• Több év is eltelhet, amíg egy új terápia a rutin részévé válik

    Szerző:
    WEBBeteg

    Június 15-től két napig Mátraháza ad otthont az immár hagyományos Post ASCO szimpóziumnak, amelyet a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság szervez. A rendezvényen az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság éves konferenciáján elhangzottakat tekintik át a hazai orvosok - tudtuk meg prof. dr. Bodoky Györgytől, az MKOT tiszteletbeli elnökétől.

    A  Szent István és Szent László Kórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa a WEBBetegnek elmondta, hogy az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) éves kongresszusa, amelyet idén június elején tartanak Chicagóban, meghatározó eseménye a világban dolgozó onkológus szakmának. Az előadásokat, beszámolókat szervek szerint csoportosítják, így a résztvevők hallhatnak valamennyi szerv daganatának új diagnosztikai és kezelési lehetőségeiről, a kiegészítő terápiákról és a pszicho-onkológiáról is.

    Hirdetések

    Az amerikai konferencián bemutatott új gyógyszeres terápiák az európai törzskönyvezés és a társadalombiztosítási támogatásba való befogadás után válnak alkalmazhatóvá Magyarországon, a nemzetközi kutatásokban való részvételeknek köszönhetően azonban számos készítménnyel már mindezek előtt tapasztalatot szerezhetnek a hazai szakemberek is. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy akár több év is eltelhet, amíg egy új terápia a rutin részévé válik az onkológiai betegellátásban.

    A következő konzultációkra, foglalkozásokra jelentkezhetnek az érintettek


    Feltáró beszélgetés, egyéni rehabilitációs program kidolgozása, konzultáció klinikai onkológussal, klinikai pszichológussal, lelkésszel, spirituális tanácsadás, egyéni pszichoterápia, táplálkozási és életmód tanácsadás, kommunikációs tréning, relaxáció, autogén tréning, jóga, gyógytorna, szociális tanácsadás (segélyek, jogok, lehetőségek, ügyintézés). Tűzmadár Alapítvány>>

    A mátraházi konferencia elsődleges célja az Amerikában hallott, a klinikai ellátásban legfontosabb újdonságok részletes bemutatása a magyar onkológusoknak, azzal a céllal, hogy naprakész ismereteiket alkalmazni tudják a mindennapi betegellátásban, amint arra lehetőségük lesz - tette hozzá a főorvos, aki a Tűzmadár-programról is beszélt a WEBBetegnek.

    A Szent László Kórház területén működő, 15 éve létrehozott Tűzmadárház a rákban megbetegedettek és hozzátartozóik számára nyújt segítséget. Bodoky György hangsúlyozta: a daganatos betegek számára megváltozik a világ, csökken munkaképességük, fizikai és lelki erőnlétük, romlik életminőségük. A gyógykezelés mellett nagyon fontos a lelki támogatás. A terápia évekig is eltarthat, ezért az érzelmi és fizikai terhekkel való megbirkózás emberfeletti erőfeszítéseket kíván az egész családtól.

    A Tűzmadárház testi és lelki rehabilitációt, pszicho-szociális támogatást nyújt, segíti a normál életbe való visszailleszkedést. A betegséggel küzdők és hozzátartozóik számára egyéni és csoportos fejlesztő és tanácsadó programokat biztosít, egyebek mellett dietetikusok, gyógytornászok, pszichológusok és a szociális területen dolgozó szakemberek segítenek a rászorulóknak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Emellett a Tűzmadárház otthont ad számos, a daganatos betegekkel foglalkozó szervezeteknek, működteti a www.rakgyogyitas.hu betegfelvilágosító oldalt és évente négyszer 15 ezres példányszámban megjelenteti a Rákgyógyítás című magazint, amelyhez az érintett betegek térítésmentesen juthatnak hozzá. Mindezen tevékenységek célja, hogy az információáramlás gyorsabb és zökkenőmentes legyen. A Tűzmadárházat, amely több mint ezer embernek segít évente, a Tűzmadár Alapítvány és az Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai osztályának alapítványa működteti. 

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    A húgyhólyag daganatokról

    A húgyhólyag a vizelet tárolására alkalmas szervünk, sajnálatos módon a féktelen dohányzás évek alatt daganat kialakulásához vezethet ebben a szervben is. Több klinikai kutatás igazolta, hogy a húgyhólyagrák az esetek 30-70%-ában dohányosoknál alakul ki. A tumor gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben, gyakoribb a fejlett országokban.

    Tudnivalók a húgycsődaganatról

    A húgycső rosszindulatú daganatai az európai országokban az összes rosszindulatú elváltozások 1%-át sem érik el. Magyarországi adatok alapján ez a betegség évente 50-nél kevesebb esetben kerül felismerésre. Férfiaknál gyakrabban fordul elő.

    Daganatos betegségek és fájdalomcsillapítás

    Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség felfedezése után és ellátása során. Ez az arány a betegek halála előtt megközelítheti a 80 százalékot is.

    Az agydaganatok típusai

    Az agykoponyában előforduló daganatok csoportosítását utoljára 2016-ban végezték el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keretein belül. A szövettani kép mellett figyelembe vették a betegség klinikai lefolyását és a daganatok előfordulását, epidemiológiáját és az állatkísérletek eredményeit.

    A szájüregi rák tünetei és megelőzése

    A szájüregi rákot nem lehet félvállról venni! A betegséget mégis sokan nem veszik komolyan, és nem járnak fogorvosi kontrollvizsgálatra, sem szájüregirák-szűrővizsgálatra.

    Műtét közben 10 másodperc alatt kimutatja a rákot az új kézi szonda

    A Science Translational Medicine tudományos szakfolyóirat online kiadásában beszámolt arról a kézi berendezésről, melynek segítségével operáció közben 10 másodpercen belül megkülönböztethető a malignus és az egészséges szövet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.