• A cukorbetegek követése, gondozása

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ha valakinél diagnosztizálják a cukorbetegséget, legyen az 1-es típusú vagy 2-es típusú cukorbetegség, akkor az alkalmazott terápia mellett a betegnek fontos odafigyelni az életmódjára, étkezéseire, a vércukor ellenőrzésére, illetve a késői szövődmények megelőzése végett a rendszeres kontroll vizsgálatokra.

    Törekedni kell arra, hogy az éhgyomri és az étkezés után mért vércukorérték közelítsen, vagy normál tartományban legyen.

    Hirdetések

    Otthon a betegek könnyen ellenőrizhetik tesztcsíkok segítségével az aktuális vércukor értékeiket, hosszú távon azonban ez nem elég. A napi vércukormérés mellett kiemelkedő szerepe van a késői szövődmények megelőzésében a HbA1c, fruktózamin, vizelet ellenőrzésének. 

    Mi a HbA1c, miért kell ellenőrizni?

    A HbA1c, más néven glikozilált hemoglobin, a vörösvérsejtekben található hemoglobin cukor telítettségére utal.

      A legjellemzőbb tünetek cukorbetegség esetén


    Becslések szerint minden cukorbetegre legalább egy ember jut, akinél már kialakult a betegség, de nincsenek tünetei, ezért nem is tud róla. A legjellemzőbb tünetek cukorbetegség esetén>>

    Ez egy stabil glükóz-fehérje forma, így ez egy standard paraméternek számít. A HbA1c úgy működik, mint egy „memóriagép”, amely az elmúlt 2 hónap kóros vércukor ingadozásairól ad felvilágosítást. A glikolizált hemoglobin mennyisége összefüggésben van az átlagos vércukorszinttel.

    Ezzel a vizsgáló módszerrel a cukoranyagcserét ellenőrizhetjük, vagyis hogy helyesen volt-e beállítva a beteg vércukorszintje.

    A HBA1c értékének üzenete

    A vizsgálat vérmintából történik. A betegség észlelésekor is érdemes elvégeztetni, majd azt követően évente kb. 2-5 alkalommal. A HbA1c értékét százalékban adjuk meg. A laboratóriumi módszerektől függően, de leggyakrabb a HbA1c <6,5% alatt jó anyagcserének, a HbA1c> 10% fölött pedig rosszul beállítottnak tartjuk.

     Diétás szabályok


    A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják. A diétának fontos szerepe van mind a két típusú cukorbetegség esetén, mind gyógyszeres, mind inzulinkezelés esetén.
    Diétás szabályok cukorbetegség esetén>>

    A vércukor és HbA1c jól tükrözi a betegek diétás fegyelmét is. Ha normál vércukorérték mellett a HbA1c is megfelelő, akkor kimondható, hogy az elmúlt 8 hétben jó volt a cukorháztartás beállítása.

    Ha azonban normális vércukor mellett a HbA1c magas, akkor csak a kontroll vizsgálat előtt szorosan betartott diéta hatását látjuk, de egyébként instabil anyagcserére utal. Megfelelő HbA1c mellett magas vércukorérték átmeneti emelkedésre utal, de általában megfelelő anyagcserére is egyben.

    A magas vércukor és a magas HbA1c érték azonban egyértelműen a rossz anyagcserét tükrözi. Lehet hamisan alacsony vagy magas az értéke az adott általános állapottól, társbetegségektől függően.

    Így például, ha a vörösvérsejtek életideje lerövidül (vérzés, vérszegénység), akkor alacsonyabb értéket kapunk, de veseelégtelenség, terhesség során épp magasabb értéket kapunk a valóshoz képest.

    Kutatások alapján megfigyelték, hogy ha a HbA1c értéke 1%-ot növekszik, akkor jelentősen megnövekszik a szívroham kialakulásának rizikója.

      Újdonság lehet a nyálteszt


    A 2-es típusú cukorbetegség követésére amerikai kutatók új módszert dolgoztak ki, melynek segítségével akár nyálból is ki lehet mutatni az aktuális vércukor értéket, így elkerülhető a kellemetlen szurkálás. Könnyen nyomon követhetővé válik a cukor anyagcsere és idővel akár a vérvizsgálatot is teljesen kiszoríthatja.
    A Paturi V. Rao, a hyderabadi Orvostudományi Egyetem Nizam Intézete, Endokrinológiai és Anyagcsere Részlegének tudósai olyan fehérjéket kerestek a nyálban, amelyek gyakrabban fordulnak elő cukorbetegekben, mint az egészségesek körében, így körülbelül 65 ilyen fehérjét találtak.
    Ezeknek a fehérjéknek a többsége az egészségesek nyálában is fellelhető, a cukorbetegeknél kétszer gyakrabban fordulnak elő. Az azonban még nem derült ki teljesen az eddigi kutatási eredményekből, hogy a felfedezett fehérjéknek pontosan milyen jelentősége van a cukorbetegségben, így még további vizsgálatok folynak ennek felderítésére.
    Az Amerikában már néhol használt új nyáltesztnek így biztosan állítható, hogy még klinikai jelentősége nincs.

    Mi a fruktózamin, mire való?

    Hasznos linkek!


    A fruktózamin a cukor és szérum fehérje között kialakult reakció terméke, a vérben mért értéke a cukor anyagcsere körülbelül elmúlt 2 hetéről ad felvilágosítást.

    Nem rutin vizsgálómódszer, de hasznos lehet az anyagcsere felborulás idejének pontosabb meghatározására a HbA1c mellett, illetve érdemes használni még a cukorbetegség kezelés hatékonyságának ellenőrzésére.

    A megfelelően beállított cukorbetegeknél a fruktózamin értéke <300 mikromol/liter.

    Miért kell ellenőrizni a vizeletet?

    A vizelet cukortartalmát egyszerű tesztcsíkokkal is megmérhetjük, azonban pontosabb felvilágosítást kapunk, ha 24 órás gyűjtött vizelet laboratóriumai cukorértéket használjuk az anyagcsere megfelelő beállításának megítélésére.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A vizeletben a cukor csak akkor jelenik meg, ha a vércukor koncentrációja a veseküszöböt túllépi, amely minden embernél más lehet. A veseküszöb azonban megemelkedhet cukorbetegség szövődményeként kialakult vese elégtelenségben, vagy épp csökkenhet a vese más okból történő károsodása esetén. A normális vizelet cukorérték kb. 15 mg/ dl, így az ennél magasabb érték rossz anyagcserére utal.

    A vizelet cukorértéke mellett kiemelendő a vizeletben megjelenő fehérje (mikroalbumin) meghatározása, mely a cukorbetegség egyik szövődményére, a vesekárosodásra hívja fel a figyelmet. Napjainkban laboratóriumi körülmények között a lehetőség nyílik a vizeletben található kis mennyiségű fehérje meghatározására is, melyen keresztül még korai stádiumban lehet felismerni a veseelégtelenséget.

    Egészséges emberek vizeletében is található mikroalbumin, de ha az értéke magasabb, mint 20 milligramm/ nap, akkor az már valamilyen károsodásra utalhat.

    A vizsgálatot érdemes évente legalább kétszer elvégeztetni, hogy még időben fény derüljön a vese esetleges károsodására.

    (WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Közeleg a tanévkezdés

    Hogyan ússzuk meg betegségek nélkül? Hogyan lehet megelőzni, hogy elkapja a gyerekünk a fertőzést?

    Cukorbeteg gyerekek

    A cukorbetegség okozta vesekárosodás felismerése fontos, de a mindennapi rutin gyakorlatban nem könnyű feladat.

    Ösztrogéndominancia

    Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság. Milyen tünetek utalnak rá?

    Mellkisebbítő műtét

    Orvosilag mikor indokolt a mellkisebbítő műtét? A TB ezt finanszírozza? - Az Orvos válaszol.

   •  

    Hozzászólások (1)
    Írta: Vendég
    A Cukorbetegség a gyakorlatban A cukorbetegségnek több oka lehet. Az egyik ok, hogy eltűnik a vérből a szénhidrát háztartás egyik nélkülözhetetlen kelléke az inzulin, mivel vagy keveset termel a hasnyálmirigy vagy elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő szigetsejtjei. Az ilyen betegséggel születetteknél nevezzük I-es típusú cukorbetegségnek, amelyben a cukorbetegeknek mintegy 10%-a szenved. A cukorbetegségnek ez a formája az arra örökletesen hajlamos egyénekben, többnyire vírusfertőzés kiváltotta esetek. A cukorbetegség másik formája a II-es típusú (öregkori) cukorbetegség, amely önemésztő – önpusztító folyamatok következtében lép fel. Minden esetben jelen van a stressz (munkahelyi, családi, vagy egyéb pl. közeli haláleset, politikai, vagy egyéb vitázás, korai kelés, meghajszoltság, esetleg alkohol, vagy cigaretta) Kialakulásának egyik oka, hogy eltömődnek a hasnyálmirígy receptorai (kikristályosodott húgysav és adrenalin) és az inzulin nem tud a szervezetbe jutni, vagy a zsírmirígyek elszaporodása, főleg a has területén elindít egy folyamatot, mivel a zsírmirígyek jelentõs belsõ elválasztású szervekként is működnek. hormonokhoz hasonló anyagokat (cytokinek) termelnek, amelyek esküdt ellenségei a hasnyálmirigynek. A hasnyálmirigy inzulintermelő „ß” sejtjeit idegen betolakodóknak tekinti és elpusztítja. A cytokinek nemcsak a szövetek inzulin iránti érzékenységét befolyásolják, hanem számos más folyamatot is károsan befolyásolnak (pl.: szénhidrát- és zsíranyagcserét, vérnyomást, véralvadást, étvágyat, immun és komplement rendszert, gyulladást).A II. tipusú cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy által termelt inzuli (leviszi a vércukrot) és a glukagon (felviszi a vércukrot ) aránya felbillen, vagyis nem stabil. Kettes típusú cukorbetegségben van inzulin a vérben, sõt, gyakran az egészségesekénél is magasabb mértékben, (felborult inzulin és glukagon rendszer), de ugyanakkor a sejtek (pl. agy) „éheznek”. Az egymolekulás elemi cukrok nem jutnak át az érfalon, mert hiányzik a „kulcs”. A „kulcs” a speciális 10 gyógynövényt (7 magyar és 3 Távol-Keleti) tartalmazó teakeverék Az orvostudomány mai tudása szerint a cukorbetegség nem gyógyítható, de tünetmentessé tehető. (dr. Pogátsa Gábor akadémikus) A tünetmentesség viszont azt jelenti, mint pl. egy lyukas fájó foggal elmegyünk a fogorvoshoz, aki egy fájdalomcsillapító injekció után kitakarítja a lyukat és betömi. Két nap után megszűnnek a kezeléssel járó fájdalmak és a fog tünetmentessé válik. Akár 100 éves korig lehet használni. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az a fog már nem egészséges, mert be van tömve, de tünetmentes! A cukorbetegség típus éveken, ritkán évtizedeken át, lappangva (5-15 év) alakul ki tünetmentesen. A szervezet belső harca, úgy, hogy a beteg nem is tud róla, ez egy aljas alattomos önpusztító betegség, amely a szövődményeivel válik vesazélyessé. Tünetei: Nagyfokú szomjúság, és sok vizelet ürítése. A napi 5-6 liter folyadék-igény már nagyon gyanús. Látás romlása, ezt néha az életkornak tudják be. Későbbiekben fogyás. Ekkor akár többet is ehetünk, mint előzőleg, mégis fogyunk. Bőrviszketések, fokozott hajlam a gombásodásokra. A nemi szervek körüli sorozatos gombásodás (pirosság, viszketés), amely csak az agresszívebb gyógyszerekre múlik el. Későbbiekben súlyosabb dolgok akár halálosak is lehetnek, kezeletlen esetekben pedig ez különösen, igaz. Ezek a problémák: elájulás, kóma (halálhoz is vezethet).. Gyors légzés, kiszáradás, diabéteszes ketoacidózis, amely halálhoz vezethet. Személyiség változás. A cukor megtámadja a központi idegrendszert. Pl. lehántolja az idegnyúlványok külső burkolatát a mielyn-t. Azt érezzük, hogy zsibbad a láb, kéz. A korábban szelíd ember eleinte idegessé, később agresszívvé válik. (A beteg idegesebb, hamarabb „beszól” vitázik, ingerlékeny) Megvakulás. Impotencia. Tönkremegy a vese. Idő előtti nagymérvű érelmeszesedés. Magas vérzsír szintek (triglicerid, össz. koleszterin). Szívproblémák. Végtag problémák, fekélyes láb. Elkékülő lábszár. Láb amputációja. A cukorbetegséggel sokáig lehet élni, de kezelni kell és tünetmentessé tehető kezeléssel. Ugyanakkor türelemre van szükség. Egy 5-15 évig tünetmentesen lappangó betegség nem gyógyítható meg egy-két hét alatt. Általában a gyakorlat azt mutatja ahány év alatt kialakult a helyzet, annyi hónap szükséges a tünetmentességhez, de ez is változó, fiatalabbaknál gyorsabb, idősebbeknél lassúbb. A magas vércukorszint roncsolja a szöveteket és szívproblémákat okoz. A glükóz és más cukormolekulák glikozilációt okoznak (a cukormolekula összekapcsolódik a fehérjemolekulával, és úgynevezett AGE-ket, nagymértékben glikolizált végterméket hoz létre). Amikor a cukormolekula ilyen módon kapcsolódik, az gyulladásokat okoz, ami az immunrendszert védekező reakcióra készteti. A makrofágoknak nevezett falósejtek, amelyek az AGE-vegyületekre érzékeny speciális receptorokkal rendelkeznek, hozzájuk kapcsolódva szabadulnak meg tőlük. Ez a folyamat sebhelyszerű hegeket hoz létre a szövetekben. Valójában, amikor túl sok cukrot fogyasztunk, több AGE termelődik és halmozódik fel, ami gyulladáshoz és az artériák károsodásához vezet. E károk helyrehozatalának során keletkeznek a szövetekben a hegek, és ezek az artériák belsejében rögök, plakkok formájában jelentkeznek – ez pedig a szívbetegségek alapja. Ezért van tehát szoros összefüggés a diabétesz és a szívbajok, illetve a rövid élettartam között. A diabétesz visszafordítható! A speciális teakeverék hatásmechanizmusa: A folyamatos teafogyasztás a vörös csontvelőben osteokalcin fehérjetermelést indít el, amely a hasnyálmirigyben hormonként viselkedik és a hasnyálmirigy Langerhans szigetén lévő ß sejtek inzulintermelő képességét fokozza. A teakeverék ezen tevékenységét egyénenként eltérően fejti ki. Eddigi tapasztalataink szerint általában ahány év alatt alakult ki a cukorbetegség, annyi hónapig ajánlott a teakúra. Az ár cca. nyolc heti adagnak, egy (250 gr nettó) műanyag flakonban 7980 Ft/flakon, amelyből naponta 3 x 3 dl teát kell fogyasztani. Egy doboz tea cca. 1,5 hónapig elég. A teakeverék legényegesebb eleme a szövődményektől való megvédés. A cukorbetegség gyógykezelésénél a lényege : Alapaxiómák 1. Stressz: A cukorbetegség kialakulása sok tényezőtől függ, de egy minden esetben közös a stressz. A stressz szintetizálja a vese csúcsán található mellékvese kérgében termelődő adrenalint, amely bizonyos értelemben torzítja az emésztést. 2. A túlsúly A cukorbetegség autoimmun volta a túlsúlynál érthető meg legjobban, mert a túlsúlynál az inzulin feladata a szénhidrátok lebontása, de a túlsúly által létrejött (megnövekedett zsírmirigyek száma) ellenanyagot termel (ez a cytokin amely hormonként viselkedik) a hasnyálmirigy tevékenységével szemben és elpusztítja (eleinte csak fékezi) a Langerhans szigetek ß sejtjei által termelendő inzulint, hogy ne tudják a szénhidrátokat lebontani. Ez egy autoimmun védekező belső reakció. A túlsúlynál igen gyakori a pajzsmirigy alulműködés, amelynél célszerű a TSH hormon mérését időszakonként elvégezni. 3. Inzulin rezisztencia: A máj nem „veszi észre” hogy kellő mennyiségű inzulin van a szervezetben és a sejtek felé nem továbbítja az inzulint . A sejtek „éheznek” ugyanis főleg a glükózt (szöllőcukor) nem tudják feldolgozni, márpedig a szervezet (főleg az agy) működéséhez a glükóz nélkülözhetetlen. 4. Hormon és neurorendszer problémák Agyalapi mirigy (Hipofizis ATS termelődés) Tobozmirigy (Pinealis), Pajzsmirigy (Tireosis), Hasnyálmirigy (Pancreas) nem jó együttműködése, amely hat a védekező RES (Immun) rendszerre. A speciális teakeverék hatása: 1. Huzamosabb fogyasztás esetén a vörös csontvelőben oszteokalcin fehérjét szintetizál, és a fehérje a hasnyálmirigybe bekerülve hormonként viselkedik. Mint hormon a Langenhans szigetek csökkent inzulin termelőképességét fokozza. 2. A teakeverék a májra is jótékony hatással van és a szervezet (máj) inzulinreziszteciáját fokozatosan leépíti. 3. A z előzőekben felsorolt mirigyek összhangzattanát harmonizálja A cukorbetegség tünetmentességének előfeltételei Lelki béke (stressz-mentességhez vezet) Nem vitatkozunk, sem a családban, sem a munkahelyen stb. Próbáljuk meg a dolgok pozitív oldalát megtalálni. Ilyenkor leáll az adrenalin és noradrenalin termelődése, és az emésztés és a stressz-helyzet lényegesen javul. Diétás étrend. Szénhidrát bevitel korlátozása. (Ez általánosan ismert) Diaherba teafogyasztás (következő fejezet) Mozgáskultúra (vigyázat ebben a relaxáció és a séta is benne van) Ezt inkább személyesen. Lényege: kényelmesen hátradőlve lazítsuk el magunkat és engedjük le a vállainkat teljesen. Ebben az esetben minden izomcsoport ellazul. A speciális teakeverék 10 gyógynövény fajtából tevődik össze, amelynek az arányát gyártói bizalmasan kezeli, (én sem ismerem) de ezekre a problémákra hat, folyamatos fogyasztás esetén. Magam is súlyos cukorbeteg voltam, a napi 5 inzulinra már csak az orvosi dokumentumok emlékeztetnek. Inzulin nélkül élek, természetesen a diétás étrendet betartom most is. Tapasztalataink szerint ahány év a kialakulása ennek az alattomos betegségnek, annyi hónap teakúra szükséges. (Én 13 hónap után elhagyhattam a napi ötszöri inzulint, vagyis az adagokat orvosi felügyelet mellett fokozatosan, lassan csökkenteni volt szükséges) Tapasztalataim szerint ez még nem elegendő, vagyis kevés. A cukorbetegség lappangva 5-15 év alatt alakul ki, amelyet nem lehet kellő időben diagnosztizálni. A betegekkel el szoktam beszélgetni, az életvitelről a stressz mentességről, ami napjainkban pokoli nehéz, de megoldható. Az életviteli tanácsokat (nemcsak étkezés !) érdemes meghallgatni. Magamról: 2002 szeptemberben nagyon becukrosodtam , (22,2-24,0 mmol/L !) és ahogy ez kiderült, azonnal kórház és napi ötszöri (56 egység) inzulin. Három év után már a balláb (amputáció fenyegetett) miatt kerestem a kiutat. A jobb lábam boka alatt, a bal lábam térdig el volt zsibbadva, mintha egy fadarabon jártam volna. Lábaim nagyon fáztak. Érszűkület. Sok mindent kipróbáltam, sajnos eredménytelenül. Véletlenül akadtam a Gyógynövényklubra és....2006 október 10-óta fogyasztom az előzőekben leírt többféle teakeverékből a cukorbetegségre ajánlott teát és 2007 január közepétől már nem volt szükséges az állandó rendszeres inzulinra. Ugyanakkor még nem voltam teljesen tünetmentes, mert a vörös csontvelőben meginduló oszteokalcin termeléshez több időre van szükség, de akkor még ezt nem tudtam. A teakeveréket azóta is fogyasztom, és napjainkra tünetmentes lettem. A ballábomat nem kellett amputálni, sőt ma már nemcsak járni, hanem szaladni és ugrálni is tudok. A vércukorszintem minden gyógyszer és tea nélkül is 4,8 – 6,2 a korábbi napi 5 inzulin melletti 9,8 helyett. A cukorbetegségre csak az orvosi dokumentumok emlékeztetnek. Tisztelettel Tordai Ferenc Békéscsaba Szamóca utca 26 sz. e-mail: [email protected] Tel: 20-3619369