• Az aktív életmód jó a rák megelőzésére

    Szerző:
    WEBBeteg

    A fizikailag aktívabb embereknél kevesebb az esély a rákos megbetegedések kialakulására, mint a sokat ülőknél, jelentették ki japán tudósok csütörtökon. A kutatáshoz 80 ezer 45 és 74 év közötti férfit és nőt vizsgáltak meg.

    A végeredmények azt mutatták, hogy a legtöbbet mozgó férfiaknál 13 százalékkal, a nőknél pedig 16 százalékkal csökkent a rák kifejlődésének esélye. A legnagyobb különbség a japán nőknél volt látható, akiknél lényegesen kisebb a gyomorrák esélye, ha rendszeresen mozognak és aktív életet élnek. A férfiaknál a mozgás legjobban a vastagbél-, máj- és hasnyálmirigyrák megelőzésében segít.

    Hirdetések

    Dr Manami Inoue, a National Cancer Centre vezetője azt állítja, hogy "nyugaton már sok kutatást folytattak a szabadidőben végzett mozgás és a rák közötti összefüggésekről, de a mi csaptunk volt az első, amely Japánban kifejezetten azt kutatta, hogy az általános mozgás és a mindennapi munka hatással van-e a rákos megbetegedések kialakulására. "

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ez a tanulmány nem csak a nyugati lakosságot vizsgálta. "Nagy a különbség pédául az ázsiai és a nyugati nők között. Az ázsiaiak soványabbak, alacsonyabb az úgynevezett BMI-szintjük" - mondta Dr Inoue. A BM-index a testmagasság és a súly közötti arányszámot jelenti. Mindez egyébként valószínűleg hatással van az eredményekre, tette hozzá a kutató.

    "Sokszor keresték már a rák okozóját és a mi kutatásaink azt mutatják, hogy a mozgás hiányának sok köze lehet a betegség kialakulásához" -jelentette ki az orvos.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez

    Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciáján. Bár a legtöbb tanács közismert, a legtöbben mégsem teszünk meg mindent, hogy csökkentsük a rákos megbetegedés esélyét.

    Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

    Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

    Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

    Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

    Egészségtudatosság a mozgásban és a táplálkozásban

    Napjainkban egyre többen ismerik fel, hogy sok betegség okozója a helytelen, mozgásszegény életmód, valamint a túlzott és egészségtelen táplálkozás. A tudatos táplálkozással megőrizhető az egészség és növelhető a szellemi és a fizikai teljesítmény.

    A túlfeldolgozott élelmiszerek fogyasztása rákkockázattal járhat

    Francia tudósok szerint létezhet kapcsolat a túlságosan feldolgozott ételek - sütemények, csirkefalatok, csomagolt kenyérfélék - fogyasztása és a rák kialakulásának kockázata között, de hangsúlyozták, hogy ennek kiderítésére további kutatásokra van szükség.

    Rákellenes világnap - A testmozgás fontosságára hívják fel a figyelmet szakértők

    A daganatos megbetegedések megelőzésében és a gyógyulásban is jelentős szerepe van a mozgásnak - mondta Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap, a rákellenes küzdelem világnapján.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.