• Tüdőrák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webdoktor!

        Édesapámnál (64 éves)Pancoast tumort diagnosztizáltak, ami a CT eredménye szerint 4,5 cm, érinti az 1. bordát, illetve az 1. nyaki gerincet is. Két db1 cm nagyságú nyirokmirigy is látható a közelében, de azt már nem írják le, hogy ez áttét-e. A tumor a röntgen felvételeken nem látható, csak a CT mutatja ki.

        Tünetei kibírhatatlanul erős fájdalommal kezdődtek ( 6 hónappal ezelőtt)  a bal karjában, a reumatológiai kezelés során pontgalván kezelést kapott, ezzel egyidőben elkezdett dagadni a kézfeje.Jelenleg a fájdalom elmúlt (fájdalomcsillapítót szed), de a kézfej duzzadása nem. Édesapám fizikai állapota egyébként jó.

        Egy hete került tüdőgyógyászhoz, aki a kezelésre sugárterápiát javasol, de kilátásba helyezte a sugárzás utáni műtétet is.

        A kérdésem az lenne, hogy ez a tumor mennyire agresszív, a nagysága milyen stádiumra utal, milyenek a túlélési esélyek ennél a betegségnél. Kérem tájékoztatását a sugárkezelés és a műtét veszélyességéről is, mert a kezelőorvosa sajnos eléggé szűkszavú, semmi esélyt eddig nem adott a kérdezősködésre.

        Köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a tüdőrák témában


        Tisztelt Kérdező!


        A Pancoast tumor egy bizonyos helyhez kötött tüdődaganat neve. A tüdőcsúcsban helyezkedik el, és ott nagyon hamar nyomja a gerincből kijövő plexus brachialis idegeit és nagyon erős felsővégtagi és váll fájdalmat okoz. Sajnos elég gyakran és hosszasan kezelik a reumatológusok, mig a CT le nem írja, hogy ez egy daganat. A daganat ettől lehet sokféle: kissejtes, laphám, mirigyhám, vagy nagysejtes carcinoma. A betegség lefolyását ez utóbbi, tehát a citológiai fajta döntheti el és a stádium amiben felfedezték. Ha már nyirokcsomót mutat, ami 1 cm-nél nagyobb, akkor lehet, hogy metasztázisa van, nem távol, hanem csak a niyrokcsomókba, ami azt jelzi, hogy a daganat már átterjedt a saját helyéről a nyirokutakba, de ez a kezeléssel visszafordítható.

        Mivel a daganat nyomja az idegeket és a véredényeket,de a nyirokutakat is, ezért a keze duzzad. A kezelés először sugár, majd ezt követően, ismételt CT eldönti, mennyire csökkent a mérete a daganatnak és meg kell próbálni műtéttel eltávolítani. Lehet, hogy akkor sem lehet majd, mert a bordára, ha ránőtt és az idegekre akkor nehezen lehet onnan kiemelni, anélkül, hogy valamilyen idegpálya ne károsodjon. 
        A tumor agresszivitása a sejtípustól függ, amit bronchoszkópiával, vagy más mintavétellel kell igazolni. A jelenlegi stadiuma III b, vagyis nem lehet műteni, csak a sugárterápia után. A lefolyása kezelés nélkül 1-2 éven belül tragikus. Kezeléssek több esélye van, lehet, hogy 5 éven túl is. A sugárnak minimális mellékhatásai vannak a daganat természetes lefolyásának nagyon rossz hatásaihoz képest. A sebészi beavatkozás és eltávolítás pedig a teljes gyógyulást biztosítaná.


        Tisztelettel:

         Dr. Brugós László

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-16 13:18:02; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 12:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! A fiamnál ősszel tüdő szarkoidózist diagnosztizáltak, a 3 hónappal későbbi CT vizsgálat progressziót mutatott, s májon is észlelhető elváltozás van. Sajnos, az addigi leleteket nem kaptam meg a fiamtól. Az orvosa a CT...