• Tüdőrák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktőr Nő/Úr! Nagypapámnál pár hónapja rosszindulatú tüdődaganatot diagnosztizáltak. Túl vagyunk a 30. sugárkezelésen (Heti 5). A kezeléseket jól vette a szervezet, de az utolsókra már nagyon legyengült. Most hazahoztuk a kórházból, a testsúlya a 40 kg-ot sem éri el, jártányi ereje sincs, holott pár hete még lépcsőzött, könnyedén mozgott. Kérdésem arra irányul, hogy ez a nagyfokú legyengülés a sugárterápia mellékhatásának tudható be, vagy ez már a tumorsejtek győzelmét jelenti? Hogyan, mivel táplálhatjuk? Szeretnék konkrét javaslatokat kapni, milyen ételt célszerű adni neki? (figyelembe véve hogy az ínye, nyelőcsöve gyulladt) Most főként leveseket, összetört, pépesített burgonyát és tejberizst eszik, turmixolt zöldségekkel, gyümölcsökkel. Kérdésem, hogy adhatunk-e neki pl. Béres cseppet, hogy kissé megerősödjön, vagy egyéb szereket (pl. Krauterblut vashiány ellen) ? MIt tanácsol, mivel tápláljuk? Másik kérdésem, hogy mivel most nagyrészt ágyban fekszik, hogyan akadályozható meg, hogy "felfekvése" legyen? Válaszát előre is köszönöm, s nagyon várom! Üdvözlettel: Unoka85

        WEBBeteg szakértő válasza a tüdőrák témában

        Tisztelt Kérdező!

        Valószínűleg a dagantos betegség játsza a fő szerepet a legegyengülésben. A táplálási problémák miatt kérjenek a kezelő onkológustól javaslatot tápszerre, amiben magasabb a kalória tartalom és lassítja a gyors fogyást. A leírt veges táplákozáson kívül Önök többet ebben nem tudnak segíteni. A felfekvés elkerülése miatt minden nap maszírozzák meg a fekvés során nyomásnak kitett területeket és rendszeresen változtassák a nyomásnak kitett területeket (forgatás, decubitus matrac).Vitaminok helyett inkább a tápszert javaslom.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-05-26 22:20:24; Megválaszolva: 2010. május 26., 22:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: