Cukorbetegség és többműszakos munka - Mire kell figyelni?

szerző: Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor - Springmed
megjelent:

Milyen változtatás szükséges a kezelésben többműszakos munkavégzés esetén? Elöljáróban le kell szögeznünk, hogy a kizárólag életmódkezelést folytató, illetve az inzulinhatást erősítő tablettás vércukorcsökkentő kezelésben részesülők kivételével a többműszakos munkavégzés cukorbetegek számára általában nem tanácsos.

Válaszunkban azon szempontokra összpontosítunk, amelyek figyelembevételével tervezhető a kezelés, ha mégis ilyen szervezésű munkára kerülne sor. Az inzulinelválasztást fokozó tablettás vércukorcsökkentő kezelés alatt állóknál alapvető szempont, hogy a többműszakos igénybevétel döntően fizikai vagy szellemi természetű-e. A gyógyszeradag esetleges módosítása csupán az előbbi esetében jön szóba – a vércukor-önellenőrzés során készített vércukorprofilok alapján a napi dózis időleges csökkentése lehet szükséges.

A cukorbetegség tünetei
A 2-es típusú cukorbetegség első tünetei ártalmatlannak tűnnek, sőt előfordulhat, hogy a már évek óta 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nem is tud róluk.
A cukorbetegség tünetei

A konkrét teendőket, a fentiek figyelembevételével a kezelőorvos határozza meg. Fel kell hívnunk ehelyütt is a figyelmet arra, hogy a fizikai munkavégzés vércukorcsökkentő hatású, ami a gyógyszeradag esetleges módosítása mellett a munkavégzés idejére eső szénhidrátbevitel növelését is szükségessé teszi.

Még nehezebb a helyzet inzulinkezelés esetén, és e tekintetben nemcsak a többműszakos munkavégzés, hanem a naponta változó tartamú és intenzitású munkabeosztás is figyelembe veendő tényező. Általános útmutatás nem adható, hiszen a teendőket befolyásolja az alkalmazott kezelési rendszer, és ezzel összefüggésben, a napi inzulininjekciók száma.

Hogyan változtatandó az inzulinadag?

Példaként említhető egyik gondozottunk esete, aki a hét bizonyos, előre meghatározott, de nem szabályszerűen változó napjain napi 12 órában dolgozik, míg a köztes napokon, alkalmanként 1–3 napon keresztül, nem végez munkahelyi tevékenységet.

Esetében „dolgozós”, fokozottabb fizikai tevékenységet igénylő napokon a napi többszöri inzulinadás formájában bejuttatott inzulinadagot csökkentjük, egyidejűleg, a szénhidrátbevitelt 20–30 grammal, több részletre elosztva emeljük, a vércukor-önellenőrzés adataihoz igazodva. „Munkamentes” napokon több inzulin adására van szüksége, s a napi szénhidrátmennyiség is kevesebb.

Cukorbetegség
Minden a cukorbetegségről a WEBBetegen

Ha azonban e „munkamentes” napokra jelentősebb otthoni fizika i igénybevétel esik, az inzulinadag ismételt csökkentése és a szénhidrátbevitel szükség szerinti emelése indokolt. Az inzulinkezelés megtervezését a váltott műszakos munkavégzés jelentősen megnehezíti. Általánosságban csupán annyi mondható, hogy a jelentősebb fizikai igénybevétellel járó napszak inzulinadagját csökkenteni, szénhidrátbevitelét pedig fokozni tanácsos. Az inzulindózis csökkentésének mértéke és időpontja a kezelőorvossal történő egyeztetésen kell, hogy alapuljon, meghatározásakor döntő tényező a több napon keresztül folytatott, a váltott munkavégzés idejét is magában foglaló vércukor-önellenőrzés adatsora.

Magunk részéről inzulinkezelésre szoruló cukorbetegek esetében a három műszakos munkarendet, illetőleg a nappali-éjszakai munkarend naponkénti változásával járó műszakbeosztást semmiképpen sem tanácsoljuk.

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: CukorbetegségA kiadvány fülszövege: " Melyek a cukorbetegség fő típusai? Mi okozza a cukorbetegséget? Megelőzhető, illetve elkerülhető-e a cukorbetegség? Mi a táplálkozási piramis, és mi a jelentősége? Mit jelent a cukorbetegség "komplex kezelése"? Miért szükséges a vércukor önellenőrzés? Milyen gyakran mérjen vércukrot a cukorbeteg? Hogyan előzhetők meg a cukorbetegség szövődményei? Hol gondozzák a cukorbeteg terhest? A diabetológus-belgyógyász szerzőpáros ilyen és ehhez hasonló, a gyakorló cukorbeteg mindennapjai során leggyakrabban felmerülő kérdéseit gyűjtötte össze a kötetben. Ajánljuk a könyvet azoknak a cukorbetegségben szenvedőknek, akik többet szeretnének tudni a betegségükről és tudatosan kívánják a szükséges lépéseket végezni a cukorháztartás tartós egyensúlya és a jobb életminőség érdekében."
Szerző(k) - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
Szakmai lektor: Dr. Hidvégi Tibor
Felelős szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
Felelős kiadó és főszerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tipográfia és borítóterv: Németh János
SpringMed Kiadó, 2007, 208 oldal
Látogasson el a kiadó
honlapjára és böngésszen a könyvek között
www.springmedkonyvaruhaz.hu

WEBBeteg.hu logóForrás: Springmed
Orvos szerzőink: Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.