Cukorbeteg gyerekek - Speciális kérdések az életmódról

Dr. Felszeghy Enikő
szerző: Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus - WEBBeteg
frissítve:

Az elmúlt években egyre gyakrabban és egyre fiatalabb életkorban kerül felismerésre az 1-es típusú - köznyelvben fiatalkori - diabetes mellitus. Speciális kérdések merülhetnek fel a betegek ellátását érintően.

Hogyan változtassuk az inzulin adagját sportolás esetén?

A gyerekek sportolása lehet iskolai, kötelezőjellegű, ebben az esetben legtöbbször kiszámított, de lehet önállóan vállalt, fakultatív mozgás is. Mind a kettő esetében fontos a napszak, az intenzitás és a mozgás időtartam ismerete.

Mivel az esetek döntő többségében lehet hirtelen változás a mozgás mind három komponensében, ezért annak ellenére, hogy tudásunk szerint a mozgás esetén csökken az inzulinigény, nem ennek csökkentését javasoljuk elsősorban gyermekkorban.

Ha mégis, akkor lehetőség van a reggeli inzulinadagok csökkentésére. Iskolába menetel előtt, amennyiben a mozgás a reggeli órákra esik, de ha a délutáni időszak az érintett, akkor a déli és az esti inzulinadagok csökkentése is szükséges, hiszen a mozgásnak elhúzódóan is van vércukorszint csökkentő hatása.

Ennél jobb talán, ha mozgás kapcsán (közepes erősségű és időtartamú 30-40 perces mozgás esetén) 10-15 gramm extra szénhidrát elfogyasztását javasoljuk a gyerekeknek.

Ha ez esetleg édesség (KinderPinguin, Túró Rudi stb), akkor már nem is kérdés sokuk számára, hogyan döntenek. Emellett a sport kapcsán mindenképpen javasolt 2 dl cukros folyadék készenlétbe helyezése is, rosszabb (hypoglycaemia) pillanatok elkerülése céljából.

Éjszakázhat-e gyermekem?

Amennyiben azt szülői elveink nem tiltják és tudjuk, mit is csinál diabeteses szemünk fénye, nincs akadálya annak, hogy éjszakázzon.

Tudnunk kell azonban, hogy ilyen esetben, amennyiben mozgásra kerül a sor (tánc), ismételt szénhidrát bevitelére éjszaka is szükség lehet, csakúgy, mint extra gyorshatású inzulin adagolására is, abban az esetben, ha mozgás nélkül szénhidrátbevitel történik.

Az éjszakai inzulin, mivel ez bázishatású, és az „éjszakázástól” független beadása mindenképpen a szokásos időben javasolt.

A másnapi elhúzódó alvás esetén, általában a reggeli szénhidrát bevitel, és ennek megfelelően a gyorshatású inzulin adagjában beadása is elmaradhat, ami azonban jól beállított diabetes esetén nem kell, hogy megzavarja a szénhidrát anyagcserét.

A téma cikkei

Engedhetem-e táborba gyermekemet?

Ez mindig nehézkes kérdés. Elsődlegesen az befolyásolja a döntést, hogy táborozó típus-e valaki, ennek ellenére az önállósodás leginkább akkor lehetséges, ha erre lehetőséget kínálunk.

Nagyon fontos, hogy olyan gyermek mehet táborba, akinek elsődleges ismeretei saját diabeteséről megfelelőek és az alapszabályokat (mindig legyen nálunk gyors szénhidrát, szóljunk, ha nem érezzük jól magunkat stb.) ismeri és jártas az inzulin adagolás kivitelezésében.

Mindezek mellett is azt javasoljuk, hogy elsődlegesen olyan tábort válasszunk gyermekünknek, ahol olyanokkal táborozhat együtt, akik ismerik. Ha ott megtanulja az elemi szabályokat, jól érzi magát és szeretne más táborban is részt venni, akkor, a tábor vezetőségével egyetértve, érdemes lehetőséget nyújtani az élmény megszerzéséhez.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.