• Csökkent a combnyaktörések gyakorisága - Miért?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Csökken az idősek körében a combnyaktörés aránya: a kedvező folyamat mögött számos tényező áll, ez a fajta törés azonban még mindig az egyik legnagyobb veszélyt jelenti az egyre idősödő társadalmakban - hangsúlyozták kanadai kutatók.

    A combnyaktörés aránya Kanadában 1985 óta évről évre csökken, ennek egyik oka a csontritkulásra (osteoporosis) és a csontok épségének fenntartására szedett gyógyszerek kiterjedt használatában rejlik - számoltak be a tudósok, akik megjegyezték: a csökkenés akkor is kimutatható, ha a piacon először megjelenő gyógyszerek hatása minden valószínűség szerint csak a kilencvenes évek közepén mutatkozott meg. 

    Hirdetések
    Szmogriadó Budapesten
    Combnyaktörés

    "Tényleg nem hiszem, hogy csak egy tényező állna e mögött" - mondta William Leslie, Manitoba kanadai tartomány állami egyetemének munkatársa, a kutatás vezetője. 1985 és 2005 között több mint 570 ezer kanadait kezeltek combnyaktörés miatt, a két évtized alatt a nők körében 32 százalékkal, a férfiaknál 25 százalékkal csökkent a törések aránya, legerősebben az 55 és 64 év közötti korosztály körében szorult vissza ez a fajta sérülés. 

    A combnyaktörés a műtét miatt komoly szövődményekhez vezethet, fertőzések, tüdőgyulladás vagy embólia fenyegeti az mozgásképtelenségből felgyógyuló betegeket. Minden ötödik idős emberből, aki combnyaktörést szenvedett, egy meghal a törést követő egy éven belül. 

    Míg a törések száma arányaiban 1985 óta csökkent, az Egyesült Államokban és Európában összességében több esetről számoltak be, ahogy öregszik a társadalom. Világszerte évente 9 millió combnyaktörés írható a gyengülő csontsűrűség számlájára - számoltak be a szakemberek a Journal of the American Medical Association című tudományos folyóirat oldalain.

    "A csontsűrűség vizsgálatával kiszűrhetjük azokat, akiknél nagyobb a combnyaktörés kockázata. Ezeknél az embereknél a gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a veszélyeket" - jegyezte meg William Leslie. 

    Miért csökkent a combnyaktörések gyakorisága?

    A törések visszaszorulásában szerepet játszhat az egészségesebb táplálkozás, ami hosszú távú hatással bír a csontok épségére is.

    A combnyaktörés


    Ha a törés közvetlenül a combfej és combnyak határán következik be, akkor medialis, ha pedig közel a combcsont és a combnyak határán keletkezik, akkor lateralis combnyaktörésről beszélhetünk.
    A combnyaktörés>>

    Emellett nagyobb figyelmet fordítanak az esések és balesetek veszélyeire is, és sokat fejlődtek a diagnosztikai és kezelési lehetőségek azok számára, akik csontritkulással küszködnek. William Leslie még egy tényezőt említett, amely közrejátszott a kedvező folyamatokban, ez pedig az elhízás. 

    A túlsúlyos emberek kevésbé szenvednek a csontritkulástól, mivel szervezetükben több csonterősítő hormon kering, és jobban "ki vannak párnázva", ha esetleg elesnének. "Semmi esetre sem hirdetjük azonban a kövérséget. Azok, akik nem mozognak, elvesztik izomerejüket és egyensúlyukat, így náluk nagyobb az esések kockázata" - mondta Leslie.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A korai menopauza növeli a csontritkulás esélyét

    A menopauza számos kellemetlenséggel járhat, amelyeket azonban szakértő segítséggel jól lehet kezelni. Dr. Demjén László nőgyógyász, menopauza-szakértő arra figyelmeztet, hogy a korán bekövetkező klimax akár a csontritkulás esélyét is növelheti.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    A csontritkulás okai és rizikófaktorai

    Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

    Ritkul, törik? Tegyen a csontritkulás ellen!

    A csontritkulás sokáig tünetmentes, ám már a korai szakaszban is szűrhető és kezelhető. Dr. Pál Mónika, reumatológus szerint a megfelelő terápiákkal és életmóddal az életminőség jelentősen javítható.

    A csontritkulás megelőzhető!

    A csontritkulás megelőzése akkor lehet eredményes, ha már fiatalkorban elkezdődik. A másodlagosan kialakuló, valamilyen egyéb alapbetegséghez társuló csontritkulás esetében az alapbetegség időbeni és megfelelő kezelése jelenti a hatékony megelőzést.

    Csontritkulásos betegek gyógytornája

    A csontritkulás kezelésének egyik alappillére a testmozgás. A megfelelő típusú torna ugyanis elősegíti a csontok, a vázizmok erősödését. A mozgás során javul a szervezet vérellátása is, így a csontok optimális felépítéséhez szükséges ásványi anyagok is könnyebben beépülnek. A következő gyakorlatokat azoknak ajánljuk, akiknek csontritkulás betegségük már előrehaladott állapotban van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA