
  • tej;
  • tejturmix;
  • víz;
  • egyszerű puding;
  • egyszerű gyümölcskocsonya;
  • burgonyakrémleves;
  • finomított, őrölt főtt gabonafélék;
  • turmixolt hús erőlevesben vagy csontlében;
  • krémes jégkrém;
  • tejsodó, habszuflé;
  • facsart citromlé;
  • krémleves;
  • gyümölcspüré;
  • paradicsomlé;
  • paradicsomleves és zöldségkrémleves;
  • zöldséglé.

Diétás tanácsok rákbetegeknek

Sréter Lídia, Prof. Dr.: Diétás tanácsok rákbetegeknek könyvborító

A kiadvány fülszövege: A rosszindulatú daganatos betegség (rák) diagnózisa számos kérdést és világos, érthető válaszok iránti igényt veti fel. Reméljük, hogy az Amerikai Rákellenes Intézet (National Cancer Institute, NCI) kiadónk gondozásában magyar nyelven megjelent és a magyarországi viszonyokra adaptált, továbbá hazai hasznos információkkal kiegészített füzete segít ebben. A kezelés lényeges része a diéta. A jó közérzet elérésének vagy megőrzésének, valamint általános erőnlét javításának fontos feltétele, hogy a kezelés előtt, közben és után a megfelelő ételeket fogyasszuk. Ugyanakkor gondolnunk kell a táplálkozásunkra ható mellékhatásokra (pl. étvágytalanság) is, amelyek szintén enyhíthetők, sőt a megfelelő diétával és étkezési szokásokkal megelőzhetők. A kiadványt az ide vonatkozó szakirodalom precíz áttekintésével állították össze, s figyelembe vették onkológusok, dieteteikusok, nővérek és a daganatos betegek tapasztalatait. Magyar Rákellenes Liga, a Rákbetegek Országos Szövetsége és a Magyar Dietetikusok Szövetségének munkatársai készséggel segítenek a rászorulóknak hasznos tanácsokkal, információval.

Sréter Lídia, Prof. Dr.
Fordította: Dr. Igazvölgyi Katalin
A fordítást szakmailag lektorálta: Prof. Dr. Sréter Lídia
Sorozatszerkesztők: Prof. Dr. Eckhardt Sándor és Dr. Vasváry Artúrné
SpringMed Kiadó, 2003, 61 oldal
www.springmedkonyvaruhaz.hu

(Springmed Kiadó)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.