• Nagy rizikó a gyerekkori hólyagos napégés

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciójának bőrgyógyászai – sok más európai ország programjaihoz csatlakozva – tucatnyi helyszínen tartottak szűrővizsgálatot (anyajegy-tanácsadást) és felvilágosítást a közelmúltban. Az Országos Melanóma Hét (május 7-12) témái között központi helyen szerepelt az általában egyszerűen felfedezhető, fájdalommentes vizsgálattal diagnosztizálható bőrdaganat.

    Helyes életmóddal ez a daganattípus megelőzhető, korai felismerés esetén pedig eredményesen gyógyítható, hangsúlyozzák a szakemberek. A prevenció legfontosabb eszköze elsősorban a szigorú fényvédelem, illetve a bőr önvizsgálata és a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés. Ehhez nyújtanak majd segítséget május 27-én is a Népligetben. A kampány záróeseményén, a futógála résztvevőinek, vendégeinek hat bőrgyógyász tart ingyenes anyajegy tanácsadást, ehhez csak ráadás az ígért naptej tesztelés.

    Hirdetések

    A bőrrák az egyik legjobban kezelhető tumor, ha időben lépnek, igen jó lehet a gyógyulási arány

    A tájékozatlanság, a tünetek hiányos ismerete miatt azonban gyakran nincs mód a korai felismerésre, holott a lehetőség adott, csak nem szabad elszalasztani! – így foglalható össze a 125 éves Bőrklinika ünnepi sorozatának keretében, az onkodermatológiai munkacsoport tagjai által tartott előadások lényege. A téma fontosságát jelzi, hogy már a nemzetközi melanóma kampányt megelőzően (ápr. 6.) tartottak előadást a fényvédelemről, az UV-sugárzás ártalmairól, a napozás, a szolárium-használat kockázatairól, a D-vitamin fontosságáról, a bőrgyógyászati fototerápiáról – dr. Wikonkál Norbert (Bőronkológiai Fekvőbeteg osztály, o.vezető) szervezésében. Ezt követte (máj.11.) a tájékoztatók következő állomása, ahol dr. Holló Péter helyettes igazgató felvezetésével a festéket termelő sejtekből (melanocitákból) kiinduló, egyik legrosszabb indulatú daganat állt az előadások középpontjában, hogy megbízható forrásból származóan, erről is minél több információ jusson el a lakossághoz.

    Egyre több a megbetegedés, de a kezelésben is egyre több a meggyőző újdonság, ismertette dr. Gergely László Hunor. A daganat-kialakulás megelőzésének kulcsa a fényvédelem, ami nem tekinthető „modern” divat-fejleménynek napjainkban. Irodalomból, festményekről közismert, hogy például a 19. században napernyővel óvták bőrüket mindazok, akik megtehették, hogy ne a szabadban végzett munkával keressék kenyerüket. Aztán a változás éppen ebben a tehetősebb rétegben indult el, ők az elmúlt század második felében egyre barnábbra sütött bőrrel tették közhírré, hogy a trópusokon pihentek. Ázsiában töretlenül a fehér arcbőr a szépségideál, a pigmentfolt elleni készítményeknek itt van a legnagyobb piaca.

    Fényvédelem

    Ahol pedig a bőr védelme nem fontos cél, ott súlyos gondok adódnak. 2001-től 2010-re a bőrdaganatok (illetve ezen belül a melanómák) száma kétszeresére nőtt. A nap fénye fontos érték: a világosság mellett hőt ad. Egyben „lelki” melegséget is biztosít – ebből ered például a depressziót gyógyító hatása. De egyes betegségek terápiájára is alkalmazható. Fontos szerepe, hogy elősegíti a szervezetben a D-vitamin képződését. A napozásnak ugyanakkor, különösen, ha túlzásba viszik, számtalan a hátránya. Az UV sugárzás károsítja a kollagén rostokat (öregíti a bőrt), roncsolja a bőrben lévő A-vitamint, reaktív gyököket hoz létre (a pirimidin dimer képződés révén károsítja a DNS-t), a szervezet (a melanin) pigment képzéssel védekezik (ez idézi elő a bőrön a pigmentációt, a foltokat). Az UV sugárzás még a fátyolfelhőn át is ér bennünket. A sugarak 60%-a 10-14 óra között érkezik, még a megfelelő árnyékolás is csak 50%-ot tud visszatartani. További adatok: a tiszta hó akár 80%-át, a homok 15-20%-át, a tenger hullámai pedig10-30%-át visszaverik – az említett közegekben még lényegesebb a megfelelő védelem.

    Az elmúlt 20 év során a világon mérhető UV terhelés nagysága 6-14%-kal nőtt, erősségét az európai UV-index méri. Az UV-re való válasz (az érzékenység, a védelmi szükséglet) szempontjából hat bőr-, hajszín csoportba sorolják a népességet. Fontos információ, hogy az élet alatt a sugárzás mennyisége összeadódik – a bőrnek egyszeri tartaléka van, ami védelmet nyújt az UV-sugár ellen (naptőke) – különösen a kisgyerekkori napégések jelentenek a későbbiekben súlyos veszélyt. Ugyanis csak 12 éves korra alakul ki az immunrendszernek az a képessége, hogy javítani (reparálni) tudja az UV ártalom által előidézett változásokat. Aki kényes a bőrére, legyen tisztában vele, hogy a bőr öregedéséért nagyjából 10-20%-ban felel a genetikai örökség, a ráncokat akár 80-90 százalékban a napfény hozza ránk.

    Naptőke - Egyszeri a tartalék az UV-sugár ellen

    A bőrben degenerálódó sejtekből fejlődik ki a daganat. Különösen azok a gyerekek, serdülők tekinthetők veszélyeztetettnek, akik minimum 5 alkalommal szenvedtek el hólyagos napégést (vagyis szinte mindenki, tisztelet a ritka kivételnek). Akik 15-20 éves koruk között égették meg magukat, azoknál 60-80%-kal növekedik a spinalioma és a bazalioma előfordulása.

    A helyzet súlyosságára utal az is, hogy a WHO ajánlást fogalmazott meg a fény elleni (szem, arc, fedetlen bőr) testi védekezésre: 11-15 óra között csak napkalap, a szemet oldalról is védő napszemüveg védelmében ajánlott a szabadba menni. Fürdőzésnél nagyon praktikus a teljes testfelületet védő (burkini típusú) dressz, sőt, még az arcot is védő fürdőruha (egyes kultúrákban, divatban van a maszkszerű arcvédelem úszás közben).

    A szolárium használatáról pedig sommásan fejezi ki a dermatológus szakma véleményét egy morbid képaláírás: „csak akkor ajánlott, ha minél hamarabb rákos akarsz lenni” – nem ok nélkül tiltja el a WHO a 18 év alattiakat a barna bőr divatjának majmolásától. Mind az UVB mind az UVA ellen fizikai-kémiai fényvédőket ajánlanak a szakemberek. A komplex védelem mind a bőröregedés, a pigment-foltok, mind a bőrdaganatok ellen érdemben vethető be.

    A 2012-es melanóma térkép 100 ezer magyar lakosra vetítve 7-13 esetet jelöl, ezzel az európai térségben a 24. helyen áll az ország. Azonban aggasztó, mondja dr. Kuzmanovszki Daniella (SE, Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika), hogy az esetszám kétévente duplázódik. Több a beteg, de a prevenciós szűrővizsgálatok nyomán több – az egyre korábban történő – felismerés is. A festéksejtekből (melanocitákól) kialakuló melanóma nem csak a bőrön, hanem a szem, agyhártya, agyburok, nyálkahártya (nyelőcső, bél, nemi szervek) területén is előfordulhat. Tizedük nem jellegzetes (amelanomatikus forma), bőrszínű, így ezeket igen nehéz észrevenni. Az esetek ötöde (20%) anyajegy talaján alakul ki – a megváltozott DNS állomány miatt a bőr sejtjei korlátlanul osztódnak, elnyomják a normál sejteket, szervfunkciókat. Nagy rizikót jelent a gyerekkori hólyagos napégés, ismétli meg ő is fő üzenetként a szülőknek szánva a figyelmeztetést. A genetikai hajlamnál (prediszpozíciónál) fontosabb ártó tényező a bőrt, testet érő UV sugár mennyisége. Magas kockázatú, akinél a testfelszínen 50-nél több az anyajegy, illetve akinek rokonságában előfordult már melanóma. De célszerű mindenkinek jól figyelnie a bőrfelszín alakzataira: az anyajegy esetleg két színű, határa általában éles, méretét a bőr tágulásával (növekedés, hízás) együtt változtatja. A melanóma sokféle színű, szabálytalan alakú, és bármikor növekedésnek indulhat. Bár a kettőt elég nehéz korai stádiumban elkülöníteni, de riasztó jelzés, ha a képlet viszket és növekszik.

    A video-dermatoszkópiáról szólva, az egyetemi tanársegéd úgy véli, az eljárás érdeme, hogy a felvétel elkészítésével az érintett akár maga is végezheti a kontrollt, összehasonlíthatja a változást – a képzeletbeli szimmetriatengelyt vizsgálva. Beszél a bőrdaganat típusairól: a felületesen terjedőről (az esetek kb. 65%-a ilyen). A nodulárisról (ez abazalióma egyik klinikai formája), jellemzője a bőrből kissé kiemelkedő, jellegzetesen gyöngyházfényű szegélyű, közepén eleinte fénylő, majd kifekélyesedő csomó, akár a köröm alatt, a talpon, tenyéren is megjelenhet. Említi a lentigot (jó esetben ez a melanociták veszélytelen hiperpláziája), az ALM viszont primer cutan malignus melanóma (az esetek kb. 5%-át jelenti). Eltávolításakor ép zónát kell hagyni, és ultrahanggal szükséges ellenőrizni a regionális nyirokcsomókat, a hasi-kismedencei áttét megjelenését. A nyirokutak mentén terjedő melanóma képe olyan, mintha a betegnek kiütései volnának. A 3. stádiumban van nyirokcsomó érintettség, a távoli áttét a 4. stádiumban mutatkozik – ezen időszak tartamát immunerősítő kúra segítségével próbálják hosszabbítani. És bár nem lehet eléggé hangsúlyozni a korai felismerés jelentőségét (az első stádiumban megkezdett kezelés a 10 éves túlélést 75-85%-osan biztosítja (életkortól, társbetegségektől függően) a továbbiakra nézve megnyugtató, hogy ígéretes az új szerek palettája.

    Herpesz-vírussal a melanóma ellen

    A terápiában sok az új ismeret, nyomatékosítja dr. Holló Péter (az Onkodermatológiai Ambulancia munkatársa), hozzátéve, hogy továbbra is alapvetően érvényes, hogy a biztosan sikeres kezelés két feltétele: az időben való felismerés és a szakszerű eltávolítás. A primer daganat alapján nehéz megjósolni a jövőt, az áttétképződést. Lehet limfogén (nyirok útján) vagy hematogén (vér útján terjedő) – ez utóbbi minden szervet érint. Az életkilátás pedig függ az érintett szervtől (a sejtburjánzás eljutott-e a központi idegrendszerig is), a metasztázis méretétől (tumortömeg) és a progresszió sebességétől. Továbbá azon is múlik, hogy elért-e életfontosságú szervet, a savós hártyákat (has-, agyhártya, szívburok). Az emelkedett LDH szövetszéteséssel jelentkezik.

    Az évtized elejétől szinte évente jelennek meg újabb szerek a terápiában. A melanóma – azon tulajdonsága miatt, hogy képes hatástalanítani, kikapcsolni az ellene induló immunsejteket – nagy kihívás elé állítja a kutatókat. Az újra aktivált immunsejtek ellen pedig ez a bőrdaganat ugyancsak újabb eszközt vet be, amikor beindítja a T-sejtek apoptózisát (sejthalálát). A betegség elleni küzdelemben következő lépcsőt fog jelenteni, ha le lehet győzni ezt az alattomos képességét. Holló Péter docens ismertette a BRAF (a melanómások 50-60%-a hordozza ezt a mutációt) gátló gyógyszert, alkalmazásával a 2,5 hónapnyi túlélés 6 hónapra nő meg. Az immunkezelés kapcsán a CTLA-4, illetve a PD-1 gátlást, valamint a BRAF-MEK gátlást ismertette. Ez utóbbi kezelés a 4,5 hónapról monoterápiában 16 hónapra, kombinációban még ennél is tovább növeli a túlélést. A friss vizsgálatok szerint, az ilyen módszerrel kezelt betegek mintegy fele már 3 évnyi „élet-többletet” mutat. (A medián túlélés 2 év feletti.) Az említett kezeléseknek gyakori a mellékhatása, sok esetben pedig félévnyi terápia után kialakul a betegben a szer elleni rezisztencia. A PD-1 gátló terápia eredményességét mutatja, hogy a kezeltek 73%-a 1 év után még él (korábban az arány 42% volt). Az immunkezelés hatékonysága mintegy 3 hónap után értékelhető, ennyire lassú a terápiás hatás kialakulása. A betegek mintegy 40%-a jól reagál.

    A legígéretesebb kutatási terület, az immunrendszernek a tumor elleni aktiválása – e célra újdonságként vetették be a genetikailag módosított herpesz-vírust. A bőrbe adva látványos, hogy eléri a tumor visszahúzódását, sőt, a tapasztalat azt mutatja, még a távolabbi áttét ellen is hatásos lehet. A jövőt a kombinált PD-1 - CTLA4 gátló, illetve a PD1-BRAF-MEK kombináció jelenti. Új támadáspontok mellett felmerült a vakcináció kérdése is. A hatékonyság elérésére a kezelést minél korábbi stádiumban meg kell kezdeni – ismétli, jó okkal, a szakember.

    Ez is érdekelheti A melanóma és tünetei

    Az (UV)-A sugár csendesen agresszív

    Pozitív üzeneteket fogalmazott meg Wikondál Norbert (bőronkológiai osztályvezető) is: a bőrrákok 90%-a gyógyítható – feltéve persze, ha időben felismerik. A bőrvédelmet segíti az UV-tapasz használata is, ami a megfelelő eszközzel összekapcsolva jelzi a szülőnek, mikor sok, sőt ártalmas már a napfény a gyerek bőre számára, mikor kell megismételnie a naptejes bekenést. A naptej legyen széles spektrumú, magas faktorszámú, foto-stabil, vízálló (gyereknél homokálló is), emellett hidratáljon, ne szenzibilizáljon, allergizáljon, javasolja a bőrgyógyász, s hozzáteszi, figyelni kell rá, hogy védjen az UVA ellen is!

    Az ultraibolya A sugár nem okoz bőrpírt, ugyanakkor alattomos hatású, mélyen penetrál (eléri a pigment sejteket, gyulladást okoz) – ezért csendes agresszornak nevezik a szakmában. Wikondál doktor mindazoknak, akik úgy vélik, efféle agresszió áldozatai lehetnek, megnyugtatásképpen üzeni – nem kell kivárniuk az előjegyzések hosszú időszakát. A Bőrklinika ingyenes szolgáltatása, hogy minden nap tartanak rendelést, ahol azonnali véleményt mondanak, és megnézik az illető kritikus bőrelváltozását, s ha sürgős ellátást igényel, nem kell hónapokat várnia. Azonnal a megfelelő szakember elé kerül. Ha viszont halasztható a beavatkozás, időpontot kap a megfelelő rendelésre. A Klinikán szerdánként ülésezik az onkoteam, s a lakosság bőrének veszélyeztetett állapotára utal az a tény, hogy ezek a korábban egy órás szakmai találkozók ma már délelőttre nyúlnak, annyi megbeszélnivaló eset kerül az onko-dermatológus orvosok elé.

    Forrás: WEBBeteg
    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ön könnyen leég? - Bőrtípusok és veszélyek

    Mindannyian tudjuk, mi az a leégés: a bőr kipirosodik, fájdalmassá és forróvá válik. Az, hogy Ön milyen könnyen ég le napozás vagy szoláriumozás során, függ a bőr színétől és egy 1-től 6-ig terjedő skálán meghatározott típusától.

    A napártalom összeadódik és örök nyomot hagy

    Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatásért felelős Nemzetközi Ügynöksége évi 3,5 millió fölé becsüli a rosszindulatú daganatos esetek számát Európában. A leggyakoribb ezek között a bőrrák, aminek előfordulása gyorsabban nő, mint bármely egyéb tumortípusé. Az adat lesújtó, de azért érdemes hangsúlyozni, hogy az időben felismert bőrrákos esetek 90 százalékban gyógyíthatóak.

    Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

    A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

    A melanoma megelőzése - Nem elég a jól megválasztott fényvédő krém

    A bőr festéksejtekből kiinduló rosszindulatú daganata - a melanoma malignum - egyre gyakoribb, Magyarországon évente több mint kétezer új melanomás beteg kerül felismerésre. A gyógyulás esélyei akkor a legjobbak, ha idejében, még korai stádiumban felfedezik az elváltozást. Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrő Központ orvosa szerint a megelőzésre a megfelelő fényvédelem mellett a szűrővizsgálatok biztosítanak lehetőséget.

    A fekete bőrrák (melanoma) rizikófaktorai

    A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is.

    Szolárium - Szabad-e nálunk, ami a szakértők szerint káros

    A bőrrák kialakulásának kockázatát a szolárium használata olyan mértékben fokozza, hogy amerikai szakorvosok azt javasolják, sújtsák különadóval ezt a szépészeti szolgáltatást, a fiatalok számára pedig, egy Európai Uniós állásfoglalást követve, tiltsák meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA