A kortikoszteroid készítmények az ekcéma kezelésében

Medipress
megjelent:

Egy friss tanulmány szerint biztonságosak a helyi kortikoszteroid krémek az ekcémában szenvedő gyermekek kezelésében.

Sok szülő aggódik a bőrön alkalmazott kortikoszteroid krémek hatásai miatt, ami a szakértők szerint azt eredményezheti, hogy nem megfelelően kezelik a gyermekek ekcémáját. A leggyakoribb félelem az, hogy a szteroidtartalmú készítmények elvékonyítják a gyermek bőrét. Egyes egészségügyi szakemberek is osztoznak ebben a félelemben.

A Pediatric Dermatology szakfolyóirat legújabb számában közölt tanulmány során a Sydney Egyetem kutatói 70 gyermeket vizsgáltak, akiket elegendő mennyiségű, a bőrön helyileg alkalmazott kortikoszteroid készítményekkel kezeltek ahhoz, hogy gyakorlatilag állandóan ekcémamentesen tartsák őket.

A kontroll csoport 22 gyermekből állt, akik nem kaptak semmilyen gyógyszert. A kutatás alatt a gyermekekben a kortikoszteroiddal összefüggő mellékhatásokat vizsgálták, és nem mutattak ki különbséget a kortikoszteroiddal kezeltek és a gyógyszerrel nem kezeltek között.

Eredményeink azt bizonyítják, hogy a helyi kortikoszteroidok rutin alkalmazása nem okozza a bőr elvékonyodását, úgyhogy a szülők megnyugodhatnak. Reméljük, hogy munkánknak köszönhetően mindenki bátran használja majd a biztonságos és hatékony helyi kortikoszteroid készítményeket – nyilatkozta a tanulmány vezetője, Gayle Fischer.

Dr. Seth J. Orlow, a New York-i Langone Medical Center bőrgyógyász főorvosa úgy véli, az eredmények reménykeltők. A kortizon-fóbia nagyon elterjedt az egész világon, ami ahhoz vezet, hogy sok gyermeket és felnőttet nem kezelnek megfelelően ekcémával.

A szakértő szerint a kutatás eredményei alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kortizon készítmények biztonságosak és hatékonyak az ekcéma kezelésében.

Ekcéma
Az ekcéma vissza-szisszatérő, nehezen kezelhető gyulladásos bőrbetegség. Jól látható tünetei mögött sok esetben nehéz felfedezni a kiváltó okokat. Mit kell tudni az ekcémáról?

(Medipress)

Cikkajánló

Ekcéma - Mi okozhatja, és hogyan kezeljük?

Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
Ekcéma
Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma jól látható tünetei mögött sok esetben nehéz felfedezni a kiváltó okokat. Táplálkozás, stressz, öröklött hajlam, kozmetikum vagy ékszerek?
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Horváth Balázs, Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.